Huawei D100
Moderator: Moderatorzy
- bobix
- Stały użytkownik forum
Re: Huawei D100
Witam!
Dziś do mnie dotarł d100 kupiony przez allegro za 240 zeta razem z przesyłką, więc mysle że cena jest ok.
Wrażenia: mam jakieś dziwne wrażenie, że internet działa jakoś szybciej niż przez modem włączony bezpośrednio do laptopa. Interfejs administracyjny działa bardzo szybko w porównaniu do Linksysa WRT54GS.
Bezproblemowo współpracuje z modemem e176g z playa.
Pytania:
1. Jaką macie wersję softu?
Bo ja mam 396.11.79.01.106.
2. Wchodzę: Adv. Settings ->Mob. Net. Settings-> Network Settings i chcę zmienić na WCDMA Only i mam komunikat: "Operation is running, and you cannot change network settings. Wait for three seconds, and then click Continue." Nie mogę w ogóle tego zmienić. Czy to znaczy, że jakoś modem jest zablokowany?
Dziś do mnie dotarł d100 kupiony przez allegro za 240 zeta razem z przesyłką, więc mysle że cena jest ok.
Wrażenia: mam jakieś dziwne wrażenie, że internet działa jakoś szybciej niż przez modem włączony bezpośrednio do laptopa. Interfejs administracyjny działa bardzo szybko w porównaniu do Linksysa WRT54GS.
Bezproblemowo współpracuje z modemem e176g z playa.
Pytania:
1. Jaką macie wersję softu?
Bo ja mam 396.11.79.01.106.
2. Wchodzę: Adv. Settings ->Mob. Net. Settings-> Network Settings i chcę zmienić na WCDMA Only i mam komunikat: "Operation is running, and you cannot change network settings. Wait for three seconds, and then click Continue." Nie mogę w ogóle tego zmienić. Czy to znaczy, że jakoś modem jest zablokowany?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ad2. Najpierw rozłącz połącznie gsm/3g. Jak nie da rady to spróbuj z modemem bez karty sim.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja mam 396.11.147.03.106sp02 (D100 z Ery)bobix pisze:1. Jaką macie wersję softu?
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie po trzech sekundach przycisk "Continue" robi się aktywny (znika wyszarzenie) i można go kliknąć (sprawdzone w MSIE i Firefoxie-w obu działa)bobix pisze:2. Wchodzę: Adv. Settings ->Mob. Net. Settings-> Network Settings i chcę zmienić na WCDMA Only i mam komunikat: "Operation is running, and you cannot change network settings. Wait for three seconds, and then click Continue." Nie mogę w ogóle tego zmienić.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- bobix
- Stały użytkownik forum
U mnie tak samo tylko nie chce przełączyć. Już sobie poradziłem. Włączyłem kod PIN na karcie potem jej nie zalogowałem do sieci i zmieniłem na WCDMA Only.guteq pisze:Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie po trzech sekundach przycisk "Continue" robi się aktywny (znika wyszarzenie) i można go kliknąć (sprawdzone w MSIE i Firefoxie-w obu działa)
Na stronie nie mogę znaleźć tego softu...guteq pisze:Ja mam 396.11.147.03.106sp02 (D100 z Ery)
-
- Początkujący użytkownik forum
witam,
czy ktoś "ćwiczył" D100 z bramką voip? Z jaką i jak to się sprawuje?
Czy są już dostępne tego typu routery z wbudowaną bramką (aby tylko podpiąć
zwykły telefon)?
Za tydzień wyłączą mi klablówkę i szukam coś zamiennego.
pzdr
czy ktoś "ćwiczył" D100 z bramką voip? Z jaką i jak to się sprawuje?
Czy są już dostępne tego typu routery z wbudowaną bramką (aby tylko podpiąć
zwykły telefon)?
Za tydzień wyłączą mi klablówkę i szukam coś zamiennego.
pzdr
pzdr wuja
-
- Guru bezprzewodowy
Ćwiczyłem i nie polecam.
Jak już coś z HSPA
Działać będzie, ale jakość pozostawia pewne wątpliwości.
Jak już coś z HSPA
Działać będzie, ale jakość pozostawia pewne wątpliwości.
-
co pozostaje? np. WRT54G3GV2-VF + bramka?
