2xtp-link Tl-wa501g=ap + Ap Client
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
2xtp-link Tl-wa501g=ap + Ap Client
Witam!
Dzisiaj prawdopodobnie będę brał się za sieć u kumpla i w związku z tym mam kilka pytań.
1)Próbowałem wczoraj u siebie w domu coś takiego skonfigurować i powiem wam że średio szło.
Czy pod ap czy tam ap client podczas konfigurowania muszę być podłączony pod internet/router/modem/cokolwiek?
U znajomego ma to wyglądać tak że będziemy brać od sąsiada internet ale w pełni bezprzewodowo, nawet na czas konfiguracji.
2)Jak coś takiego ma wyglądać? 1 tp-link będzie odbierał sygnał i kablem będzie podłączony do drugiego a drugi będzie rozsyłał?Czyli pierwszy ma działać z funkcja ap client a drugi AP tak?
Dzisiaj prawdopodobnie będę brał się za sieć u kumpla i w związku z tym mam kilka pytań.
1)Próbowałem wczoraj u siebie w domu coś takiego skonfigurować i powiem wam że średio szło.
Czy pod ap czy tam ap client podczas konfigurowania muszę być podłączony pod internet/router/modem/cokolwiek?
U znajomego ma to wyglądać tak że będziemy brać od sąsiada internet ale w pełni bezprzewodowo, nawet na czas konfiguracji.
2)Jak coś takiego ma wyglądać? 1 tp-link będzie odbierał sygnał i kablem będzie podłączony do drugiego a drugi będzie rozsyłał?Czyli pierwszy ma działać z funkcja ap client a drugi AP tak?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: 2xtp-link Tl-wa501g=ap + Ap Client
Nie. Do konfiguracji wystarczą: komp, kabel, sprzęt konfigurowany.duzii pisze:zy pod ap czy tam ap client podczas konfigurowania muszę być podłączony pod internet/router/modem/cokolwiek?
Oczywiście jeśli chcesz przetestować np. tryb Client to trzeba mieć do czego się łączyć

Może to być ciężkie do wykonania, ale rozumiem, że masz te sprzętu u siebie i możesz przynajmniej ustawić adresy konfiguracyjne obu urządzeń? Zresztą nie polecam konfiguracji wszystkiego na raz i to radiowo. Będą problemy i nie będzie wiadomo gdzie.duzii pisze:U znajomego ma to wyglądać tak że będziemy brać od sąsiada internet ale w pełni bezprzewodowo, nawet na czas konfiguracji.
A tak najlepiej po kolei:
1. Skonfigurować AP-Client i sprawdzić czy działa z kompem podłączonym kablem
2. Skonfigurować AP (WPA/WPA2)
3. Połączyć je razem.
Tak właśnie.duzii pisze:tp-link będzie odbierał sygnał i kablem będzie podłączony do drugiego a drugi będzie rozsyłał?Czyli pierwszy ma działać z funkcja ap client a drugi AP tak?
-
- Stały użytkownik forum
Właśnie próbuję sobie na próbę podłączyć się pod moj router.Podłączyłem 1 ap i właśnie jak łącze się z nim przez wifi to pisze że jest ograniczona łączność lub brak łączności, nadaje mi jakieś ip , pokazuje maske podsieci ale ip bramy nie pokazuje... próbowałem również łączyć się przez kabel ale również nic... AP działało tylko w tedy jak podłączyłem go pod jedno z wyjść lan w routerze.Ale u znajomego nie będę miał takiej możliwość:I
Jak to zrobić?
Jak to zrobić?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
duzii, konfigurację AP-Client musisz przeprowadzić będąc podłączonym kablem pod ten AP.
-
- Stały użytkownik forum
Ok już wszystko śmiga, poszło aż za łatwo
Internet działa tylko coś wolno.Bezpośrednio jak jestem podłączony pod router sąsiada to prędkość skacze od 1mbita do 0,5 mbita , z AP jakoś po 0,3-0,5.Możliwe jest że sam ap tak spowalania/ogranicza prędkość? Czy raczej sąsiad coś ściągał i dlatego tak skakało ?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie wydaje mi się, żeby sam AP tak przycinał. Najlepiej testować ruchem wewnątrz sieci (czyli między waszymi komputerami)