Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Mam modem Huawei E160 z blueconnect 3.6 Mb/s w HSDPA ale ja mogę się połączyć tylko z EDGE czy kupienie anteny pozwoli mi na połączenie się do HSDPA?
Transfer jest żałosny 1-6 Kb/s raz na 100 lat 10-20
Pomóżcie ktoś !!!
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-08-09, 10:03 ]
Zmiana temetu "na mówiący" coś o problemie.
Ostatnio zmieniony 2009-08-08, 22:23 przez Pablo2322, łącznie zmieniany 1 raz.
Pochodze z Opolskiego i z tego co wiem to Era nie ma HSDPA w Niemodlinie, ale jestes Blisko Opola i z antena moze da sie 3G zlapac, sprobuj wymusic 3G na poczatek, wyjdz na strych, dach.
Potestuj po prostu czy gdzies w okolicy 3G zlapiesz.
Ostatnio zmieniony 2009-08-06, 01:16 przez SQ08, łącznie zmieniany 2 razy.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Pablo2322, jeśli korzystasz z oferty na kartę lub za niedługo kończy Ci się umowa, to możesz pomyśleć o zmianie operatora na Orange lub Play, bo ze spisu pozwoleń wynika, że te sieci mają u Ciebie postawione stacje UMTS. Należałoby tylko sprawdzić, czy są postawione i włączone.
Według mapy pozwoleń w Twojej okolicy jest tylko jeden nadajnik UMTS Ery - w odległości ok. 6 km od Niemodlina. W tej sytuacji antena pomoże tylko wtedy, jeśli z miejsca, w którym będzie mogła być zamocowana jest widoczność optyczna z tą stacją. Jeśli nie możesz tego zapewnić, niestety będziesz skazany na EDGE, przynajmniej do czasu postawienia nodeB w Twoim mieście.