Wybor routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wybor routera
Witam, Moj problem dotyczy wyboru routera. Sytuacja ma sie nastepujaco:
Moj ISP dostarcza internet bezprzewodowo za pomoca anteny (czaszy), ktora mam zamontowana na kominie. Uzywa takze autoryzacji przez pppoe i po macu. Dostalem od nich router tplinka z wykrecana antenka. Wszystko jest ok, ale ja bym chcial miec neta na lapku bezprzewodowo. Chodzi mi o router ktory: Ma dwa wejscia (odkrecane) anteny o zlaczu RP-SMA, posiada obsluge protokolu pppoe, 4 zlacza rj45 i mozliwosc wysylania zaszyfrowanego sygnalu np do laptopa. Krotko mowiac. Potrzebuje urzadzenia ktore:
bedzie odbieralo sygnal od nadajnika, rozszyfrowawalo go przez pppoe i wysylalo zaszyfrowany sygnal przez wifi.
Prosze o pomoc bo nie moge znalezc takiego routera.
Moj ISP dostarcza internet bezprzewodowo za pomoca anteny (czaszy), ktora mam zamontowana na kominie. Uzywa takze autoryzacji przez pppoe i po macu. Dostalem od nich router tplinka z wykrecana antenka. Wszystko jest ok, ale ja bym chcial miec neta na lapku bezprzewodowo. Chodzi mi o router ktory: Ma dwa wejscia (odkrecane) anteny o zlaczu RP-SMA, posiada obsluge protokolu pppoe, 4 zlacza rj45 i mozliwosc wysylania zaszyfrowanego sygnalu np do laptopa. Krotko mowiac. Potrzebuje urzadzenia ktore:
bedzie odbieralo sygnal od nadajnika, rozszyfrowawalo go przez pppoe i wysylalo zaszyfrowany sygnal przez wifi.
Prosze o pomoc bo nie moge znalezc takiego routera.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wybor routera
obi_wan7, to proste - nie ma takiego niestety.
Chyba, że masz z 500-700zł w zanadrzu to można sobie takowy sklecić.
Chyba, że masz z 500-700zł w zanadrzu to można sobie takowy sklecić.
-
Co masz na mysli ??
Myslalem o tym http://x-kom.pl/index.php?show_prod=37239
tylko nie ma odkrecanych antenek
natomiast ten http://www.wisp.pl/index.php?p584,techn ... router-oem ma tylko nie wiem znowu czy w trybie universal repeter mode ma funkcje szyfrowania.
Myslalem o tym http://x-kom.pl/index.php?show_prod=37239
tylko nie ma odkrecanych antenek
natomiast ten http://www.wisp.pl/index.php?p584,techn ... router-oem ma tylko nie wiem znowu czy w trybie universal repeter mode ma funkcje szyfrowania.
- wojteks
- *** Administrator ***
W takiej sytuacji potrzebujesz Acces Pointa (AP) który podłączysz kablem do tego Tp-linka którego masz od dostawcy. Np. kolejnego Tp-Linka WA501G. Oczywiście zakładam że PPPoE masz skonfigurowane na tym Tp-linku, napisz jaki to konkretnie model.obi_wan7 pisze:Potrzebuje urzadzenia ktore:
Nie pomagam na PW!
-
WR543 v1
To ze potrzebuje drugiego urzadzenie to ja wiem tylko chcialem miec tylko jedno urzadzenie. Czy jest to mozliwe ??
To ze potrzebuje drugiego urzadzenie to ja wiem tylko chcialem miec tylko jedno urzadzenie. Czy jest to mozliwe ??
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jest, ale wyszło by to dosyć drogo, jak wyżej napisał Jo_gurt. I prawdopodobnie nie znalazłbyś "gotowego" routera - należałoby zakupić RouterBoarda lub coś podobnego + 2 karty WiFi na MiniPCI. Jest też możliwość zakupu Asusa wl-500gp v1, wymienienia radia na Atherosa i wrzucenia OpenWRT.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale nadal nie będzie miał 2 modułów radiowych i będzie potrzebne 2 pudełka.Jest też możliwość zakupu Asusa wl-500gp v1, wymienienia radia na Atherosa i wrzucenia OpenWRT.
Jeżeli pracuje w trybie WISP (AP Client Router) to jak napisałem wcześniej WA501G wystarczy.obi_wan7 pisze:WR543 v1
Nie pomagam na PW!
-
Wczesniej moj dostawca mial routery wa2204b (tzw. blackboxy) i tam byla opcja universal reapeter mode i mozna bylo wysylac sygnal, ale niestety nie zabezpieczony.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
obi_wan7, no ale to automatycznie eliminuje możliwość użycia zewnętrznej anteny.
Poza tym tryb UR działa różnie, szczególnie w BB.
Poza tym tryb UR działa różnie, szczególnie w BB.
