Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Moderator: Moderatorzy
- witoj
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Dodaje poradnik który znalazłem w necie ,może być pomocny.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, jestem nowy tutaj i od razu się przywitam..
Sprowadza mnie tutaj jedna rzecz..
Coś mi się zaczął świrować internet...
Mam Orange freedom pro..
Router MV410R
Przez pierwszy miesiąc użytkowania wszystko było dobrze, aż do teraz.
Trwa to jakiś tydzień, codziennie w przeciągu 17-23 zawiesza się net...
I nie pomagają resety.. Muszę kilka razy resetować, wyłączać i to tak około 30minut..
Jest to uciążliwe, bo codziennie muszę zakładać od nowa hasło..
Troche juz poczytałem o tym na forum i nie jestem pierwszym..
Co radzicie specjaliści... Iść do Orange z routerem i kartą, samą kartą, zadzwonić...
Jeżeli zaniosę im kartę i router, przez ile będą oni go trzymali u siebie [wtedy będę bez netu
]
pzdr
Sprowadza mnie tutaj jedna rzecz..
Coś mi się zaczął świrować internet...
Mam Orange freedom pro..
Router MV410R
Przez pierwszy miesiąc użytkowania wszystko było dobrze, aż do teraz.
Trwa to jakiś tydzień, codziennie w przeciągu 17-23 zawiesza się net...
I nie pomagają resety.. Muszę kilka razy resetować, wyłączać i to tak około 30minut..
Jest to uciążliwe, bo codziennie muszę zakładać od nowa hasło..
Troche juz poczytałem o tym na forum i nie jestem pierwszym..
Co radzicie specjaliści... Iść do Orange z routerem i kartą, samą kartą, zadzwonić...
Jeżeli zaniosę im kartę i router, przez ile będą oni go trzymali u siebie [wtedy będę bez netu

pzdr
-
Miałem podobny problem i poszedłem do Orange z karta i routerem. Okazało się, że był to błąd na karcie i na miejscu go skasowali. Router też mi zaoferowali wymienić ale nie mieli na stanie i wówczas musiałbym czekać. Powinieneś pójść do salonu Orange i niech Ci sprawdzą kartę. Telefonowanie nic Ci nie da bo ja też dzwoniłem i mnie odesłali do salonu.
- ffsapher
- Użytkownik forum
A ja mam domyślne hasło w routerku i mi działawojteks pisze:Hasło i login z umowy wpisuje się do routera Axesstel a w komputerze jest normalny adres IP przyznany przez router (to po kablu) a po WiFi dodatkowo występuje szyfrowanie, najlepiej skonfigurować na WPA2-PSKThayer pisze:ale gdy chce się z nim połączyć wpisując login i hasło z umowy to nie można się połączyć z siecią.

Mam jeszcze pytanie: mam zasięg -84 i -79 a moja prędkość w nocy to

czy nie sadzicie ze to za wolno przecież płace z 1 mega w końcu.
Aha i jeszcze jedno czy jak chce korzystać z ofp po okresie próbnym to czy muszę iść do salony aby powiedzieć im że będę opłacał neta przez najbliższe dwa lata. Pzdr i proszę o odpowiedź.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Płacisz za internet do 1Mb/s.ffsapher pisze:przecież płace z 1 mega w końcu.

-
A ja tak dodam troche od siebie...że u znajomego download nie schodzi ponizej 180kb/s w Orange freedom pro...
A u mnie zalezy od dnia, niekiedy ze 30kb.s a max miałem 150kb/s
ps. we czwartek ide zreklamowac moj router i karte...
A u mnie zalezy od dnia, niekiedy ze 30kb.s a max miałem 150kb/s
ps. we czwartek ide zreklamowac moj router i karte...
