Witam drogich Panstwa,
Opisze problem przed ktorym stoje (nie znalazlem na forum podobnego problemu juz opisanego).
Moja znajoma ma router Dlink DIR-300 w domu. Laczyla sie z nim do tej pory w taki sposob, ze laczyla sie z siecia pod nazwa "dlink" bez podawania hasla i bylo OK.
Problem pojawil sie gdy ja probowalem sie podlaczyc z ta sama siecia "dlink" ze swojego komputera. Podczas laczenia z siecia "dlink" system poprosil mnie o wpisanie PIN-u ktorym mialem znalezc na routerze. Po wpisaniu tego numeru wyskoczylo okno z konfiguracja sieci (uznalem, ze to konfiguracja tylko dla mojego kompa i nic nie zmieni w dzialaniu sieci ogolnie). Tymczasem po polaczeniu sie mojego kompa z siecia okazalo sie, ze siec z ktora jestem polaczony nazywa sie teraz "MOJKOMPUTER(Nazwa mojego komputera)_NETWORK" i zniknela wczesniej wykrywalna siec niezabezpieczona siec "dlink" i znajoma nie moze jej znalezc. Znajduje za to siec "MOJKOMPUTER_NETWORK" czyli z ta, z ktora ja jestem polaczony ze swojego komputera ale prosi ja podczas laczenia o wpisanie Kluczu w celu dalszego polaczenia.
Skad wziac ten klucz?
Co zmienic i gdzie, zeby wrocic do poprzedniego stanu czyli jak zmienic nazwe sieci z "MOJKOMPUTER_NETWORK" na "dlink" i ustawic, zeby znajoma mogla sie z nia laczyc bez wpisywania kluczy??
Wielkie prosba o pomoc bo znajoma musi pisac prace magisterska a ja troche jej sporo namieszalem.
Pozdro!
Duzy problem z konfiguracja routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Duzy problem z konfiguracja routera
Znowu jakieś kretyńskie mechanizmy dorobili w D-Linkach...
W każdym razie ciężko powiedzieć czy zmieniła się tylko nazwa sieci czy coś więcej nie mając przed sobą poprzedniej i aktualnej konfiguracji.
Najlepiej by było zresetować router do ustawień fabrycznych.
Swoją drogą znajoma mieszka na jakimś odludziu, że nie zabezpiecza sieci?
W każdym razie ciężko powiedzieć czy zmieniła się tylko nazwa sieci czy coś więcej nie mając przed sobą poprzedniej i aktualnej konfiguracji.
Najlepiej by było zresetować router do ustawień fabrycznych.
Swoją drogą znajoma mieszka na jakimś odludziu, że nie zabezpiecza sieci?
-
Po zresetowaniu routera (igla przyciskajac przycisk reset na obudowie) nadal wykrywa tylko siec MOJKOMPUTER_NETWORK, do ktorej z komputera znajomej sie nie mozna podlaczyc - prosi o klucz bezpieczenstwa lub haslo, ktorego nie mam.
Podczas laczenia sie z mojego komputera do tej samej sieci bezprzewodowej MOJKOMPUTER_NETWORK system prosi o PIN, ktory jest na naklejce routera. I to dziala.
Czemu u znajomej prosi o klucz/haslo a u mnie o PIN?
Jestem, ze sie wyraze brzydko, w polu.. wiec pomozcie bo znajoma musi pisac prace magisterska a ja jej spapralem sprawe.
Pozdro,
ps. mieszka w miescie, ale wynajmuje tylko to mieszkanie
router juz tu byl kiedy przyszla.
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2009-07-22, 00:22 ]
Ty się brzydko wyrazisz a ja Ci ładnie ocenzuruje.
Podczas laczenia sie z mojego komputera do tej samej sieci bezprzewodowej MOJKOMPUTER_NETWORK system prosi o PIN, ktory jest na naklejce routera. I to dziala.
Czemu u znajomej prosi o klucz/haslo a u mnie o PIN?
Jestem, ze sie wyraze brzydko, w polu.. wiec pomozcie bo znajoma musi pisac prace magisterska a ja jej spapralem sprawe.
Pozdro,
ps. mieszka w miescie, ale wynajmuje tylko to mieszkanie

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2009-07-22, 00:22 ]
Ty się brzydko wyrazisz a ja Ci ładnie ocenzuruje.
Ostatnio zmieniony 2009-07-21, 23:21 przez grzejnik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Widać reset nie był poprawnie zrobiony. Ile trzymałeś wciśnięty przycisk? Zajrzałeś do instrukcji?Po zresetowaniu routera (igla przyciskajac przycisk reset na obudowie) nadal wykrywa tylko siec MOJKOMPUTER_NETWORK, do ktorej z komputera znajomej sie nie mozna podlaczyc - prosi o klucz bezpieczenstwa lub haslo, ktorego nie mam.
Jakie macie systemy operacyjne?grzejnik pisze:Czemu u znajomej prosi o klucz/haslo a u mnie o PIN?
No to jednak warto by było to jakoś zabezpieczyć.grzejnik pisze:mieszka w miescie, ale wynajmuje tylko to mieszkanierouter juz tu byl kiedy przyszla.
-
Witam ponownie,
Rzeczywiscie - pierwsza rzecz to zbyt krotki czas trzymania resetu.
Druga rzecz - po zresetowaniu uzylem oprogramowania z plyty do skonfigurowania sieci od nowa.
To wystarczylo.
Drugi komputer tez dziala. Blad jaki popelnilem pierwszy raz laczac sie ze swojego komputera to niezauwazenie mozliwosci "Nie chce konfigurowac sieci. Chce sie tylko polaczyc". W przeciwnym wypadku system konfiguruje siec i psuje poprzednie ustawienia niezabezpieczonej sieci...
A ze znajoma pogadam, ze moze jednak jej ustawie jakies zabezpieczenia
Ok, dzieki za pomoc Jo_gurt i pozdrawiam ciepło, yoł!
Rzeczywiscie - pierwsza rzecz to zbyt krotki czas trzymania resetu.
Druga rzecz - po zresetowaniu uzylem oprogramowania z plyty do skonfigurowania sieci od nowa.
To wystarczylo.
Drugi komputer tez dziala. Blad jaki popelnilem pierwszy raz laczac sie ze swojego komputera to niezauwazenie mozliwosci "Nie chce konfigurowac sieci. Chce sie tylko polaczyc". W przeciwnym wypadku system konfiguruje siec i psuje poprzednie ustawienia niezabezpieczonej sieci...
A ze znajoma pogadam, ze moze jednak jej ustawie jakies zabezpieczenia

Ok, dzieki za pomoc Jo_gurt i pozdrawiam ciepło, yoł!