[Uwaga] Blueconnect 29 zł

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marens
Guru bezprzewodowy

[Uwaga] Blueconnect 29 zł

Post autor: marens »

Kod: Zaznacz cały

Od 28. lipca do oferty Ery wchodzi nowy wariant usługi blueconnect, kosztujący 29 zł miesięcznie. Prędkość transmisji ograniczona jest do 1 Mb/s, a limit transferów wynosi 300 MB.

Po wykorzystaniu pakietu prędkość nie będzie ograniczana. Za wysłane i odebrane dane powyżej dostępnego limitu abonent zapłaci 3 grosze za każde rozpoczęte 100 kB. Klient będzie miał do wyboru jeden z trzech wariantów umowy: bezterminową oraz na 24 lub 36 miesięcy z nowoczesnymi modemami, m.in. ZTE MF626 już od złotówki.

Dodatkowo klienci otrzymują nielimitowany dsstęp do HotSpotów Ery. Operator ma obecnie ponad 500 punktów dostępowych rozmieszczonych, m.in., w restauracjach McDonald’s, Pizza Hut, Coffee Heaven, lotniskach, hotelach i galeriach handlowych oraz w wybranych Punktach Sprzedaży sieci Era.
http://telepolis.pl/news.php?id=15488

To co skreśla ofertę na dzień dobry
=> 3 grosze za każde rozpoczęte 100 kB gdyby było 0,01zł/100kB to ok
=> nowoczesnymi modemami, m.in. ZTE MF626

Zastanawiam się, co im odbija z tym doliczaniem pieniędzy po abonamencie?
Era abonament 500MB a potem 1,40zł/MB
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: [Uwaga] Blueconnect 29 zł

Post autor: DJ1910 »

Totalna masakra. Ta oferta to niezłe zło. Kto sie natnie niezłe kuku może mieć. Pomyśli że mu nie przycieli bo zapomnieli, a tu na rachunku zobaczy 1000 zł albo i więcej.

Era bierze przykład od niemców, tam chyba jest podobnie ze po limicie doliczają za dane.

Marketing Ery jest na poziomie zerowym, w dalszym ciągu najdroższa sieć w Polsce pod każdym względem.
pidsud
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pidsud »

To krok wstecz. Załóżmy, że potrzebuję 1GB w miejscu gdzie tylko Era ma zasięg. W tej ofercie zapłacę 239zł, a w Heyah 200zł.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Oferta jako net dodatkowy na kilka dni w miesiacu ok.
W wiekszosci europy tak jest. Zoba w 3. Tez po przekroczeniu jest naliczana oplata.
W heyah nie masz modemu a tu jest jaki jest ale jest.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Cena, limit transferu a nawet przycinke predkosci do 1Mb/s jestem w stanie zrozumiec ale placenie po wykorzystaniu tych 300MB to juz porazka, przynajmniej dla mnie - mialbym strac korzystac z tego internetu zeby nie przyszedl rachunek na 300zl, to juz rozsadniejsza oferta jest Orange Free 39,5 ktora w pakiecie z Orange Freedom mozna dostac za 30zl...

[ Dodano: 2009-07-23, 12:08 ]
A jesli to ma byc oczekiwana odpowiedz na nowa oferte Plusa czy tez Orange to bardzo blado teraz Era wyglada...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Też mi się wydaje, że OF 39,5 jest lepszym wyborem, głównie ze względu na przycinkę do 64kbps.
marens
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:W wiekszosci europy tak jest. Zoba w 3. Tez po przekroczeniu jest naliczana oplata
Tak ale porównaj opłatę w 3 do naszych zarobków.
Kwestia ile można kupić takich samych np. par butów w UK do PL za jedną wypłatę.
DJ1910 pisze:Marketing Ery jest na poziomie zerowym, w dalszym ciągu najdroższa sieć w Polsce pod każdym względem.
Analizując cenniki promują Heyah bo nieprzypadkowo jest taniej.
Ostatnio zmieniony 2009-07-23, 11:17 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
adamos22

Post autor: adamos22 »

Największą zaletą ofert polskich operatorów było właśnie to, że po limicie przycinali transfer, klient jest więc bezpieczny. Zawsze mnie dziwiło to, jak na zachodzie mogą korzystać z takiego neta - sprawdzają co 5 sekund liczniki czy jak ? Nawet ustawienie automatycznego powiadomienia nie gwarantuje swobody. Mam nadzieję, że era szybko wycofa się z tego - IMO chorego -pomysłu.

Za 25 zł w mBank mobile można mieć 500 MB bez umowy, bez narażania się na problemy i bez limitu 1Mb/s. Modemy bez umowy są teraz w miarę tanie, ew. nawet bardziej opłaca się wziąć go na raty w komercyjnym kredycie niż w takiej ofercie.

