Play online co wybrac ???

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
-BARON-
Początkujący użytkownik forum

Play online co wybrac ???

Post autor: -BARON- »

Witam jak większość tutaj na forum tak i ja chcę sobie polepszyć życie poprzez troszkę szybciej działający internet.A więc na dzień dzisiejszy używam SE k700i jako modemu + iplus jako usługa do abonamentu.Działa to to z prędkością ślimaka ale do niedawna niebyło w moim zasięgu nic ciekawszego jak i cenowo podobnego.Ostatnio wyczaiłem że na moim telefonie z play wskakuje mi co jakiś czas nadajnik z play.Wyśledziłem go i mam go od siebie w prostej linio 8km Nadajnik znajduje się w Lubiczu koło torunia ja mieszkam Kawęczyn kod pocztowy 87-123.Nadajnik jest umts jak mam go na wyswietlaczu telefonu i wpiszę *140# to pisze ze jestem w zasięgu taniego internetu.Zasięg jednak sie rwie i zmienia na te podnajmowane z plusa.Wymyśliłem sobie dac antene kierunkową w strone nadajnika mieszkam na wsi wokoło pooole ,dopiero blizej nadajnika jest jakies tam zagęszczenie budowlane ale niezawielkie.Myślę na początek zakupić antene tylko jaką byście proponowali ?? do tego modem huawei 160 ale nie wiem czy poprostu niebrać z playa a jesli tak to który byście polecili oczywiście musi byc gniazdko na antenę.
Ostatnio zmieniony 2009-07-23, 17:48 przez -BARON-, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Play online co wybrac ???

Post autor: ja.michal »

Antenka to Panel Max 15 z bestpartnera a kabel leprzy w innym miejscu.
E160 do Playa w zupelnosci wystarczy.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Mysle, ze Play Online + Huawei E160 lub E176 + Dobry panel UMTS 15 dBi od bestpartner'a i powinno to calkiem dobrze dzialac. Ale przed tym kup lepiej prepaid od Play i jezeli masz telefon z UMTS podlacz go do laptopa/komputera jako modem i wymus 3G, wtedy bedzie mozna zobaczyc jak Play u Ciebie chodzi.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
-BARON-

Tak lukam na te antenki i widzę że ani w opisie ani na fotce nie widać kabla ,to trzeba jeszcze dodatkowo zamawiać ?? Bo w dipolu większość już kabel posiada.A i jeszcze czym dla mnie bedzie się róznić ta antena panelowa od takie jak naprzykład w dipolu maja w kształcie rury ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

-BARON- pisze:ani w opisie ani na fotce nie widać kabla ,to trzeba jeszcze dodatkowo zamawiać ?
Tak, trzeba osobno i najlepiej w innej firmie zamówić a dodatkowo jeszcze konektor prawdopodobnie będzie potrzebny.
-BARON- pisze:czym dla mnie bedzie się róznić ta antena panelowa od takie jak naprzykład w dipolu maja w kształcie rury
Rura to antena typu Yagi (drabinka) a panel to antena w nowszej, lepszej, bardziej powtarzalnej technologii.
Nie pomagam na PW!
-BARON-

To jeszcze jako laik zapytam a jakie konćowki muszę zakupić i kabel do tego.Znaczy z jednej strony do anteny i do modemu huawei E160.A i czy wejścia antenowe w modemach Huawei sa takie same naprzykład w modelu E160,E176 bo tak myśle że zakupie antenke z kabelkiem , potem wezmę na sprawdzenie modem jak bedzie ok to oddam i kupię sobie ze znanego serwisu aukcyjnego ,a z playa wezme wiekszy limit za mniejszą kase.,
-BARON-

Witam po długiej przerwie. Od tamtego czasu minęło sporo czasu używam od wtedy huawei E160 i dodatkowo modem Huawei D100. Można powiedzieć że wsio mi śmiga. Mineło troszkę czasu play sie troszke rozbudował jednak zasięg się nie poprawił i modem mam podwieszony na długim kablu usb pod czubkiem dachu i tak połączony z routerem. Zasięg nie jest idealny to na pewno więmPingi raz 140 raz 1500. Teraz w play dostałęm za przedłużenie 2mbit ale cięzko u mnie to uzyskać myslicie że warto pchać się w zewnętrzną antene? Tak jak kiedys zainteresować sie ta panelową?
krystian93p
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krystian93p »

ja.michal pisze:Antenka to Panel Max 15 z bestpartnera a kabel leprzy w innym miejscu.
A dlaczego lepszy, ten co dają z Bestpartnerem Madexa to jest zły?
ODPOWIEDZ