Ostatnio zmieniony 2009-08-04, 15:39 przez DudusCSE, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
To strasznie mało.DudusCSE pisze:że u znajomego download nie chcodzi ponizej 180kb/s
A ile masz np. o 5 rano?DudusCSE pisze:A u mnie zalezy od dnia, niekiedy ze 30kb.s a max miałem 150kb/s
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może chodzi o kB/s? DudusCSE piszesz o kilobitach(kb) czy kilobajtach (kB)wojteks pisze:To strasznie mało.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
kurde zrobiłem błąd, chodziło mi że u kolegi nie schodzi poniżej 180kb.s czyli nie ma mniej niz 180kb,s przepraszam za błąd...
A umnie to mówie jak mu odbije.... teraz mi ssa 30kb.s o 17:00
Nie wiem co jest nie tak, sądze ze to prze pogode.. o 5 rano to zalezy jak mu leży chyba..
raz ma 30kb, raz ma 100kb.... Czekam na słonce moze to przez to że ma słaby zasieg?
Mam juz kupioną antene... tylko musze zamontować..
Edit pisze o downloadzie w kb... czyli jak ma plik 1mb czyli 1000kb, w transferze 200kb.s ściąga przez 5 sekund.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-08-04, 17:53 ]
Poprawa błędu ortograficznego.
A umnie to mówie jak mu odbije.... teraz mi ssa 30kb.s o 17:00
Nie wiem co jest nie tak, sądze ze to prze pogode.. o 5 rano to zalezy jak mu leży chyba..
raz ma 30kb, raz ma 100kb.... Czekam na słonce moze to przez to że ma słaby zasieg?
Mam juz kupioną antene... tylko musze zamontować..
Edit pisze o downloadzie w kb... czyli jak ma plik 1mb czyli 1000kb, w transferze 200kb.s ściąga przez 5 sekund.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-08-04, 17:53 ]
Poprawa błędu ortograficznego.
Ostatnio zmieniony 2009-08-04, 16:51 przez DudusCSE, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Któż to wie poza autorem, szkoda czasu na domyślanie się.krystianb pisze:Może chodzi o kB/s?
Nie pomagam na PW!
-
Napisałem wyżej, edytowałem post
- wojteks
- *** Administrator ***
A co to za bzdurna jednostka? Postaraj się trochę i napisz prawidłowo.DudusCSE pisze:180kb.s
Nie pomagam na PW!
-
To jak powinno być poprawnie? kB tak?
1Mb/s - 1000kb/s - 100kB/s Tak?
1Mb/s - 1000kb/s - 100kB/s Tak?
- wojteks
- *** Administrator ***
To już lepiej, niby wychodzi więcej kB/s ale generalnie OK.DudusCSE pisze:1Mb/s - 1000kb/s - 100kB/s Tak?
Nie pomagam na PW!
-
No to teraz dokładnie jest....
U mojego kolegi nie schodzi poniżej 180kB/s
Ja jestem ciekaw czemu on ma taki transfer....
A u mnie 30kB/s chyba że zaskoczy to udawało mi sie 2GB danych przez 5h ściągnąć...
Jak bedzie słońce, zamontuje na dachu antene....
A i jeszcze pojde na wymiane routera i karty......
pzdr
U mojego kolegi nie schodzi poniżej 180kB/s
Ja jestem ciekaw czemu on ma taki transfer....
A u mnie 30kB/s chyba że zaskoczy to udawało mi sie 2GB danych przez 5h ściągnąć...
Jak bedzie słońce, zamontuje na dachu antene....
A i jeszcze pojde na wymiane routera i karty......
pzdr
- wojteks
- *** Administrator ***
Bo może mieszka wyżej, bliżej nadajnika, ma otwarty teren, mniej tłumiące ściany/okna itp.DudusCSE pisze:Ja jestem ciekaw czemu on ma taki transfer..
Zabierz swój router do niego, ustaw w tym samym miejscu i testuj (można również zamienić karty RUIM)
Nie pomagam na PW!
-
ps. a wy jakie max transfery macie?...
Jutro antenke zamontuje to pewnie bede miał taki co kolega...a jak nie to sie przejde do niego przez jazdą do Orange....