-
Wydaje mi się, że przy radiu Atherosa jest możliwość osobnej konfiguracji dwóch interfejsów radiowych, przypisanie po 1 z anten do każdego z nich i powinno śmigać.wojteks pisze:Ale nadal nie będzie miał 2 modułów radiowych i będzie potrzebne 2 pudełka.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
kszaq, masz jakieś info/tutorial na ten temat? Bo ja przyznam, że pierwsze słyszę.
-
Jo_gurt, jest to opisane w dokumentacji OpenWRT, a na tej stronie podana jest nieco inna konfiguracja dla układu z jedną anteną (na przykładzie Fonery), działająca też z mniejszym lub większym powodzeniem (niekiedy są problemy ze stabilnością) na radiu Broadcoma. Jeśli wzorować by się na pierwszym opisie, należy pamiętać o dodaniu odpowiednich wpisów rxantenna i txantenna w sekcji wifi-device.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
kszaq, tam jest:
Opis dla fonery to jest typowy WISP+UR, który to obsługuje kilka urządzeń "firmowo".
i w tej sekcji jest raz wifi0 i raz wifi1. Wygląda mi to raczej na to, że są dwa osobne interfejsy fizyczne.The ’wifi-device’ refers to the physical wifi interface
Opis dla fonery to jest typowy WISP+UR, który to obsługuje kilka urządzeń "firmowo".
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Taki Edimax na USB załatwia wtedy sprawę karty po stronie WAN.wojteks pisze:Ale nadal nie będzie miał 2 modułów radiowych i będzie potrzebne 2 pudełka.
[ Dodano: 2009-08-03, 09:05 ]
Nie - wtedy karta musiała by mieć dwa radyjka niezależne.kszaq pisze:Wydaje mi się, że przy radiu Atherosa jest możliwość osobnej konfiguracji dwóch interfejsów radiowych, przypisanie po 1 z anten do każdego z nich i powinno śmigać.
To o czym piszesz to taki "lepszy" UR,ale ma także ograniczenia,w tym te,które najbardziej bolą - wydajnościowe...
-
Czyli ostatecznie jest taki model czy nie ??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bez kombinacji - nie.obi_wan7 pisze:Czyli ostatecznie jest taki model czy nie ??
Wyjścia:
- dokupić osobne pudełko (koszt ok 100zł)
- wymienić sprzęt na Asus WL-500g Premium (najlepiej v1), dokupić sieciówkę na USB i wrzucić OpenWRT - zapewne będzie potrzebne wkompilowanie sterowników do dodatkowej sieciówki (koszt ok 400zł + dużo zabawy)
- sklecić coś na RouterBoardzie (koszt ok 500+ zł i trochę zabawy)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Do Ralinka są w repozytorium,nic nie trzeba kompilować i działa to bardzo dobrze.Jo_gurt pisze:zapewne będzie potrzebne wkompilowanie sterowników do dodatkowej sieciówki
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ok, to "dużo zabawy" można zamienić na "trochę zabawy" 

-
OK. Dokonalem wyboru: Kupilem pudelko za 100. Ale teraz mam inne pytanie:
Powiedzmy ze chce wbic na router zdalnie (przez remote manegment, mam zew IP) i na ten pierwszy moge wejsc bez problemu po wpisaniu IP w przegladarce, natomiast jak wbic zdalnie na ten drugi? Probowalem po / dopisywac adres wew drugiego routera ale nie wypalilo.
Powiedzmy ze chce wbic na router zdalnie (przez remote manegment, mam zew IP) i na ten pierwszy moge wejsc bez problemu po wpisaniu IP w przegladarce, natomiast jak wbic zdalnie na ten drugi? Probowalem po / dopisywac adres wew drugiego routera ale nie wypalilo.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
obi_wan7, musisz przeforwardować port. Tylko będzie to możliwe jeśli da się na tym AP czy co tam kupiłes ustawić inny port niż 80.
-
Ustawilem port 81 na drugim routerze i przeforwardowalem port 81 na pierwszym. Ale nie dziala dalej. Dodam ze ustawilem na obu routerach DMZ. Ponizej screeny. Probuje wchodzic na router wpisujac moj adres IP w przegladarce, niestety wskazuje mi tylko pierwszy router.
http://www.vpx.pl/zdjecie,_115280.html
http://www.vpx.pl/zdjecie,_28578.html
http://www.vpx.pl/zdjecie,_115280.html
http://www.vpx.pl/zdjecie,_28578.html
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
obi_wan7, ty nie przeforwardowałeś tylko ustawiłeś trigger. Tak nie przejdzie. Musi być forward.
Poza tym albo forward albo DMZ.
Poza tym albo forward albo DMZ.
-
Ja w podmenu forwarding mam tylko:
Virtual Servers
Port Triggering
DMZ
UPnP
Nie mam czegos takiego jak port forwarding.
Jak to przekierowac??
Virtual Servers
Port Triggering
DMZ
UPnP
Nie mam czegos takiego jak port forwarding.
Jak to przekierowac??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To jest port forwardingobi_wan7 pisze:Virtual Servers

-
Dziekuję wszystkim za pomoc. Problem udalo mi sie rozwiazac.