Most na 2km

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sylwek5
Początkujący użytkownik forum

Most na 2km

Post autor: Sylwek5 »

Witam

Kolega ma NEO w domu a ok 2 km od domu w lini prostej ma warsztat w którym nie ma możliwosci podłączenia internetu. Chciałby zrobić most radiowy, widoczność optyczna jest dobra żadnych przeszkód tylko 3 linie energetyczne 2*15kV i 1*110kV idące prawie prostopadle do mostu. Poczytałem trochę i wiem że trzeba kupić jakiś modem adsl z routerem i 2 AP z antenami zewnętrzymi.Modem to jakiś kupię a AP albo WL-5460APv2 lub WA-501G. Anteny myślę że panele lub Yagi ok 16 dBi, nie wiem które lepsze myślę o CYBERTEAM.
Pytanie mam czy to będzie chodzić i jaka będzie realna szykość takiego łącza. Mam jeszcze drugie pytanie bo w odległości ok 200m od warsztatu jest magazym i czy np gdybym w przyszłości dokupił jeszcze jeden AP i antene to mogę także odbierać sygnał z domu i mieć też neta. Anteny kierunkowe mają kąt w poziomie ok 25% i to powinno wystarczyć aby chwycić obydwa punkty.]
Który AP z podanych lepszy.
Wiem że nie można udostępniać NEO poza lokal ale siła wyższa. ;)
Pozdrawiam i Dziękuję Wszystkim z góry za pomoc :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Most na 2km

Post autor: wojteks »

Sylwek5 pisze:żadnych przeszkód tylko 3 linie energetyczne 2*15kV i 1*110kV idące prawie prostopadle do mostu.
Te linie mogą uniemożliwić (i prawdopodobnie uniemożliwią) zrobienie takiego połączenia.
Nie pomagam na PW!
Sylwek5

Wprawdzie nie znam się na sieciach WI-FI ale jak spoglądam na anteny umieszczane na dachach i kierowane w różnych kierunkach to prawie zawsze znajdzie się jakaś linia energetyczna wysokiego napięcia więc sądziłem że to nie ma aż takiego znaczenia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Problemem jest linia 110kV. Jeżeli możesz dać anteny niżej/wyżej linii to jest szansa zadziałania ale gwarancji stabilności nie ma (poczytaj o strefie Freshnela)
Nie pomagam na PW!
next22

Post autor: next22 »

Mam zbudowany most 1,5 km na 2 x dwl-900ap i anteny panelówki 16 dBi na drodze 1linia wysokiego napięcia ,
Działa wszystko jak należy ,może panele troszke za bardzo sieją po okolicy . ;)

Ale nie dowiesz się jak będzie u ciebie jak nie spróbujesz

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-12-07, 13:22 ]
Poprawa byków.
Ostatnio zmieniony 2008-12-07, 13:22 przez next22, łącznie zmieniany 1 raz.
Sylwek5

Witam

A mam pytanie odnośnie AP, jakie są różnice między WL-5460APv2 a TL-WA501G gdy będą pracować jako multipunkt lub punkt i jak jest z konfiguracją obydwu chodzi o trudność. Ten pierwszy jest chyba lepszy ale 50 zł droższy. :(
A jakie antenki na taki link Yagi czy panele myślę że 16 dB wystarczy bo tu zdania są podzielone.
PS.
Rozmawiałem z kilkoma ludzmi w necie i ogólnie twierdzą że linie energetyczne nie powinny mieć większego znaczenie przy dobrej widoczności.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Sylwek5 pisze:jak jest z konfiguracją obydwu chodzi o trudność
Tak samo.
Sylwek5 pisze:A jakie antenki na taki link Yagi czy panele
Zdecydowanie panel.
Sylwek5 pisze:Rozmawiałem z kilkoma ludzmi w necie i ogólnie twierdzą że linie energetyczne nie powinny mieć większego znaczenie przy dobrej widoczności.
Póki nie sprawdzisz to się nie dowiesz. Ale zdarza się tak, że wręcz uniemożliwiają zestawienie stabilnego linka.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Sylwek5 pisze:ogólnie twierdzą że linie energetyczne nie powinny mieć większego znaczenie przy dobrej widoczności.
Chyba rozmawiałeś z teoretykami albo sprzedawcami. Normalne linie 230V nie są problemem ale "wysokie napięcie" a takim jest 110kV to problem.
Sylwek5 pisze:na taki link Yagi czy panele
Tylko panele dobrej firmy, może być tej co proponowałeś na początku, Bestpartner, Cyberbajt (nic made in garage z allegro/yagi.pl itp. firm)
Nie pomagam na PW!
testOsteron

Post autor: testOsteron »

jako odborca, musisz sobie kupisc DOBRA antene i normalna karte / odbiornik Wi-Fi (obojetnie co to bedzie, byle sie zgadzal typ zlacza na odbiorniku i kablu anteny).
Ja swoja antene kupilem na www.oczko24.pl maja sprzet dobrej firmy i do tego tanio
Sylwek5

Witam

Odpowiem dla osób które są zainteresowane podobnym tematem.
Zbudowałem ten most na 2km na sprzęcie
AP Ovislink WL 5460APv2
Anteny panele z NETUSA 18 dBi z kablem 5 metrów
Link działa bardzo stabilnie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

AP Ovislink WL 5460APv2
Anteny panele z NETUSA 18 dBi z kablem 5 metrów