Konfiguracja sieci - access point + kable; jedna nazwa sieci

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xfm2
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja sieci - access point + kable; jedna nazwa sieci

Post autor: xfm2 »

Witam,

mój problem jest następujący:

sieć którą posiadam wygląda tak:

Obrazek

Chciałbym żeby wyglądała tak:

Obrazek

Zmiany:

1. wszystkie accesspoint'y mają mieć tą samą nazwę (tak żeby pracownicy mogli się łączyć niezależnie od miejsca w którym pracują)
2. lista mac adresów ma być przechowywana centralnie (urządzenie, linux, cokolwiek)

dodam ze accesspoint'y są różnych firm (linksys, d-link)

Bardzo proszę o propozycje (sprzętowe, programowe) jak mogę sobie z tym poradzić.

Jeżeli temat był poruszany to przepraszam i proszę o ewentualne linki.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja sieci - access point + kable; jedna nazwa sieci

Post autor: Jo_gurt »

Ad 1. To powinno działać, nawet z roamingiem. Ale jeśli interesuje cię roaming to jednak lepiej by było się ograniczyć do jednego producenta AP obsługujących protokół IAPP.

Ad 2. Z tą centralną listą adresów MAC to będzie ciężko jeśli chodzi ci o zabezpieczenie samego dostępu do twojej sieci a nie do Internetu - ogólnie ACL adresów MAC jest ściśle związana z AP i jego sposobem działania (warstwa modelu ISO/OSI). Także niestety według mojej wiedzy muszą być osobne listy na każdym AP.
Teraz poteoretyzuję:
Jeśli zmieniłbyś APki np. na RB+MikroTik to może dało by się oskryptować to w ten sposób, żeby brały sobie listy z serwera, ale nigdy tego nie robiłem a nawet nie widziałem :) Także raczej tylko taki pomysł w którym kierunku można poszukać.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Konfiguracja sieci - access point + kable; jedna nazwa sieci

Post autor: wojteks »

xfm2 pisze:lista mac adresów ma być przechowywana centralnie (urządzenie, linux, cokolwiek)
Serwer RADIUS ale nie wszystkie AP wspierają ten sposób logowania/dostępu do sieci.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