[TP-LINK TL-WR543G] jak zablokowac torrenty przez router?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
puz219
Początkujący użytkownik forum

[TP-LINK TL-WR543G] jak zablokowac torrenty przez router?

Post autor: puz219 »

Witam.

Mam w domu kilka komputerów. Internet dzielę przez router TP-LINK TL-WR543G. Chciałbym zablokować na komputerach dzieci sieci p2p (w szczególności torrenty). Teraz tak, router mam dopiero od wczoraj i nie jestem jeszcze obeznany z panelem konfiguracyjnym, dlatego bardzo bym prosił o pomoc. Nie chce czegoś zepsuć :), bo konfiguracja tego wszystkiego zajęła mi dobre kilka godzin.

Znaczy nie jestem pewien czy da się zablokować sieci p2p rzez ten router, ale wymyśliłem sobie, że może da się za pomocą blokowania portów. Da się? Jeżeli tak, to bardzo bym prosił o instrukcje, której opcji użyć i co najważniejsze, nie mam pojęcia jakie porty zablokować, żeby torrenty nie działały.

Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.
PuZ
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: [TP-LINK TL-WR543G] jak zablokowac torrenty przez router?

Post autor: wojteks »

puz219 pisze:Da się?
Nie da się. Porty domyślnie są zablokowane (żeby były otwarte należy je przekierować) ale programy p2p radzą sobie z tym.
Nie pomagam na PW!
puz219
Początkujący użytkownik forum

Post autor: puz219 »

czyli nie ma żadnego sposobu na zablokowanie dostępu do sieci p2p poszczególnym komputerom?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

WR543G z tego co widzę w manualu ma możliwość blokowania ruchu na konkretnych portach. Jednak określenie portów, z których korzysta torrent jest dość trudne i może być swobodnie zmienione przez użytkownika klienta. W rezultacie jest to taki pół-środek działający na niezbyt obeznanych ludzi.
Możesz np. skombinować to razem z blokowaniem domen zawierających "torrent" w nazwie. To można też dość prosto obejść korzystając z czyjejś pomocy i ściągając pliki .torrent na dysk, ale w sumie może uda ci się zablokować niekumatych ściągaczy.
ODPOWIEDZ