Orange i nowe modemy CDMA

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Orange i nowe modemy CDMA

Post autor: ja.michal »

Dzisiaj przy okazji zaszedłem do salonu Orange zobaczyć modem hybrydowy Anydata ADA 635WA. Dość duża cegiełka w sumie.

Ale co innego ciekawość przykuło. Dość mały modem tylko do CDMA - Anydata ADU 500A.
Obrazek

Mogę stwierdzić, że jest o połowę mniejszy od ADA 635WA. Na stronie Orange nie widnieje. A o cenę nie pomyślałem zapytać. :roll:

Ciekawe tylko czy Orange też robi blokadę na modemy USB, że dana karta sim zaloguje się tylko razem z modemem z którym została sprzedana usługa. Nie ukrywam, że wymiana modułu HSPA/GSM na CDMA w laptopie w którym pracuje się przy pomocy łącza komórkowego tylko w terenie to kuszące rozwiązanie. :) A moduł na CDMA 450 Anydata robi tylko nie wiem gdzie to dostać. ;)
Oznaczenie tego modułu to chyba DTM 500P lub DTM 500L.
Obrazek
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Orange i nowe modemy CDMA

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Nie ukrywam, że wymiana modułu HSPA/GSM na CDMA
Niestety jak byś się przyjrzał to byś zauważył, że jest coś nie tak, moduł który podajesz ma jakieś inne złącze coś na stronie pisze o "GPIO Custom Interface"
( http://www.anydata.com/modules.php ) co prawda łączy sie też przez usb 2.0, ale wymagało by to lutowania i w modemie i w płycie głównej kompa, żeby go podłączyc wewnętrznie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb, w sumie nie zwróciłem uwagi na to. Faktycznie lipa trochę. :niepewny:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ja.michal pisze:Na stronie Orange nie widnieje.
Oczywiście jest,ale w ofercie OFPro,co zrozumiałe,gdyż nie obsługuje GSM/UMTS.
Cena taka sama jak Axesstela MV410.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli można się spodziewać, że jest ban w systemie Orange na inne modemy.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Mnie za to interesuje czy w tej ''hybrydzie'' jest jakiś przełącznik na CDMA lub GSM... , czy on sam automatycznie się przerzuca między technologiami? Bo jeśli to drugie, to też lipa gdyż do nadajnika GSM mam bliżej-wtedy by łapało mi beznadziejne EDGE? Zresztą laptopa nie mam, więc ''mobilny'' net mi nie potrzebny.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

onimusza666 pisze:Bo jeśli to drugie, to też lipa gdyż do nadajnika GSM mam bliżej-wtedy by łapało mi beznadziejne EDGE?
Widziałem gdzieś screena z softem, było auto i było ręcznie. Ale auto wcale nie musi tak działać że wybiera najsilnieszy sygnał. Tryb auto może wybierać naszybszą technologie która w danym miejscu jest dostępna (czyli najpierw szuka 3g, jak parametry sygnału pozwalają na połączenie to sie łączy połączenie trwa tak długo dopóki sygnał nie zaniknie, dalej to samo z cdma, a na samym koncu gsm)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z tego co widziałem to są jakieś przyciski na modemie, ale z tego co czytałem można przełączać z poziomu aplikacji do jakiej technologi chce się podłączyć bo pokazuje w której jest lepszy sygnał.
tmark
Początkujący użytkownik forum

Post autor: tmark »

Jestem użytkownikiem starej Licencji GPRS z dawnej IDEI. Ciekawi mnie czy jest możliwość wykorzystaniu jej przy połączeniach CDMA. Np. poprzez wymianę w salonie karty na dualną i skorzystanie z dualnego modemu.

Pozdrawiam,
Tomek
ODPOWIEDZ