To oczywiste było od samego początku tej dyskusji...misiek20pl pisze:obowiązującym Regulaminem dla oferty Orange Free zakupionej dnia 25.08.2008 r. jest dokument z dnia 07.05.2008 r.
ORANGE - PRĘDKOŚĆ PO LIMICIE, WAŻNE
Moderator: Moderatorzy
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: ORANGE - PRĘDKOŚĆ PO LIMICIE, WAŻNE
-
- Guru bezprzewodowy
Kod: Zaznacz cały
Po przekroczeniu przez Abonenta limitu przesłanych danych w jednym okresie rozliczeniowym Operator zastrzega prawo do
wprowadzenia, trwającego do końca danego okresu rozliczeniowego, ograniczenia prędkości przesyłania danych, a mianowicie w takim
wypadku usługa będzie umożliwiać przesyłanie danych z największą prędkością, jaka jest możliwa do osiągnięcia w danych warunkach
technicznych, jednakże nie większą niż 16/16 kb/s (górna granica prędkości) w przypadku opcji Orange Free 39 i pół oraz 64/32 kb/s (górna
granica prędkości) w przypadku pozostałych opcji Usługi. Limit przesyłanych danych wynosi 0,5 GB dla opcji Orange Free 39 i pół, 1 GB dla
opcji Orange Free Standard, 3 GB dla opcji Orange Free Optimum, 8 GB dla opcji Orange Free Premium oraz 12 GB dla opcji Orange Free
Platinum. Taktowanie odbywa się za pomocą paczek danych o wielkości 1 kB. Do powyższego limitu nie są wliczane dane transferowane w
ramach usługi Orange Hotspot.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja tak:marens pisze:Jak to interpretujecie?
w 39.5 limit 16kbps down i up a w pozostałych 64kbps down i 32kbps upload ale oczywiście w obu opcjach jest haczyk:
marens pisze:usługa będzie umożliwiać przesyłanie danych z największą prędkością, jaka jest możliwa do osiągnięcia w danych warunkach technicznych
co należy rozumieć że wcześniej określone prędkości maksymalne to odpowiednik "prędkość do ....kbps"
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Kazdy kto poczyta ten regulamin wezmie chociaz za 50zl Orange Free Standard, bo przy limicie 16kb/s nie mozna kompletnie z neta korzystac;/
- raven18
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja chyba wolę 24/~ nie ograniczony uploud po limicie, przynajmniej jest możliwy w miarę bezproblemowy backup dysku. Za dwa miesiące kończy mi się umowa i przy przedłużeniu wchodzi pewnie nowy regulamin.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W Orange na starych zasadach też ograniczali upload...Ja chyba wolę 24/~ nie ograniczony uploud po limicie
-
- Guru bezprzewodowy
Czyli tak jak ja, ale chciałem się wypowiedzieć po Waszych interpretacjach aby uniknąć jakiejś stronniczości. Wczoraj miałem miłą pogadankę z *100, kontakty z górą, interpretacja regulaminu, słowa do 64kbps, małe kłamstewka, miłego dnia.wojteks pisze:w 39.5 limit 16kbps down i up a w pozostałych 64kbps down i 32kbps upload ale oczywiście w obu opcjach jest haczyk:
1
Mam w 39,90 24kbps/16kbps więc "i tak powinien się Pan cieszyć"W Orange na starych zasadach też ograniczali upload...

Czy ja dobrze rozumiem, że w regulaminie 39,50 jest 16/16 i tniemy 16/16 a w Standarcie/Optimum jest 64kbps ale tniemy do 16/16 aby mieć większą klientele na Premium/Optimum a tam dajemy 64/32? Może za jakiś czas zmienię na jeden miesiąc plan taryfowy aby sprawdzić czy się nie mylę.
- raven18
Od kiedy? Mi jeszcze ani razu nie ograniczyli. Nie mogę znaleźć regulaminu ale raczej na pewno nie było tam nic o ograniczaniu uploudu po limicie.Patryk_ pisze:W Orange na starych zasadach też ograniczali upload...
Jeśli tak to interpretować to już nie jest wcale taka dobra ofertaAle mam nadzieję, że zdaje Pan sobie sprawę, że 64kbps to jest łączna prędkość i może pan ściągać 24kbps a wysyłać 40kbps.

