[zasięg] Pytanie dot. antetny zew.

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Quarillo
Początkujący użytkownik forum

[zasięg] Pytanie dot. antetny zew.

Post autor: Quarillo »

Witam. Mam pytanie dotyczące routera Axesstel MV410i. Zasięg waha się od ~93dBm do nawet 103 dBm. Do najbliższego BTSa w linii prostej mam ~10 km. Nie ma do niego większych przeszkód, gdyż większość drogi do BTSa przecinają pola :) Transfer wynosił dziś ok. 40-50 kB/s. Przez pierwszy miesiąc było to ok. 100-120 kB/s. Nie wiem ile osób korzysta z usług Orange, ale chyba ta liczba nie wzrosła aż tak kolosalnie, żeby tak mi spowolnić Internet. W związku z tym, czy warto jest zakupić mi antenę zewnętrzną do tego modemu?? Jeżeli będzie to potrzebne, sprawdzę prędkości osiągane przez mój Internet rano ;)

Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi, gdyż jest to dla mnie ważne.

EDIT: Oto moje speedtesty sprzed chwili:

1. Obrazek
2. Obrazek
3. Obrazek

Czy nie ma zbyt dużej rozbieżności wyników między tymi speedtestami? Mnie się wydaje, że chyba tak...
Awatar użytkownika
acprzemu
Stały użytkownik forum

Re: [zasięg] Pytanie dot. antetny zew.

Post autor: acprzemu »

Myślę że wynik nie jest rozbieżny, to jest internet radiowy, spójrz na ping, jest podobny więc co do wyniku jest ok. Myślę że antena zewnętrzna znacznie polepszyła by twoje wyniki. Sądząc że masz pola po drodze to raczej i bez anteny będzie dzialać dobrze, ale jak ją dokupisz zapewne znacząco się powiększy.
Quarillo

Niby jest napisane, że transfer to ~500kb/s, ale jak coś pobieram przez Firefoxa, to wtedy ten transfer oscyluje w granicach 30 kB/s (240kb/s). Jeszcze dzisiaj przetestuję pobieranie i wysyłanie, a wtedy zastanowię się nad kupnem anteny :)

Pozdrawiam.

EDIT: Po testach okazało się, iż download jest bardzo słaby, niby na speedtest.net jest 1 Mb/s, ale tak naprawdę, to ta prędkość oscyluje w granicach 200 kb/s... Czy mógłby powiedzieć mi ktoś, czym to jest spowodowane? ;)
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

Quarillo pisze:Po testach okazało się, iż download jest bardzo słaby, niby na speedtest.net jest 1 Mb/s, ale tak naprawdę, to ta prędkość oscyluje w granicach 200 kb/s... Czy mógłby powiedzieć mi ktoś, czym to jest spowodowane?
Odległością od BTS-a (nadajnik sygnału) obciążeniem przez użytkowników, ukształtowaniem terenu, zakłóceniami - no i jeszcze by parę rzeczy znalazł :D To jest internet radiowy i na dodatek sygnał ma nie wielką moc w stosunku np. dp radiofonii komercyjnej. A sprawdzać należy na kilku sewerach mierzących prędkość, zresztą i tak to będzie tylko orientacyjnie. Pomijając wszystkie za i przeciw - korzystać jeśli nie ma innej możliwości lub zrezygnować - jeśli inne możliwości są :(
Quarillo

zetes pisze:no i jeszcze by parę rzeczy znalazł
Czy położenie modemu w domu też jest ważne? Zwykle mam go powieszonego na ścianie, lecz gdy wziąłem go i postawiłem (trzymałem) bliżej okna, download był niesamowity. Wynosił ok. 150-160 kB/s (1,3 Mb/s). Czyli chyba warto tą antenę kupić :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Quarillo pisze:Czy położenie modemu w domu też jest ważne?
Oczywiście. :)
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

Ważne przy antenach oryginalnych, nie ważne przy antenie zewnętrznej (rozwinięcie wypowiedzi @Jo_gurt) :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

zetes, tak jest :) Czyli podsumowując chodzi o to gdzie jest antena tak na prawdę.
ODPOWIEDZ