WiFi, Vista, Windows 2008, livebox
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
WiFi, Vista, Windows 2008, livebox
Witajcie!
Mam następujący problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić. Mam liveboxa połączonego z komputerem z Windows Server 2008 kablem ethernetowym. Dokupiłem laptop Compaq Presario CQ71-150EW (Vista) i chciałbym go podłączyć przez wbudowane WiFi do sieci. Jest tylko jeden problem - laptop nie wykrywa poprawnie sieci - to znaczy gdy łaczę się z neostradą to jest to "połączenie z ograniczeniami dostępu" a zamiast nazwy sieci np "neostrada_c8d" pojawia się "Trwa identyfikowanie sieci". Nie wiem co z tym fantem zrobić:
1) dodałem adres mac w panelu administracyjnym livebox
2) na laptopie mam włączone DHCP (nawet zastosowałem się do zaleceń Microsoftu odnośnie Visty + DHCP dokonując odpowiednich wpisów w rejestrze)
3) probowałem zarówno automatycznego pobierania IP/DNS we właściwościach protokołu TCP/IPv4 adaptera WiFi oraz próbowałem wklepać je sztywno
4) po włączeniu (przez rejestr) DHCP dla analogicznego połączenia z liveboxem u kolegi wszystko grało (jedyna różnia to taka, że on ma Windows XP zamiast Server 2008).
Proszę Was o pomoc i pozdrawiam serdecznie!
Mam następujący problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić. Mam liveboxa połączonego z komputerem z Windows Server 2008 kablem ethernetowym. Dokupiłem laptop Compaq Presario CQ71-150EW (Vista) i chciałbym go podłączyć przez wbudowane WiFi do sieci. Jest tylko jeden problem - laptop nie wykrywa poprawnie sieci - to znaczy gdy łaczę się z neostradą to jest to "połączenie z ograniczeniami dostępu" a zamiast nazwy sieci np "neostrada_c8d" pojawia się "Trwa identyfikowanie sieci". Nie wiem co z tym fantem zrobić:
1) dodałem adres mac w panelu administracyjnym livebox
2) na laptopie mam włączone DHCP (nawet zastosowałem się do zaleceń Microsoftu odnośnie Visty + DHCP dokonując odpowiednich wpisów w rejestrze)
3) probowałem zarówno automatycznego pobierania IP/DNS we właściwościach protokołu TCP/IPv4 adaptera WiFi oraz próbowałem wklepać je sztywno
4) po włączeniu (przez rejestr) DHCP dla analogicznego połączenia z liveboxem u kolegi wszystko grało (jedyna różnia to taka, że on ma Windows XP zamiast Server 2008).
Proszę Was o pomoc i pozdrawiam serdecznie!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: WiFi, Vista, Windows 2008, livebox
fremlin, masz na lapku SP2 do Visty?
To nie wykrywa czy się nie łączy?fremlin pisze:laptop nie wykrywa poprawnie sieci
-
Tak, mam SP2. Sieć wykrywa, ale jako
W panelu Centrum Sieci jest ona widoczna jako
Jakość sygnału jest doskonała.
EDIT: Mam SP1, mój kolega SP2. U niego udało się podłączyć komputer do netu.
[ Dodano: 2009-07-30, 22:48 ]
W szczegółach połączenia sieciowego pola Brama domyślna, Serwer DNS, Serwer WINS są puste! (przy automatycznym odnajdywaniu IP/DNS). Co to może oznaczać? Dlaczego mimo podania tego na tacy w ustawieniach IPv4 nie jest możliwe poprawne wykrycie sieci?
Kod: Zaznacz cały
Sieć niezidentyfikowana (neostrada_8cb0)
Kod: Zaznacz cały
Trwa identyfikowanie sieci
EDIT: Mam SP1, mój kolega SP2. U niego udało się podłączyć komputer do netu.
[ Dodano: 2009-07-30, 22:48 ]
W szczegółach połączenia sieciowego pola Brama domyślna, Serwer DNS, Serwer WINS są puste! (przy automatycznym odnajdywaniu IP/DNS). Co to może oznaczać? Dlaczego mimo podania tego na tacy w ustawieniach IPv4 nie jest możliwe poprawne wykrycie sieci?
