D Link 524 + 4 komputery = problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kofeina
Początkujący użytkownik forum

D Link 524 + 4 komputery = problem

Post autor: kofeina »

Witam, mam następujący problem ze skonfigurowaniem sieci w domu. Otóż mamy 2 laptopy i 2 komputery stacjonarne oraz wspomniany wyżej model rutera. Pierwszy komputer stacjonarny podłączony jest na kabel, jeden z laptopów z kartą zintegrowaną wifi, HP nie ma problemu z połączeniem z siecią. Problem występuje natomiast z koegzystencją w sieci dwóch pozostałych komputerów, laptopa firmy dell ze zintegrowaną kartą wifi oraz stacjonarnego z kartą wifi na usb firmy pentagram model hornet 6122-12. Kiedy jeden z nich jest włączony, drugi nie może się połączyć z siecią. Na ruterze DHCP jest włączone, w każdym z komputerów także. Zmieniałem na różne poziomy zabezpieczeń, nawet na sieć bez zabezpieczeń, ale ciągle to samo. Filtrowanie po macach również jest wyłączone. Okazyjnie łączy się także Playstation 3 bezprzewodowo i nie ma problemu, nie ma żadnego konfliktu.
Ma ktoś jakieś sugestie? Jeżeli mam podać więcej szczegółów, to podajcie tylko jakie. Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: D Link 524 + 4 komputery = problem

Post autor: Jo_gurt »

kofeina, wrzuć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all z obu problematycznych kompów po próbie połączenia.
Jaka pula adresów dla serwera DHCP?
Rozumiem, że jak podłączysz tylko jeden ze "złych" kompów to działa bez problemu?
ODPOWIEDZ