3G ok 13km od BTSa, las

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dalay
Początkujący użytkownik forum

3G ok 13km od BTSa, las

Post autor: dalay »

jak w temacie, do BTSa mam ok 13km w linii prostej przez las. Jako modemu bym używał smartfona HTC Trinity i PlayOnline. Problem w tym że telefon nie chce znaleźć żadnego BTSa. Załączam mapke http://img187.imageshack.us/img187/2276 ... layonl.jpg Najdziwniejsze że będąc w miejscowości Skwierzyna nie widzi w ogóle BTSa który tam stoi z kolei jadąc w strone gorzowa już w miejscowości Brzozowiec pojawia się kreska sygnału z pobliskiego BTSa (Deszczno) - i właśnie on mnie interesuje.
Zastanawiam się czy jest sens inwestować w panel i jaki ewentualnie. Mam możliwość wyniesienia go na 15m. Sygnał chciałbym odbierać z wioski położonej lekko w dołku (zaznaczone na mapie). Proszę o sugestie czy to wykonalne i na jakiej antenie ewentualnie.
Ostatnio zmieniony 2009-07-31, 22:29 przez dalay, łącznie zmieniany 1 raz.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Re: 3G ok 13km od BTSa, las

Post autor: szmitz »

Mój wynik z testu prędkośći .Do Nod B -a mam 12 km i brak widocznośći .
Co sądzićie o tej prędkośći z takim słabym CSQ ??
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Mysle, ze to calkiem dobra predkosc u Play.
Ping jest przewaznie taki duzy u Play, wiec jak na takie warunki jest ta predkosc calkiem dobra.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

SQ08 pisze:Mysle, ze to calkiem dobra predkosc u Play.
Coś mi sie wydaje, że jeszcze "zasiegu" z tego nodeB nie ma na mapie play na ich stronie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

To pewnie dlatego ma on jeszcze caly 1 Mbps, jak duzo osob sie dowie to bedzie koniec i nodeB bedzie zapchany. :hyhy:
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Złapać 3G

Post autor: zimplusowany »

Pozwolę sobie zabrać głos w tym temacie z racji nieco podobnej sytuacji do dalaya.
dalay pisze:Zastanawiam się czy jest sens inwestować w panel i jaki ewentualnie. Mam możliwość wyniesienia go na 15m.
Każda inwestycja niesie za sobą jakieś ryzyko. Odległość od BTS-a masz dosyć sporą, do tego sygnał musi przebijać się przez las. Mam podobną sytuację i łapię 3G, co nie znaczy, że korzystam z tego dobrodziejstwa. Cały czas szukam optymalnego rozwiązania. 15 metrów w górę to sporo, więc masz jakiś punkt wyjścia. Nie wiem jak jest w przypadku Playa z ustawieniami anten na BTS-ach. Może ktoś lepiej zorientowany napisze, czy P4 ustawia anteny z myślą o "peryferiach".

szmitz, czy Ty wyciągasz tyle na gołym E220 bez anteny?? :szok:

Ja noszę się z zamiarem zainwestowania w PANEL ULTRA 25 dBi. Tutaj są szczegółowe parametry tej antenki. Myślę, że z takim sprzętem można już powalczyć. Zresztą chętnie poczytałbym o testach tej anteny, ale nie znalazłem jeszcze na forum takich informacji. Wydaje mi się, że to jest porządny panel.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

zimplusowany pisze: Ja noszę się z zamiarem zainwestowania w PANEL ULTRA 25 dBi.
Zdajesz sobie sprawę z tego,jaki to latawiec ?
Jeśli bym miał wydać takie pieniądze,to szukałbym grida Andrewa 26T-1900,lub próbował przerobić 26T-2400 (http://www.pluscom.pl/produkt.php?produkt=42#) wg opisu:
http://www.broadbandreports.net/forum/r ... -MHz-Grids

Obrazek
ODPOWIEDZ