Zabezpieczenie przed dostepem do internetu.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomahawk
Użytkownik forum

Zabezpieczenie przed dostepem do internetu.

Post autor: Tomahawk »

Witam!.
Korzystam obecnie zinternetu radiowego. Do komputera ma dostep jedna osoba i chciałbym żeby nie mogła korzystać z internetu.
Czy istnieje jakis sposób na wyłączenie internetu (w miare szybko). Zmiana ip i odkręcenie kabla od anteny odpada.

Mój zestaw to antena i karta radiowa PLANEX.

Poradzcie coś...

Moze jakos zakłucić sygnał? Cos koło kabloa położyć albo coś?
mr_x
Początkujący użytkownik forum

Re: Zabezpieczenie przed dostepem do internetu.

Post autor: mr_x »

możnaby np. w ustawieniach przeglądarki internetowej wymyśleć jakiś port proxy, przez który będą szły pakiety. Skoro takowego nie ma fizycznie, a program będzie się do niego odwoływał, nie będzie mógł otworzyć żadnej stronki.
Inny sposób, to zmiana adresu bramy.

Pozdrawiam.
Tomahawk
Użytkownik forum

Mam Internet Explorera i Firefoxa..
Jak to proxy ustawić???

Hmm... to jednak troche słabe zabezpieczenie bo inne aplikacje internetowe będa działać. A adres tej bramy to jest jakies rozwiazanie ale ja mam ustawione na wykrywaj adres ip automatycznie wiec raczej nie da rady..

Nie ma jakiegoś innego sposobu???
mr_x
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mr_x »

skoro masz na auto ustawione, to zawsze możesz przełączyć na ręczne parametry i wymyśleć z marszu jakieś "cyferki" :P

Co do proxy, to tak samo jak ustawisz to w przeglądarce, zrobisz to np. w GG czy emule, etc. Chociaż część programów korzysta z ustawień właśnie przeglądarki, więc jak je zmienisz, to i inne aplikacje się z netem nie połączą. - Ale nie wszystkie. Więc trzeba przetestować.

A proxy dajesz w Internet exlporerze: Narzędzia-->opcje internetowe--> zakładaka połączenia--> ustawienia sieci LAN--> na dole postaw ptaszka przy proxy i wymyśl jakiś adres i jakiś port. Np. 111.111.0.7 port: 8080
Tomahawk
Użytkownik forum

No tak...

Z tym ip to już muwiłem że to odpada bo ta osoba zczaiła oco z tym chodz :?

No a z tym proxy to dużo roboty jest...
Ostatecznie tak zrobie,ale puki co to poczekam może ktoś bedzie miał jakis pomysł.

Ja myślałem że może by się dało zakłócic jakoś ale <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font>.

Potrzebeuje czegoś żeby raz dwa wył i raz dwa włączyć, albo chociaz raz, dwa , trzy , cztery...
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

A moze wystarczy wyłaczyc karte sieciowa w menagerze urządzeni stworzyc inne konto na widowsie dla tej osoby, chocby nawet konto gościa z ktorego poziomu nic nie mozna zmieniac w ustawieniach systemowych. Ty bedziesz miał konto admina na ktore załozysz hasło i bedziesz mogł wejsc tylko Ty i wtedy w polaczeniach sieciowych klik 2x na ikonce połaczenia i net jest.
Tomahawk
Użytkownik forum

Dobre z tym że ta druga osoba musi mieć również uprawnienia admina
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Czy masz na karcie właczone szyfrowanie (wep, wpa) jesli tak to wystarczy ze zmienisz np ostatnia pozycje klucza i neta juz nie ma. Jak bedziesz siedział Ty to wpiszesz poprawna i net jest.
Tomahawk
Użytkownik forum

Szyfrowanie?

Hm.. widzisz nieznam się na tym ale powiedz gdzie co i jak to sprawdze i zobaczymy :wink:
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Tak jak wspomniałem wyzej, zobacz w ustawieniach menagera karty wifi, powinno tam gdzies byc WEP lub WPA lub klucz sieciowy i jesli masz tam cos wpisane jakis klucz tzn ze jest szyfrowanie, a jesli jest na disable to nie ma. Najlepiej zrob screena z ustawien karty i wrzuc tutaj lub przeslij na [email protected]
ODPOWIEDZ