wykradanie MAC i IP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wojto
Początkujący użytkownik forum

wykradanie MAC i IP

Post autor: wojto »

Moi drodzy przybywam do Was po raz drugi po poradę :). Zauważyłem, że od kilku dni do jednego AP podłącza się ktoś z MAC adresem i przypisanym IP do konkretnej osoby, która nie ma technicznej możliwości odbierać internetu z tego właśnie AP. Blokuję taki MAC bezpośrednio na AP, ale przecież ten gagatek wykrada kolejny MAC z IP i śmiga dalej. Przecież nie mogę blokować w nieskończoność wszystkich adresów, w końcu trafi na klienta który pobiera net z tego samego AP.

Powiedzcie mi, czy jest jakiś sposób na znalezienie kto to taki? Czy jest nie wiem, np coś w rodzaju netstumblera który pokaże skąd idzie najmocniejszy sygnał z sieciówki z takim MAC? Będę wdzięczny za wszelkie porady.
marens
Guru bezprzewodowy

Re: wykradanie MAC i IP

Post autor: marens »

wojto pisze:Powiedzcie mi, czy jest jakiś sposób na znalezienie kto to taki? Czy jest nie wiem, np coś w rodzaju netstumblera który pokaże skąd idzie najmocniejszy sygnał z sieciówki z takim MAC? Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Może warto wdrożyć logowanie PPoE
wojto

no właściwie to pppoe odpada... szukam innego rozwiązania, niestety ale sieć ma już pare lat i klientów jest też ponad 100, więc jeżdżenie do wszystkich odpada. Po za tym konkurencji nawyrastało mi już dość dużo, a mi nie opłaca się już inwestować tym bardziej, że konkurencja to duuuże firmy takie jak Netia WiFi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

wojto pisze:Powiedzcie mi, czy jest jakiś sposób na znalezienie kto to taki?
1. Tak, wpuścić go i logować ruch a potem ...... policja i po sprawie.
2. Ustawić fałszywy AP z anteną kierunkową, zmieniając jej położenie określimy przybliżony kierunek z którego nadaje włamywacz a potem można coraz bliżej stawiać taki AP (np. na samochodzie) aż nie dojdziemy konkretnego miejsca

3. Zabezpieczyć sieć przez WPA2 (o ile ktoś nie zdradzi hasła)
4. Jak pisał już marens wdrożyć PPPoE i do tego szyfrowanie.
Nie pomagam na PW!
wojto

kurcze miałem nadzieje na prostsze rozwiązanie...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Proponuje to zglosic. Byla niedawno nowelizacja Kodeksu Karnego w tej materii.
Przedtem zrob tylko co koledzy napisali. Jakos go namierzyc przynajmniej orientacyjnie zeby bylo co policji dac. Najlepiej jakos ruch z tego ip zgrac. GG nie ma szyfrowania a po tym numerze dojda kto to.
wojto

hmm, serwer zapisuje logi, faktycznie gdybym znał nr gg jakie loguje się z tego komputera, to zdecydowanie ułatwiłoby mi znalezienie takiej osoby. Tylko czy ktoś z Was umie czytać takie logi? :) Niestety naszym problemem jest to, że na allegro sprzedaje się mase sprzętu z dodaną informacją i programami jak kraść internet.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

wojto pisze:Niestety naszym problemem jest to, że na allegro
Raczej problemem jest brak wdrożenia PPPoE i/lub szyfrowania WPA2
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