Mam regulamin oferty z 30 kwietnia i tam 64 jest na wszystkie opcje, nie ma nic poza tym i patrząc na cytat DJ1910 i marensa limity są z oferty na ofertę bardziej restrykcyjne (albo się gdzieś zgubiłem

-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie wiem, ale wydaje mi się to całkowita bzdura i we wszystkich planach przycinali do 64/32 kb/s, jednakże teraz widze troche regulamin sie zmienil...Co nie zmienia faktu ze przy planie taryfowym orange free standard mialem transfer rzędu 7,6 kB/s, wiec wszystko sie zgadza:)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Mam BE od początku pazdziernika 2008.raven18 pisze:Od kiedy? Mi jeszcze ani razu nie ograniczyli.
Nie tną tylko po 2G,tak samo jak w Plusie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To dlaczego przez całą umowe (ok 7 miesięcy- cesja) mi cieli w plusie na 2g upload?? Jednym tną innym nie tną taka to jest sprawiedliwość.Patryk_ pisze:Mam BE od początku pazdziernika 2008.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
Zapomniałem dodać słowa na przykładraven18 pisze:Cytat:
Ale mam nadzieję, że zdaje Pan sobie sprawę, że 64kbps to jest łączna prędkość i może pan ściągać 24kbps a wysyłać 40kbps.
To jest moja interpretacja i też podniosłem do tej go planu taryfowego i niech nie spróbuje być 8kB/s to wtedy zrobię im sporą burę.adixm pisze:Co nie zmienia faktu ze przy planie taryfowym orange free standard mialem transfer rzędu 7,6 kB/s, wiec wszystko sie zgadza:)
-
- Mistrz bezprzewodowy
A ile bedziesz placic 50 czy 60zl?
-
Ty no kurde, ja też już się gubię, to na EDGE'u po limicie w ogóle nie tną ?!Patryk_ pisze:
Mam BE od początku pazdziernika 2008.
A jak z tym uploadem on ma być cięty czy nie ? Bo download już wynegocjowałem, ale zauważyłem, że upload też jest przycięty, a nie wiem czy powinien.
Który BTS najlepszy !?
-
- Guru bezprzewodowy
60zł, chce zobaczyć jak z przycinaniem i wracam w Październiku na 39,50adixm pisze:A ile bedziesz placic 50 czy 60zl?
-
Sprawa rozwiązana, tak się z desperowałem, że zająłem się czytaniem regulaminu.
Gdy mamy "Orange 39 i pół"
Przywołuje "oferta promocyjna Orange Free w sklepie internetowym orange.pl
obowiązuje od dnia 14 lipca 2009 r. do odwołania", która obejmuje wszystkie ofert, z "Orange 39 i pół włącznie.
Zaraz edytnę posta i napiszę co robić gdy mamy Orange Free Standard.
Gdy mamy "Orange 39 i pół"
Przywołuje "oferta promocyjna Orange Free w sklepie internetowym orange.pl
obowiązuje od dnia 14 lipca 2009 r. do odwołania", która obejmuje wszystkie ofert, z "Orange 39 i pół włącznie.
Powinniśmy mieć łączny transfer 64kbps suma dl i ul, najlepiej sobie sprawdzić "download managerem" pamiętajmy, że 1KB/s to 8kbps. Jeśli mamy ograniczenie 16/16 lub suma dl i ul nie wynosi 64kbps wtedy przywołujemy tą ofertę promocyjną.19. Po przekroczeniu przez Abonenta limitu przesłanych danych w jednym okresie rozliczeniowym Operator zastrzega prawodo wprowadzenia, trwającego do końca danego okresu rozliczeniowego, ograniczenia prędkości przesyłania danych, a mianowicie w takim wypadku usługa będzie umożliwiać przesyłanie danych z największą prędkością, jaka jest możliwą do osiągnięcia w danych warunkach technicznych, jednakże nie większą niż 64 kb/s (górna granica prędkości). Limit przesyłanych danych wynosi 0,5GB dla opcji Orange Free 39 i pół, 1,5 GB dla opcji Orange Free Standard, 7 GB dla
opcji Orange Free Premium oraz 14 GB dla opcji Orange Free Platinum. Limity są zwiększone o dodatkowe środki, o których mowa w pkt. 3 niniejszego Regulaminu. Taktowanie odbywa się za pomocą paczek danych o wielkości 1 kB. Do powyższego
limitu nie są wliczane dane transferowane w ramach usługi Orange Hotspot.
Zaraz edytnę posta i napiszę co robić gdy mamy Orange Free Standard.
Który BTS najlepszy !?
- wojteks
- *** Administrator ***
Moim zdaniem nie masz racji, zwróć uwagę na ten fragment:dagi12 pisze:Powinniśmy mieć łączny transfer 64kbps suma dl i ul,
A z tego wynika że i 1kbps jest prawidłowy.dagi12 pisze:Operator zastrzega prawodo wprowadzenia, trwającego do końca danego okresu rozliczeniowego, ograniczenia prędkości przesyłania danych, a mianowicie w takim wypadku usługa będzie umożliwiać przesyłanie danych z największą prędkością, jaka jest możliwą do osiągnięcia w danych warunkach technicznych, jednakże nie większą niż
