Dlaczego wymiana plików zajmuje mi tak wiele czasu?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gbartosz
Początkujący użytkownik forum

Dlaczego wymiana plików zajmuje mi tak wiele czasu?

Post autor: gbartosz »

Sprawdziłem za pomocą programu ze strony http://www.bandwidthplace.com/speedtest/ szybkość transferu i wyszło mi 120 kbit/sec. Do tego wyliczył że 1 MB danych powinien zajmować ok 1.2 min. Więc dlaczego jak korzystam z "misiaczka" to plik muzyczny zajmuje od 10 do 20 minut?
karta firmy Planet, kabla ok. 6 metrów...
hellracer

Re: Dlaczego wymiana plików zajmuje mi tak wiele czasu?

Post autor: hellracer »

A wiesz, że aby "misiaczek" dobrze ściągał musi mieć dużo źródeł?
Poza tym może masz wewnętrzne ip i dlatego tak wolno idzie...
gbartosz

hellracer pisze:A wiesz, że aby "misiaczek" dobrze ściągał musi mieć dużo źródeł?
wiem, dlatego próba odbyła się na pliku z b. dużą ilością źródeł!
hellracer pisze:Poza tym może masz wewnętrzne ip i dlatego tak wolno idzie...
administrator twierdzi że nie!

a jeśli słaba jakość sygnału jest? tzn. pokazuje na pasku zadań, że jest jakość dobra, czasami niska. ale czy to może mieć związek z tą wymianą plików?
i jeszcze jedno pytanie: w programie Network Stumbler wskazania mocy sygnału znajdują się na minusie. Czy sygnał im bliższy zera tym lepszy, czy im bliższy -100 tym lepszy? czytałem w pomocy tego programu, że im bliższy zera(wyższy na wykresie) tym lepsza jakość sygnału! ale czy dobrze to interpretuje?
dziękuję za wszelkie wskazówki!
gbartosz

gbartosz pisze:i jeszcze jedno pytanie: w programie Network Stumbler wskazania mocy sygnału znajdują się na minusie. Czy sygnał im bliższy zera tym lepszy, czy im bliższy -100 tym lepszy? czytałem w pomocy tego programu, że im bliższy zera(wyższy na wykresie) tym lepsza jakość sygnału! ale czy dobrze to interpretuje?
znam już na nie odpowiedź. program NS pokazuje siłę sygnału na plusie. więc jeśli jest na minusie to jest nie dobrze :wink:

problem z niską siłą sygnału rozwiązałem poprzez ponowną instalację sterowników karty.
ale szybkość transmisji danych jest nadal tragiczna! myślę że czas zmienić operatora 8) choć nie wiem na jakiego. wybór jest zerowy!
jedynym możliwym rozwiązaniem jest maszt wysokośći ok 8 metrów. czyli sam przewód będzie miał ok. 14 metrów... czy taka długość wpłynie na jakość syg? i jeśli tak, to jak sobie z tym poradzić? jakie urządzenie zainstalować?
i już ostatnia sprawa: czy jeśli anteny nie widzą się, lub jeśli ten "widok" jest przesłonięty, czy jest jakiś sposób by się połączyć w takiej sytuacji? jaka antena zagwarantuje mi połączenie?
dzięki wielkie! miłego :D
cdx
Stały użytkownik forum

Post autor: cdx »

gbartosz pisze: znam już na nie odpowiedź. program NS pokazuje siłę sygnału na plusie. więc jeśli jest na minusie to jest nie dobrze :wink:
taaa...
gbartosz pisze: problem z niską siłą sygnału rozwiązałem poprzez ponowną instalację sterowników karty.
ale szybkość transmisji danych jest nadal tragiczna! myślę że czas zmienić operatora 8) choć nie wiem na jakiego. wybór jest zerowy!
jedynym możliwym rozwiązaniem jest maszt wysokośći ok 8 metrów. czyli sam przewód będzie miał ok. 14 metrów... czy taka długość wpłynie na jakość syg? i jeśli tak, to jak sobie z tym poradzić? jakie urządzenie zainstalować?
i już ostatnia sprawa: czy jeśli anteny nie widzą się, lub jeśli ten "widok" jest przesłonięty, czy jest jakiś sposób by się połączyć w takiej sytuacji? jaka antena zagwarantuje mi połączenie?
dzięki wielkie! miłego :D
Jaka masz antene , karte i ile kabla ?
gbartosz

Antena jest w formie tuby.:?
Karta to Planet WL-8310
kabla jest ok. 6 metrów
anteny widzą się. brak przeszków. odległość ok. 300 metrów.
cdx
Stały użytkownik forum

Post autor: cdx »

gbartosz pisze:Antena jest w formie tuby.:?
Karta to Planet WL-8310
kabla jest ok. 6 metrów
anteny widzą się. brak przeszków. odległość ok. 300 metrów.
karta calkiem dobra kabla tez w sam raz
ta antena to jakas firmowa czy "zrob to sam" ? i ile ma dlugosci ?
gbartosz

długości ma ok. 60 cm i jest to antena zrobiona przez firmę IŁ-PRO. Firma polska z Pułtuska....
np. eMule <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie może połączyć się z serwerami....
pokazuje taki komunikat:
WARNING DonkeyServer No1 (........................) - Your 4332 port is not reachable. Please review your network config.
co o tym sądzić można?
gbartosz

gbartosz pisze: np. eMule <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie może połączyć się z serwerami....
pokazuje taki komunikat:
WARNING DonkeyServer No1 (........................) - Your 4332 port is not reachable. Please review your network config.
co o tym sądzić można?
ponawiam pytanie szanowni forumowicze... co taki komnunikat oznaczać może, z punktu widzenia uzytkownik-administrator??
dzięki wielkie.
p.s czy zmiana operatora sieci radiowej powinna wiązać się z formatowaniem dysku? mam na myśli sytuację, gdy system zapamiętuje pewne ustawienia... czy w konsekwencji może prowadzić to do zminiejszenia download'u?
ODPOWIEDZ