W techniclanie wyłącz serwer DHCP po stronie LAN
Wyłączyłem. Czy serwer DHCP z Ovisa w tym wypadku przejmuje rolę serwera DHCP w Techniclanie ? Znaczy się wtedy Techniclan robi tylko jako switch oraz zwykły AP ?
po stronie LAN, ustaw mu stałe IP po stronie LAN z tego samego zakresu co przyznaje Ovislink (np. o jeden większy i zapamiętaj). Pozostaw port WAN pusty, kabel od Ovisa podłącz do LAN1.
Nie wiedziałem gdzie to ustawić, ale jedynie możliwośc konfiguracji adresu była w zakładce Lan Interface Setup (pierwszy screen z mojego poprzedniego postu) i zmieniłem w polu DHCP z Server na Client wpisując w pierwszym polu adres 192.168.100.20 (Serwer DHCP Ovisa mam ustawiony na przydzielanie adresów z zakresu 192.168.100 - 192.168.200). Mój laptop z którego pisze dostał teraz adres 192.168.100.102 Zatwierdziłem i zresetowałem Techniclana.
Pojawił się następujący problem : po tych ustawieniach nie mogę się dostać do Techniclana na fabrycznym adresie 192.168.1.1 - z tym, że jest wołanie o login i hasło lecz standartowe admin/admin nie chce działać, a hasła nie zmieniałem. O co tu może chodzić ? Jak resetuje urządzenie do ustawień fabrycznych to można się normalnie dostać, tylko ten powyższy problem występuje w momencie gdy ustawiam tak jak pisałem. Czy wszystko jest dobrze ustawione i tak ma być czy coś jeszcze źle robię ?
Aha i jeszcze jedno pytanko mam : Czy będąc za podwójnym NATem coś tracę ? Tzn chodzi mi o to czy coś gorzej chodzi np. połączenia P2P, czy to ma jakieś znaczenie ? bo szczerze mówiąc różnicy jakiejś tam na razie nie zauważyłem mająć podłączone urządzenia tak jak wcześniej, ale obawiam się że mogą być jakieś problemy z P2P czy innymi rzeczami, ale wolę spytać bardziej doświadczonych. Dodam tylko, że firewall na obydwu urzadzeniach nie są w żaden sposób skonfigurowane, czyli lecą na ustawieniach fabrycznych (żadnych przekierowań portów itp.).