Problem z kartą sieciową !!!

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ice40
Początkujący użytkownik forum

Problem z kartą sieciową !!!

Post autor: ice40 »

Witam serdecznie wszystkich, jestem tu po raz pierwszy :) Mam problem i postaram się go po krótce omówić, otóż tak: posiadam komputer stacjonarny z płytą główną abit IP-35E, łącze internetowe 4 mb/s, dotąd używałem internetu na komputerze stacjonarnym po "kabelku" i nie było żadnych problemów. Dodam że router posiadam linksysa wag200g. Czasami też korzystam z laptopa łącze bezprzewodowe. I w czym tkwi problem, przy ściąganiu plików zawsze mam 500 KB/s a speedtest pokazuje mi ok. 4400 kbps/s czyli wszystko w porządku - w obu przypadkach tj. po kabelku i bezprzewodowo. I tak było by wszystko w porządku gdyby nie fakt że musiałem przenieść komputer do innego pokoju gdzie nie ma "kabelka". Kupiłem więc karte TP-LINK WN353GD zainstalowałem i pojawił się problem tzn. łączy się bez problemu, zasięg znakomity itp ale transer czyli download w speedtest pokazuje ok. 2500 - 2700 kbps/s a pliki ściągają się również 280 KB/s. Gdzie tkwi problem, że transfer jest ok 35 % mniejszy pomimo ze karta sieciowa pokazuje szybkość 54 mb/s, zasięg zanakomity dodam że przeniosłem komputer z powroem ok 20 cm od routera i dalej to samo. Zaznaczam, że na laptopie w innym pomieszceniu nie mam tego problemu - również siec bezprzewodowa to samo szyfrowanie co na mojej nowej karcie. Proszę o pomoc, co jest grane dlaczego mam taki mały transfer, pozdrawaim, Arek
Ostatnio zmieniony 2009-08-04, 07:36 przez ice40, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z kartą sieciową !!!

Post autor: Jo_gurt »

ice40 pisze:przy ściąganiu plików zawsze mam 500 kb/s a spped test pokazuje mi ok. 4400 kb/s czyli wszystko w porządku
Rozróżniaj kb od kB, bo nie wiadomo o co chodzi (tzn można się domyślać z kontekstu, ale po co robić problemy...).

Testowałeś jak lap jest odłączony?
Spróbuj też innych sterów, czasem pomagają na takie kwiatki.
ice40

Przepraszam za małe zamiesznaie z tymi kb/s, pierwszy post został juz poprawiony, tak laptop mam odłączony kiedy działa stacjonarny, sterowniki do karty ściągnąłem aktualne i dalej ten sam problem
Ostatnio zmieniony 2009-08-04, 07:37 przez ice40, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ice40 pisze:ale wiadomo o co chodzi,
No właśnie nie wiadomo, popraw pierwszego posta na prawidłowe jednostki(kB, MB, Mb)
ice40 pisze:PROSZĘ
Pisanie dużymi literami oznacza krzyk i jest niemile widziane na forach, też proponuję edycję tego fragmentu.
Nie pomagam na PW!
ice40

Proszę w dalszym ciągu o pomoc !!!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jak masz ustawione opcje zasilania (Power save) w tej karcie?
Nie pomagam na PW!
ice40

miałem wszystkie już możliwe opcje teraz mam none
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Czy sprawdzałeś np. transfer pliku z PC na laptopa dla testu podłączonego kablem do routera.
Czy instalowałeś starsze sterowniki, czy używasz programu Tp-Linka do łączenia czy Windows?
Czy zmieniałeś kanały WiFi?
Nie pomagam na PW!
ice40

tak, zmieniałem kanały na wszystkie mozliwe, używałem programu tp-link oraz z pod windowsa, a gdzie ma być podlączony kabelek do pc czy laptopa, nie bardzo rozumię 1 pytanie, co do sterowników to te tylko co na płycie - po sprawdzeniu w sieci chyba najnowsze, strszych nie próbowałem
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ice40 pisze:nie bardzo rozumię 1 pytanie,
Podłącz laptopa kablem do routera, udostępnij jakiś plik (duży) i sprawdź z jaką prędkością będzie się ściągał na PC po WiFi.
Nie pomagam na PW!
ice40

Więc tak poszperałem torszkę po necie i do czego doszedłem, mainowice dużo osób ma problemy z tą kartą jeżeli posiada chipset płyty głównej P35 i to jest prawdopodobnie przyczyna, że karta źle pracuje. Dobrze, że karta była nowa, wymieniłem ją na model który jak wyczytałem dobrze się sprawuje na płycie P35 tj. TP-Link WN551G, jak tylko dojdzie paczka szkryfne coś na forum - jak się sprawuje. pzdr
ODPOWIEDZ