Jutro antenke zamontuje to pewnie bede miał taki co kolega...a jak nie to sie przejde do niego przez jazdą do Orange....
-
mam problem z routerem cdma ciągle mi sie rozłącza i musze go ponownie uruchamiać i tak w koło macieja czasami z 20 razy na dzień
Ostatnio zmieniony 2009-08-06, 09:48 przez wasia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Użytkuje Orange PRO z modemem MV400 od 2 tygodni. Mam ok. 12 km do BTS . Z anteną 10 el. Poziom sygnału ok. –78 ( bez anteny ok. -93) Okolica lasy i pola Antena na wysokości ok. 4 m w wysokim lesie. Udaje mi się ściągać max ponad 1,5 M średno ok 0,8, wysyłane ok. 0,5. Wszystko by było w porządku gdyby nie przerwy/ zrywanie połączenia. Tak przeciętnie 20 razy w ciągu dnia. Nie zaobserwowałem racjonalnych przyczyn zrywania. Należy chyba przyjąć, że są natury poza racjonalnej. Kilkakrotnie, kiedy pomyślałem o ściągnięciu czegoś albo nawet wejściu na stronę „Chomikuj.pl” modem rozłączał. Nie ukrywam – czasem ściągam „treści nieczyste” w postaci książek, lub filmów, ale żeby to miało wpływ na połączenie z internetem (zacznę chyba nowy wątek o tym na religia.pl). A może z Orange PRO jest tak jak z kiedyś zakupionym programem na dvd – płyta była tak pozabezpieczana przed kopiowaniem, że, nie dała mi się zainstalować ( zwróciłem ją do sklepu). Proszę o Wasze przemyślenia/spostrzeżenia odnośnie zrywania połączeń w kombinacji OrangePRO - modem MV400.
Ps
Dziękuje za program AutoReboot bez tego ani rusz
Ps
Dziękuje za program AutoReboot bez tego ani rusz
-
Już pisałem wcześniej o tym. Miałem tak samo i okazało się, że to błąd na karcie RUIM. Wykasowali mi i już mi hula tydzień bez zawieszki.
-
Hej, przymierzam się do zakupu pakietu cdma w orange. Dlatego że reklamują go jako internet mobilny z największym zasięgiem w Polsce. Czy rzeczywiscie tak jest? Jak pojadę gdzieś na wieś to ciągle będę mógł korzystać z internetu?
Ostatnio zmieniony 2009-08-10, 12:04 przez kabelek, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dostęp do jakiego kolwiek neta w teranach nie zuarbanizowanych oferuje cała wielka trójca (era,orange,plus) ich net działa wszędzie tam gdzie działają telefony gsm. Różnica w przypadku orange polega na tym, że będziesz miał dostęp do sieci cdma (pod warunkiem zakupienia od nich modemu gsm/umts/cdma). Do konca roku pokrycie siecią cdma będzie niewile gorsze niż jest teraz gsm, różnica jest w prędkości, w gsm to zwykle około 100 kilobitów/s w cdma jak tak obserwuje wyniki na forum no bez większych problemów 500, do tego też 4ktotnie mniejsze pingi. W wiekszości przypadków net od orange na wsi będzie szybszy.
Aha wyedytuj posta żeby był zgodny z regulaminem, [Shift] i [alt] nie gryzą!
Aha wyedytuj posta żeby był zgodny z regulaminem, [Shift] i [alt] nie gryzą!
-
A mi sie samo naprawiło juz 2 dzień bez zawieszki... Antena w kominie.. zasieg -90.... bardzo słaby.. ale śmiga..
- ffsapher
- Użytkownik forum
Czy przy zasięgu -80 i -86 opłaca się kupować zewnętrzną antenę?
-
Od początku korzystania z Orange Freedom PRO miałem możliwość odblokowania portów w routerze. Od paru dni jednak są problemy, jakby same się zablokowały. Router był resetowany, sprawdzałem na drugim komputerze, bez pozytywnych skutków. Czy ktoś ma taki sam problem, bądź miał podobny w przeszłości?