Mam nadzieję, że nikt się na taką ofertę nie zdecyduje.
marens
Guru bezprzewodowy

adamos22 pisze:Mam nadzieję, że era szybko wycofa się z tego - IMO chorego -pomysłu.
Niestety nie http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... ie/pakiety
Żartem jest 50MB za 30zł

Nie ma co się dziwić, porównajcie politykę T-Mobile np w Czechach/Chorwacji do ichniejszych operatorów.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Beznadziejna oferta. Osobiście wolałbym dopłacić 10,50zł za najtańszy Orange Free i dostać limit 200MB większy, a co najważniejsze - 64kb/s po limicie. Sama idea dopłacania za dane po limicie w ofercie stricte internetowej wydaje mi się jakąś paranoją. Takie rozwiązania stosuje się w przypadku pakietów danych do abonamentu. A skoro już o pakietach mowa - za 6zł więcej Plus daje 500MB.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Bo uzytkownicy na zachodzie nie uzywaja tego jak my w Polsce. To jest do poczty, skype etc. Brat w irlandi ma 3 z limitem 5GB i wystarcza mu. Ofrerta glupia nie jest.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Bo uzytkownicy na zachodzie nie uzywaja tego jak my w Polsce.
Fakt, nie jest to wybitnie oferta do backupowania internetu na dysk, ale i tak wybrałbym OF39,5, który w zasadzie też do tego nie jest. Ale komfort IMO większy.
marens
Guru bezprzewodowy

Tylko zobacz, że w UK na peryferiach spokojnie podłączysz ADSL 2Mbit w trybie interleaved i jeszcze biją się o Ciebie a tu dostaniesz BMT.
adamos22

Post autor: adamos22 »

Bo użytkownicy na zachodzie nie używają tego jak my w Polsce.
Nie używają, bo nie mogą, bo takie oferty im skroili operatorzy. Jakby mieli większe limity i brak zagrożenia bankructwem, to korzystali by inaczej.

O ile w przypadku telefonów łatwo kontrolować wydatki, o tyle internet już nie. Np. ściągniemy jakiegoś wirusa który zacznie coś wysyłać i nabije kilkuset złotowy rachunek.. Nie ma programu antywirusowego który da nam 100% gwarancji.
marens
Guru bezprzewodowy

adamos22 pisze:Nie ma programu antywirusowego który da nam 100% gwarancji.
Ale jest coś takiego jak limit kredytowy.
Uważam, że to co robi PTC nie przyjmie się na Polskim rynku.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt, dla mnie ta oferta bedzie bardziej komfortowa. Jak ma byc do doraznego korzystania w terenie to lepiej miec ten EDGE pelny a nie obciete. Dzis w podrozy z heyah korzystalem i do 25KB/s szlo. Nigdzie nie zlapalem GPRSu.
Ja moze skorzystam z tej oferty.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

marens pisze:Ale jest coś takiego jak limit kredytowy.
Ale operatorzy tego nie pilnują zwykle, a przynajmniej właśnie z ery był przypadek kilkukrotnego przekroczenia limitu kredytowego, spowodowany automatycznym sprawdzaniem poczty co kilka minut.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Jak ma byc do doraznego korzystania w terenie to lepiej miec ten EDGE pelny a nie obciete.
Jak ma być do doraźnego korzystania to i pewnie te 300MB/500MB wystarczy z obu ofert ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze:Ale operatorzy tego nie pilnują zwykle, a przynajmniej właśnie z ery był przypadek kilkukrotnego przekroczenia limitu kredytowego, spowodowany automatycznym sprawdzaniem poczty co kilka minut.
No i zareagowali bo dzwonili do kolezanki i nawet reklamacje uwzglednili.
marens
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:No i zareagowali bo dzwonili do kolezanki i nawet reklamacje uwzglednili.
Myślę, że to jest w ich interesie aby tego pilnować.
Jak ktoś wydzwoni 10k np. w roamingu transmisja danych i nie ma z czego zapłacić to pomimo że taki delikwent trafia do BIKu to Plus/Era/Orange kasy już nie widzi.

Chociaż co to dla takiego Plusa 10 000
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Trochę odbiegając od aktualnego tematu; bardzo mnie ciekawi, czy owa oferta będzie również przez Erę zachwalana jako "nielimitowany mobilny dostęp do internetu" tak jak w dotychczasowych ofertach. W końcu jedynym limitem jest w tym przypadku majętność abonenta :hyhy:
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

adamos22 pisze: Za 25 zł w mBank mobile można mieć 500 MB bez umowy, bez narażania się na problemy i bez limitu 1Mb/s. Modemy bez umowy są teraz w miarę tanie, ew. nawet bardziej opłaca się wziąć go na raty w komercyjnym kredycie niż w takiej ofercie.
Najgorsze ze jak jakis operator ma taniej to przewaznie na infrastrukturze Plusa(mialbym tylko gprs) a nie Orange(hsdpa mam)
ODPOWIEDZ