A może jest coś z wbudowaną bramką i nie kosztuje 800 zł
(Option GlobeSurfer III)?
pzdr
A może jest coś z wbudowaną bramką i nie kosztuje 800 zł
pzdr
pzdr wuja
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wyjade mi się, że ten router nie ma bramki voip, na pewno w poprzednich wersjach gniazdo rj11 służyło do realizacji połączeń gsm, w tym jest chyba podobnie. Co do samego voip'a to raczej wątpie żeby jakość połączeń zalezała na tyle od routera, żeby trzeba było kupować droższy, no może jak się podczas połączenia voip korzysta z internetu to może być różnica, ze wgledu na lepsze zarządzanie pasmem, jeśli sie je w routerze skonfiguruje.wuja pisze:A może jest coś z wbudowaną bramką i nie kosztuje 800 zł
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
Takkrystianb pisze:Wyjade mi się, że ten router nie ma bramki voip, na pewno w poprzednich wersjach gniazdo rj11 służyło do realizacji połączeń gsm, w tym jest chyba podobnie.
Jakość połączeń nie zależy od routera ale do Huaweia D100 nie wkładamy modemów HSPA.
VoIP na Playu jest tragiczny
VoIP Plus HSDPA może być, choć można mieć wątpliwości
VoIP Plus HSPA działa świetnie
- bobix
- Stały użytkownik forum
Ja mam włożony do d100 e176g i działa! To jest modem HSPA.marens pisze:do Huaweia D100 nie wkładamy modemów HSPA.
-
- Guru bezprzewodowy
Pod warunkiem, że włożymy kartę Plusa/Orange/Ery to będzie działało świetnie.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
No zobacz, a mi na Playu VoIP też działa bez problemów, a na Orange strasznie rwie pomimo tego, że do nodeB mam ok. 300 m + widoczność optyczną...
Co do routerów z wbudowanym VoIPem i możliwością przyłączenia modemu, to obecnie jest ich bardzo mało na rynku, a jedyny, o którym wiem to Fritz!Box 7270 - jednak to wydatek rzędu 800-900 zł, ale wart jest swojej ceny.
Co do routerów z wbudowanym VoIPem i możliwością przyłączenia modemu, to obecnie jest ich bardzo mało na rynku, a jedyny, o którym wiem to Fritz!Box 7270 - jednak to wydatek rzędu 800-900 zł, ale wart jest swojej ceny.
-
- Guru bezprzewodowy
Może mi jeszcze powiesz, że za każdym razem loguje się do konta SIP?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Pomijając jakość łącza (różną dla różnych lokalizacji) to działanie lub niedziałanie Voip w Playu zależy od tego,z jakiej puli dostanie się IP...gdy przy queringu widać nazwę hosta (działa revDNS) to porty są blokowane i bramka nie loguje się do serwera.kszaq pisze:mi na Playu VoIP też działa bez problemów
-
- Guru bezprzewodowy
Do wyboru mamy dwa typy ADSL (ANNEX A bądź B), a także dostęp przez Ethernet (wówczas modem ADSL jest wyłączony, a rolę portu WAN przejmuje pierwszy port Ethernet)
Chyba mówiliśmy o routerach HSDPA
host: 94.254.221.2
Tylko Wszyscy przekonują mnie jaki play jest "Pro"
Chyba mówiliśmy o routerach HSDPA
Muszę niestety obalić Twoją teorięPatryk_ pisze:Pomijając jakość łącza (różną dla różnych lokalizacji) to działanie lub niedziałanie Voip w Playu zależy od tego,z jakiej puli dostanie się IP...gdy przy queringu widać nazwę hosta (działa revDNS) to porty są blokowane i bramka nie loguje się do serwera.
Tylko Wszyscy przekonują mnie jaki play jest "Pro"
-
marens, Fritz 7270 od firmware w wersji 54.04.70 umożliwia ustanowienie połączenia internetowego poprzez modem podłączony do portu USB (źródło). Z tańszych rozwiązań można wziąć wl-500gp lub najnowszą La Fonerę + osobną bramkę VoIP. Oczywiście modem na USB jest obowiązkowy w każdym z tych rozwiązań.
Patryk_, Twoja teoria może mieć coś wspólnego z rzeczywistością, bo ostatnio dostaję IP tylko z puli 188.xx.xx.xx. Wtedy za każdym razem loguję się bez problemu do konta SIP (logowanie co minutę).
Jeszcze około pół roku temu zalogowanie się za każdym razem do konta SIP nie było możliwe (zero transmisji zwrotnej na porcie 5060), lecz po 2 interwencjach w BOKu problem ten u mnie nie występuje. Tym niemniej nie zalecam Play Online jako podstawowego łącza do telefonu VoIP - informuję tylko, że u mnie to działa.
Patryk_, Twoja teoria może mieć coś wspólnego z rzeczywistością, bo ostatnio dostaję IP tylko z puli 188.xx.xx.xx. Wtedy za każdym razem loguję się bez problemu do konta SIP (logowanie co minutę).
