Dostęp radiowy a router bezprzewodowy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aniolek_85
Początkujący użytkownik forum

Dostęp radiowy a router bezprzewodowy

Post autor: aniolek_85 »

Witam,

Mam zapewniony dostęp do Internetu poprzez łącze radiowe. Sygnał doprowadzony jest do anteny zewnętrznej, która podaje sygnał do routera Linksys WRT54GL (takie połączenie zapewnił dostawca sieci). Komputer przyłączony jest do routera za pomocą skrętki.

Czy można skonfigurować ten router w taki sposób by podawał sygnał do kompa przez WiFi??
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Dostęp radiowy a router bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

aniolek_85 pisze: Mam zapewniony dostęp do Internetu poprzez łącze radiowe. Sygnał doprowadzony jest do anteny zewnętrznej, która podaje sygnał do routera Linksys WRT54GL [...]
Czy można skonfigurować ten router w taki sposób by podawał sygnał do kompa przez WiFi??
Jęzeli dobrze rozumiem, to kabel antenowy podłączony jest do routera.
Jeżeli tak, to nie ma możliwości udostępnienia sygnału po wifi, bo router ten nie ma dwóch torów radiowych mimo dwóch anten.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
aniolek_85
Początkujący użytkownik forum

Post autor: aniolek_85 »

Witam,

Czyli w takim wypadku pozostaje mi dokupienie Access Pointa i podłączenie go do routera??
Tylko jak ma się to do sposobu adresowania, gdyż do komputera przydzielony jest pewien adres IP. Czy w przypadku podłączenia AP do routera sygnał będzie do niego bez problemu przesyłany czy też wiąże się to z nadaniem pewnego adresu??
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

aniolek_85 pisze:Czyli w takim wypadku pozostaje mi dokupienie Access Pointa i podłączenie go do routera?
Wszystko na to wskazuje.
aniolek_85 pisze:Tylko jak ma się to do sposobu adresowania, gdyż do komputera przydzielony jest pewien adres IP. Czy w przypadku podłączenia AP do routera sygnał będzie do niego bez problemu przesyłany
Na routerze (poprawnie skonfigurowanym) masz NAT i serwer DHCP, wiec nie będzie z tym problemu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

aniolek_85 pisze:Tylko jak ma się to do sposobu adresowania, gdyż do komputera przydzielony jest pewien adres IP.
Zobacz jaki IP dostaje komputer po kablu, podłacz drugi komputer też po kablu i zobacz jaki IP dostał i czy internet w nim działa.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