A jak wcześniej napisano operator nie gwarantuje działania internetu czy też nie gwarantuje prędkości.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Ja rozumiem to tak i chyba tak jest patrząc po wypowiedziach na forum:
39,50 - 16/16
Orange Free Standard <... 64/32
39,50 - 16/16
-
Założyłem oczywiście, że mamy na tyle dobry zasięg by tą prędkość osiągną, 4 kreski na edge w zupełności wystarzczą.wojteks pisze: Moim zdaniem nie masz racji, zwróć uwagę na ten fragment:
A z tego wynika że i 1kbps jest prawidłowy.dagi12 pisze:[...]
A jak wcześniej napisano operator nie gwarantuje działania internetu czy też nie gwarantuje prędkości.
Otóż nie wg oferty promocyjnej masz prawo do łącznego transferu 64kbps czyli o 32 większego niż 16/16.marens pisze:Ja rozumiem to tak i chyba tak jest patrząc po wypowiedziach na forum:
39,50 - 16/16
Ostatnio zmieniony 2009-07-26, 09:29 przez dagi12, łącznie zmieniany 1 raz.
Który BTS najlepszy !?
- wojteks
- *** Administrator ***
Takie założenie jest zbyt optymistyczne, teoretycznie jest dobre ale .... zasięg nie ma nic do rzeczy.dagi12 pisze:Założyłem oczywiście, że mamy na tyle dobry zasięg by tą prędkość osiągną, 4 kreski na edge w zupełności wystarzczą.
Nie pomagam na PW!
-
Napiszę jak się sprawa ma w przypadku Orange Free (Platinum, Optimum i tych wszystkich zwłaszcza standard).
Oto "oferta i regulamin „Orange Free"obowiązuje od dnia 21 lipca 2009 r. do odwołania"
[ Dodano: 2009-07-25, 22:28 ]
Oto "oferta i regulamin „Orange Free"obowiązuje od dnia 21 lipca 2009 r. do odwołania"
W tym przypadku dl ma wynosić 8KB/s, a upload 4KB/s jeżeli jest mniej no to BOK i nie dajcie sobie wcisnąć kitu ta przycinka obowiązuje również w orange free standard najlepiej im powiedzieć, że macie 5 kresek HSDPA i wszelkie powódki techniczne są mało prawdopodobne.9. Po przekroczeniu przez Abonenta limitu przesłanych danych w jednym okresie rozliczeniowym Operator zastrzega prawo do
wprowadzenia, trwającego do końca danego okresu rozliczeniowego, ograniczenia prędkości przesyłania danych, a mianowicie w takim
wypadku usługa będzie umożliwiać przesyłanie danych z największą prędkością, jaka jest możliwa do osiągnięcia w danych warunkach
technicznych, jednakże nie większą niż 16/16 kb/s (górna granica prędkości) w przypadku opcji Orange Free 39 i pół oraz 64/32 kb/s (górna
granica prędkości) w przypadku pozostałych opcji Usługi. Limit przesyłanych danych wynosi 0,5 GB dla opcji Orange Free 39 i pół, 1 GB dla
opcji Orange Free Standard, 3 GB dla opcji Orange Free Optimum, 8 GB dla opcji Orange Free Premium oraz 12 GB dla opcji Orange Free
Platinum. Taktowanie odbywa się za pomocą paczek danych o wielkości 1 kB. Do powyższego limitu nie są wliczane dane transferowane w
ramach usługi Orange Hotspot.
[ Dodano: 2009-07-25, 22:28 ]
Ma bo jeśli mamy za słaby miła pani z BOK może nam udowodnić, że nie przycięli nam do 16 tylko mamy za cienki net, żeby tą prędkość osiągnąć.wojteks pisze:[...]
Takie założenie jest zbyt optymistyczne, teoretycznie jest dobre ale .... zasięg nie ma nic do rzeczy.
Ostatnio zmieniony 2009-07-26, 09:30 przez dagi12, łącznie zmieniany 1 raz.
Który BTS najlepszy !?
- wojteks
- *** Administrator ***
Zawsze może powiedzieć że akurat jest wielu użytkowników i więcej niż 1kbps nie będzie.dagi12 pisze:Ma bo jeśli mamy za słaby miła pani z BOK może nam udowodnić, że nie przycięli nam do 16 tylko mamy za cienki net, żeby tą prędkość osiągnąć.
Te prędkości są do albo maksymalne i nawet jak będzie 1kbps to wg operatora to będzie prawidłowo.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
oferta „Orange Free"
obowiązuje od dnia 21 lipca 2009 r. do odwołania
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 337589.pdf
jak działa?
9. Po przekroczeniu przez Abonenta limitu przesłanych danych w jednym okresie rozliczeniowym Operator zastrzega prawo do
ramach usługi Orange Hotspot
obowiązuje od dnia 21 lipca 2009 r. do odwołania
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 337589.pdf
jak działa?
9. Po przekroczeniu przez Abonenta limitu przesłanych danych w jednym okresie rozliczeniowym Operator zastrzega prawo do
ramach usługi Orange Hotspot
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Czyli co chwilę zmieniająmarens pisze:obowiązuje od dnia 21 lipca 2009 r. do odwołania