Jeszcze około pół roku temu zalogowanie się za każdym razem do konta SIP nie było możliwe (zero transmisji zwrotnej na porcie 5060), lecz po 2 interwencjach w BOKu problem ten u mnie nie występuje. Tym niemniej nie zalecam Play Online jako podstawowego łącza do telefonu VoIP - informuję tylko, że u mnie to działa.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Z 94**** to juz większa loteria,ale najczęściej działa (przynajmniej u mnie...ciekawe,ile Play ma GGSNów s skali kraju...)marens pisze:Muszę niestety obalić Twoją teorię
-
- Guru bezprzewodowy
Ja częściej we Wrocławiu nie mam hosta niż mam w kilku lokalizacjach.Patryk_ pisze: (przynajmniej u mnie...ciekawe,ile Play ma GGSNów s skali kraju...)
Nie upieram się z P4, ale sprawdzę jak jest z logowaniem bo w Marcu-Kwietniu robiłem ostatnie testy.
Muszę kupić zewnętrzną antenę, bo modem pracuje w pozycji pionowej i loguje się do innego sektora w tym samym NodeB, co dziwne działa wydajniej udostępniony po ICS niż w samym lapku pewnie za sprawą sektora.
Problemem mogą być (i są) pingi 200ms jak już się zalogujemy.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
I z puli 89.x.x.x (z hostem user-xxx-mobile.playmobile.pl) bramka pap2 loguje się do voip na dzień dzisiejszy.
Działają zarówno wychodzące,jak i przychodzące.
Działają zarówno wychodzące,jak i przychodzące.
-
Witam.
Zastanawiam się nad zakupem tego sprzętu ale mam jedno pytanie.
Posiadam modem huawei e200 (działać będzie z D100) to wiem tylko problem jest inny, a mianowicie taki że ten modem jest z blue connect era gsm i jest bez sim locka. Obecnie używam play online na kartę i należało w nim wpisać ustawienia z play (wcześniejsze ustawienia z ery pozostały - wpisane są na sztywno - i przy każdej instalacji na nowym kompie są widoczne a z playa trzeba wpisać).
Teraz całe sedno sprawy czy nie będą czasami kolidować po podłączeniu do rutera ???
Proszę o pomoc.
Posiadam modem huawei e200 (działać będzie z D100) to wiem tylko problem jest inny, a mianowicie taki że ten modem jest z blue connect era gsm i jest bez sim locka. Obecnie używam play online na kartę i należało w nim wpisać ustawienia z play (wcześniejsze ustawienia z ery pozostały - wpisane są na sztywno - i przy każdej instalacji na nowym kompie są widoczne a z playa trzeba wpisać).
Teraz całe sedno sprawy czy nie będą czasami kolidować po podłączeniu do rutera ???
Proszę o pomoc.
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Nie, nie powinno byc problemu.
Ustawienia na routerach wpisujesz w webinterface i to co jest w pamieci Surfstick'u, modemie nie gra zadnej roli, jedynie co to modemy zapamietuja ustawienia co do wyboru sieci 3G/2G, czyli majac np Wl 500 gP jako router nalezy przed podlaczeniem do routera ustawic na komputerze w aplikacji jak ma byc siec wybierana, czy np tylko 3G, preferowane 3G i tym podobne.
Nie wiem jak to z D100 jest, czy mozna w webinterface zmieniac ustawienia wyboru sieci, ale mysle ze tak, bo router tylko dla huawei.
Niech ktos sie lepiej wypowie co ma D100.
Ustawienia na routerach wpisujesz w webinterface i to co jest w pamieci Surfstick'u, modemie nie gra zadnej roli, jedynie co to modemy zapamietuja ustawienia co do wyboru sieci 3G/2G, czyli majac np Wl 500 gP jako router nalezy przed podlaczeniem do routera ustawic na komputerze w aplikacji jak ma byc siec wybierana, czy np tylko 3G, preferowane 3G i tym podobne.
Nie wiem jak to z D100 jest, czy mozna w webinterface zmieniac ustawienia wyboru sieci, ale mysle ze tak, bo router tylko dla huawei.
Niech ktos sie lepiej wypowie co ma D100.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
Dziękuje za info i proszę o potwierdzenie od posiadaczy d100. Pozdrawiam.
- Foxzulu
Witam , no to Panowie to dopiero jest amatorka oczywiście z mojej strony.
Sprawa się ma tak. Huawei e 176 podpięty do Huawei D 100 i połączenie sieciowe z laptopem. Problem w tym że chyba przy konfiguracji coś zchrz...łem. Mam czerwony iks na połączeniu pomiędzy modemem a internetem. Wiem że na początku jest ładnie wszystko opisane ale ja niestety nie widzę u siebie zrzutów z ekranu. Jak macie trochę cierpliwości do mnie to poproszę o pomoc w konfiguracji tego czegoś. Pozdrawiam.
