Konfiguracja Ovislinka i Techniclana

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Glatz
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja Ovislinka i Techniclana

Post autor: Glatz »

Witam
Ciągne neta od dostawcy drogą radiową. Jako AP, służy mi Ovislinka AP 5460 v2, który działa w trybie WISP i przez DHCP podaje adres do routera. Dalej podłączony jest do niego Techniclan WAR-54GS, który działa w trybie Getway, pobierając z Ovisa, adres na port WAN, a ten dalej kablowo i radiowo przydziela adresy przez swój serwer DHCP do komputerów. Dzięki temu mam podwójny NAT, a tak być raczej nie powinno. Całość rozchodzi się o to, że powinien Techniclan być ustawiony w trybie Bridge, lecz nie mam pojęcia jak go skonfigurować i gdzie wpiąć kabel idący od Ovisa, skoro port WAN jest w tym trybie wyłączony ?
Załączam screeny z możliwości konfiguracji w trybie Bridge na Techniclanie
Obrazek
Obrazek

Pytanie co jeszcze trzeba poprzestawiać na Ovislinku ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Konfiguracja Ovislinka i Techniclana

Post autor: wojteks »

Glatz pisze:Pytanie co jeszcze trzeba poprzestawiać na Ovislinku
Na Ovislinku nic nie przestawiaj. W techniclanie wyłącz serwer DHCP po stronie LAN, ustaw mu stałe IP po stronie LAN z tego samego zakresu co przyznaje Ovislink (np. o jeden większy i zapamiętaj). Pozostaw port WAN pusty, kabel od Ovisa podłącz do LAN1.
Jeżeli jest opcja izolacji klientów radiowych to ją wyłącz. WAR będzie robił za switch/AP.
Nie pomagam na PW!
Glatz

W techniclanie wyłącz serwer DHCP po stronie LAN
Wyłączyłem. Czy serwer DHCP z Ovisa w tym wypadku przejmuje rolę serwera DHCP w Techniclanie ? Znaczy się wtedy Techniclan robi tylko jako switch oraz zwykły AP ?
po stronie LAN, ustaw mu stałe IP po stronie LAN z tego samego zakresu co przyznaje Ovislink (np. o jeden większy i zapamiętaj). Pozostaw port WAN pusty, kabel od Ovisa podłącz do LAN1.
Nie wiedziałem gdzie to ustawić, ale jedynie możliwośc konfiguracji adresu była w zakładce Lan Interface Setup (pierwszy screen z mojego poprzedniego postu) i zmieniłem w polu DHCP z Server na Client wpisując w pierwszym polu adres 192.168.100.20 (Serwer DHCP Ovisa mam ustawiony na przydzielanie adresów z zakresu 192.168.100 - 192.168.200). Mój laptop z którego pisze dostał teraz adres 192.168.100.102 Zatwierdziłem i zresetowałem Techniclana.
Pojawił się następujący problem : po tych ustawieniach nie mogę się dostać do Techniclana na fabrycznym adresie 192.168.1.1 - z tym, że jest wołanie o login i hasło lecz standartowe admin/admin nie chce działać, a hasła nie zmieniałem. O co tu może chodzić ? Jak resetuje urządzenie do ustawień fabrycznych to można się normalnie dostać, tylko ten powyższy problem występuje w momencie gdy ustawiam tak jak pisałem. Czy wszystko jest dobrze ustawione i tak ma być czy coś jeszcze źle robię ?

Aha i jeszcze jedno pytanko mam : Czy będąc za podwójnym NATem coś tracę ? Tzn chodzi mi o to czy coś gorzej chodzi np. połączenia P2P, czy to ma jakieś znaczenie ? bo szczerze mówiąc różnicy jakiejś tam na razie nie zauważyłem mająć podłączone urządzenia tak jak wcześniej, ale obawiam się że mogą być jakieś problemy z P2P czy innymi rzeczami, ale wolę spytać bardziej doświadczonych. Dodam tylko, że firewall na obydwu urzadzeniach nie są w żaden sposób skonfigurowane, czyli lecą na ustawieniach fabrycznych (żadnych przekierowań portów itp.).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Glatz pisze:po tych ustawieniach nie mogę się dostać do Techniclana na fabrycznym adresie 192.168.1.1
Bo teraz Techniclan ma IP 192.168.100.20, server DHCP ustaw na "disable". Tylko Ovis Będzie przydzielał adresy IP (tak musi być).
żadnych przekierowań portów itp.).
Ta konfiguracja jest potrzebna do p2p .
Nie pomagam na PW!
Glatz

Dzięki kolego. Wszystko już chodzi tak jak trzeba i łącze się na tym adresie. Natomiast dalej nie wiem, co niekorzystnego daje bycie za podwójnym natem ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Glatz pisze:Natomiast dalej nie wiem, co niekorzystnego daje bycie za podwójnym natem ?
Trzeba 2 razy porty przekierowywać i czasami jest problem z adresacją że coś nie działa bo są podobne IP.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