Ale przypominam - liczy się ten regulamin oferty,który się podpisywało przy zawieraniu umowy
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Lub ten kiedy aktywowało się usługę na swoim numerze abonamentowymPatryk_ pisze:Czyli co chwilę zmieniająmarens pisze:obowiązuje od dnia 21 lipca 2009 r. do odwołania![]()
Ale przypominam - liczy się ten regulamin oferty,który się podpisywało przy zawieraniu umowy

Niezłe cwaniaki, mieli problem ktory został poruszony na forum i od razu zmienili regulamin. Oni chyba dużo z tego forum biorą, albo mieli mnostwo przypadkow takich jak mój.
Ale co mnie to, za pare dni Toye mi zakładają i wreszcie kablowy net w moim domu

-
Myślicie, że im się naprawdę chcę sprawdzać jaki regualmin podpisaliśmy, przecież i tak punkt 9. się chyba nigdy nie zmienił.
Który BTS najlepszy !?
-
- Użytkownik forum
Czyli co w końcu działają te limity?
Od dziś mam transfer 8 kB/s, a jeszcze rano leciało 140 kB/s
Dali by jakieś zdrapki, żeby sobie powiększyć limit lub oferty bez limitowe np za 250zł miesięcznie.
Taki mały oftop
Od dziś mam transfer 8 kB/s, a jeszcze rano leciało 140 kB/s
Dali by jakieś zdrapki, żeby sobie powiększyć limit lub oferty bez limitowe np za 250zł miesięcznie.
Taki mały oftop

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Od dawien dawnaTramp pisze:Czyli co w końcu działają te limity?

Oferty bezlimitowe zniknęły mniej więcej wraz z rebrandingiem Idei na Orange

[ Dodano: 2009-08-05, 21:26 ]
Przydała by się taka opcja,ale nie przez zdrapki,jak swego czasu w NeostradzieTramp pisze:Dali by jakieś zdrapki, żeby sobie powiększyć limit

[ Dodano: 2009-08-05, 21:26 ]
A to swoją drogąTramp pisze:lub oferty bez limitowe np za 250zł miesięcznie.

-
Należysz do 8KB/s szczęściarzy, którzy nie muszą kłócić się z BOK, moja rozmowa ciągle nawiedza mnie w moich snach. Każdy "bezprzewodowiec" był by na twoim miejscu w siódmym niebie.
Który BTS najlepszy !?