Sprawa się ma tak. Huawei e 176 podpięty do Huawei D 100 i połączenie sieciowe z laptopem. Problem w tym że chyba przy konfiguracji coś zchrz...łem. Mam czerwony iks na połączeniu pomiędzy modemem a internetem. Wiem że na początku jest ładnie wszystko opisane ale ja niestety nie widzę u siebie zrzutów z ekranu. Jak macie trochę cierpliwości do mnie to poproszę o pomoc w konfiguracji tego czegoś. Pozdrawiam.
- guteq
Nie będziesz miał żadnego problemu. Te ustawienia o których piszesz że są wpisane na sztywno, siedzą tylko w instalce dashboardu (Huawei'owego programu do łączenia z netem) natomiast w samym module radiowym w modemie nie są nigdzie zapisane. W modemie siedzi jedynie wybór pasma (tylko 3G/3G preferowane/EDGE preferowane/tylko EDGE) tak jak Ci napisał kolega SQ08.Davido2f pisze:Witam.
Posiadam modem huawei e200 (działać będzie z D100, to wiem) tylko problem jest inny, a mianowicie taki że ten modem jest z blueconnect era gsm i jest bez sim locka. Obecnie używam play online na kartę i należało w nim wpisać ustawienia z play (wcześniejsze ustawienia z ery pozostały - wpisane są na sztywno - i przy każdej instalacji na nowym kompie są widoczne a z playa trzeba wpisać).
Proszę o pomoc.
W D100 możesz sobie zapisać kilka profili do połączeń i przełączać się miedzy nimi - w tym także wybrać jeden z nich jako domyślny. BTW można też na samym D100 wybrać preferowane pasmo (3G czy EDGE - 4 warianty takie jak podałem powyżej).
Podsumowując: nie powinieneś mieć najmniejszych problemów z zestawem E220+D100
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
Dziękuje bardzo guteq za info. Na dniach zakupie wifi hehehe. pozdrawiam.
-
A moze wie ktos czy d100 bedzie wspolpracowal z E156G bo nigdzie nie moge znalezc ?
- guteq
To chyba jest najpopularniejszy zestaw w Playu... D100+E156G. Chodzi na pewno - w kilku punktach Play Germanos widziałem że mają takie zestawy podłączone jako testowe i wszystko chodzi normalnie (sprawdzałem).Stugraj pisze:A moze wie ktos czy d100 bedzie wspolpracowal z E156G bo nigdzie nie moge znalezc ?
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- Cezar1871
- Stały użytkownik forum
Panowie mam do was pytanie, czy wasze routery GSM pracują 24 godziny na dobę czy wyłączacie je gdy nie potrzebujecie korzystać z internetu ?. Czy gdy modem np. 156G pracuje cały czas, tzn jest w stanie czuwania to nic się z nim nie stanie ?
-
- Stały użytkownik forum
mój e160 mi podziękował, już 3 miesiące w naprawie, tylko mi go odsyłają że niby naprawiony, w punkcie Play wkładamy z Panem sprzedającym do jego laptopa i odsyłamy znowu do naprawy. Już trzeci raz.Cezar1871 pisze:Panowie mam do was pytanie, czy wasze routery GSM pracują 24 godziny na dobę czy wyłączacie je gdy nie potrzebujecie korzystać z internetu ?. Czy gdy modem np. 156G pracuje cały czas, tzn jest w stanie czuwania to nic się z nim nie stanie ?
Kupiłem GT maxa na Allegro, konwerter PCMCIA do PCI, wydobyłem z szafy starego kompa z kartą wifi + ubuntu, wyniosłem na strych i już 30 dni bez restartu :-).
-
Mój E169 pracował w roku akademickim podłączony do routera kilka miesięcy non-stop (wyłączając przerwy na święta i krótkie wyjazdy) i żyje do dziś.
Ale z drugiej strony warto wyłączać router np. na noc choćby dla samej oszczędności prądu (rzędu kilku-kilkunastu zł na rok) i wyłączenia źródła promieniowania 2.4 GHz, co dla niektórych może okazać się bardzo przemawiającym czynnikiem.
Ale z drugiej strony warto wyłączać router np. na noc choćby dla samej oszczędności prądu (rzędu kilku-kilkunastu zł na rok) i wyłączenia źródła promieniowania 2.4 GHz, co dla niektórych może okazać się bardzo przemawiającym czynnikiem.