-
- Stały użytkownik forum
U mnie było odwrotnie, przez mniej więcej pierwsze dwa okresy rozliczeniowe porty były zablokowane, ale widać pracownicy Orange w końcu wzięli się do roboty i je odblokowali. O otwarciu portów dowiedziałem się z tego forum, wcześniej wielu użytkowników miało ten problem.
-
cdma cd.
KrystianB: dziekuję, za odpowiedź i przepraszam za brak polskich znaków. Już się poprawiłem.
Co do CDMA: bardzo fajnie, że jest większa prędkość, ale akurat nie ona jest dla mnie priorytetem. W innym miejscu w Internecie przeczytałem, że dzięki temu iż CDMA działa na niższej częstotliwości, to ma o wiele większy zasięg. A do tego dochodzi zasię GSM, jak gdyby dodatkowo. Jest w tym trochę racji?
Co do CDMA: bardzo fajnie, że jest większa prędkość, ale akurat nie ona jest dla mnie priorytetem. W innym miejscu w Internecie przeczytałem, że dzięki temu iż CDMA działa na niższej częstotliwości, to ma o wiele większy zasięg. A do tego dochodzi zasię GSM, jak gdyby dodatkowo. Jest w tym trochę racji?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Stacje cdma mogą mieć większy zasięg (właśnie ze wzgledu na częstotliwość jak i na samą technologie cdma - brak podziału na szczeliny czasowe), orange z tego korzysta - nie na każdym bts'ie wisi czy nawet kiedykolwiek będzie wisieć cdma. Co do samego pokrycia to raczej nie będzie ono znacząco wyższe niż obecna sieć gsm, z racjonalnej przyczyny, że nie opłaca się stawiać sieci tam gdzie i tak prawie nikt nie będzie korzystał.kabelek pisze:W innym miejscu w Internecie przeczytałem, że dzięki temu iż CDMA działa na niższej częstotliwości, to ma o wiele większy zasięg.
W tej chwili gsm nie jest dodaktowo tylko w całkiem sporych obszarach jest podstawą wystarczy obejrzeć mape zasiegu na stronie orange całkiem sporo jeszcze białych plam (sieć cdma cały czas jest w budowie) Dodatkiem to jest hspa w miastach.
-
- Stały użytkownik forum
Witam. Mój problem wygląda następująco: Podczas normalnego korzystania z internetu z nieznanych mi przyczyn i losowo internet "pada" tzn. mam disconnect w grze (tibia), oraz strony się nie wczytują. Po około 5min internet samoczynnie powraca do działania lub pomaga refresh i ponowne połączenie z siecią (łącze się przez wifi). Jak widać nie muszę resetować całego modemu.
Dziwi mnie fakt że internet rozłącza się w dziwny sposób. W grze pisze nie może znalezć serwera (11004) natomiast mozilla pokazuję coś takiego : http://img219.imageshack.us/img219/9646/uo0012h.jpg , podczas rozłączenia wifi mam inne komunikaty w grze oraz w mozilli (poprostu brak internetu). Czy da się zapobiec jakoś tym częstym rozłączaniom internetu podczas gry
? Czy to wina orange i nic nie da się z tym zrobić.
Powtarzam dzieję się to losowo, czasami śmiga przez 4 dni bez zawiechy czasami mam codziennie 

-
mobilny inet
Krystianb: rozumiem, dzięki. Jednak z tego co się zorientowałem, to Orange do końca roku chce pokryć zasięgiem CDMA ponad 90% obszaru Polski. I dlatego pytam o tę technologię. Póki co natknąłem się wyłącznie na dobre opinie na jej temat. Musi to być w miarę niezawodne i szybkie. Poza tym GSM nie jest do końca satysfakcjonujące jeżeli chodzi o zasięg - na działce na przykład u mnie jest z tym średnio, tylko niektóre sieci mają sygnał, a to kolejny argument za CDMA.