- wojteks
- *** Administrator ***
Powinieneś rozróżnić połączenie po WiFi od ustawień IPv4.fremlin pisze:Dlaczego mimo podania tego na tacy w ustawieniach IPv4 nie jest możliwe poprawne wykrycie sieci?
Problem połączenia to jest problem karta WiFi-LiveBox.
Jakie szyfrowanie ma ustawione LB a jakie karta WiFi. Na testy wyłącz szyfrowanie, czy jesteś pewny że prawidłowo MAC karty WiFi wpisałeś do LB? Lepiej zrobić to przyciskiem "reg" podczas próby łączenia się z laptopa.
Nie pomagam na PW!
-
To nie jest problem szyfrowania - wyłączyłem je. Zresztą MAC wklepywałem i ręcznie i używając przycisku REG już na samym początku. Poza tym, jak wspomniałem, udało się podłączyć ten komputer do liveboxa u kolegi włączając w rejestrze DHCP. Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Bez przesady, to wystarczy kliknąć we właściwościach połączenia (przynajmniej w tej Viście z którą miałem do czynienia).fremlin pisze:kolegi włączając w rejestrze DHCP
Nie pomagam na PW!
-
to była "goła" Vista i się tak nie dało 

- wojteks
- *** Administrator ***
Dziwne, czyżby to była Vista legalna inaczej, postaw SP2 bo bez tego to Vista nie bardzo działa.fremlin pisze:to była "goła" Vista i się tak nie dało
Nie pomagam na PW!
-
Nie wiem o co Ci chodzi. Zresztą poczytaj sobie to. Czasem mam wrażenie, że niektórzy traktuję kolejne SP jako panaceum na całe zło. Wtedy nie miałem żadnych uaktualnień, dlatego była goła. A żeby były uaktualnienia potrzebny był mi net. Podłączyłem z kabla i ściągnąłem SP2 (który notabene ukazał się ze 3 miesiące temu - twierdzisz, że wcześniej Visty nie bardzo działały?).
Oczywiście SP2 nie rozwiązał problemu.
Oczywiście SP2 nie rozwiązał problemu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Konfigurowałem Viste i nie musiałem w rejestrze grzebać, dostała IP automatycznie bez najmniejszego problemu (a czy miała SP2 to nie pamiętam).fremlin pisze:Zresztą poczytaj sobie to
Przeczytałem i mam pytanie czy przeczytałeś to ze zrozumieniem?
Przywróć oryginalną wartość kluczy w rejestrze, DHCP działa w Viście bez problemu a Twoim problemem jest samo połączenie po WiFi. LB to marny sprzęt i może być tak że akurat Twoja karta się z nim nie połączy, nawet dołączone w zestawach karty WiFi na USB czasami maja problemy z połączeniem.
Nie pomagam na PW!
-
No tutaj się rozchodzi o nadawanie IP automatycznie - w szczególności bramy. Nawet jak ustawię to ręcznie, to w jakiś tajemniczy sposób to znika...
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie czytasz ze zrozumieniem. Problemem nie jest DHCP a samo połączenie po WiFi.fremlin pisze:No tutaj się rozchodzi o nadawanie IP automatycznie - w szczególności bramy.
Zmień sterowniki od karty WiFi na starsze/nowsze/inne lub wymień LB na jakiś normalny router ADSL (WAG200G, Tp-Link TD-W8910G)
Nie pomagam na PW!
-
Problem polega na tym, że on bez przeszkód komunikuje się z innym liveboxem u kolegi.
- wojteks
- *** Administrator ***
No więc wynika z tego że jest problem w konfiguracji LB. Zrób "reset to factory default" i konfiguruj jeszcze raz. Jak to nie pomoże to czy inne komputery łączą się z nim po WiFi? Może jest uszkodzony.fremlin pisze:Problem polega na tym, że on bez przeszkód komunikuje się z innym liveboxem u kolegi
Jak byś to napisał od razu to byłoby wszystko wiadomo a tak to doktoraty robisz i nic z nich nie wynika.
Nie pomagam na PW!
-
Napisałem przecież u dołu mojego drugiego postu u dołu. 

- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli o tym myślałeś to to niewiele mówi bo dotyczy komputera kolegi.fremlin pisze:4) po włączeniu (przez rejestr) DHCP dla analogicznego połączenia z liveboxem u kolegi wszystko grało (jedyna różnia to taka, że on ma Windows XP zamiast Server 2008).
Nie pomagam na PW!