BLUECONNECT

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MARIUSZ1
Początkujący użytkownik forum

BLUECONNECT

Post autor: MARIUSZ1 »

Witam jestem nowym na tym forum a mam problem. Od miesiąca używam blueconnect w komp. stacjonarnym, miał być rew elka a okazało się ,że u mnie jest prędkość 236,8kb\s. Czy jest możliwość niewielkim nakładem usprawnić to urządzenie aby chodziło szybciej, bo jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> krew mnie zalewa jak mam coś szukać na internecie (10 min na stronę)
WILK
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: BLUECONNECT

Post autor: ja.michal »

MARIUSZ1 pisze:u mnie jest prędkość 236,8kb\s
To prędkość portu a nie łącza. Mało mówi. Jedynie może mówić, że to GSM jest.
Próbowałeś wymusić 3G?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

MARIUSZ1 pisze:Czy jest możliwość niewielkim nakładem usprawnić to urządzenie aby chodziło szybciej, bo jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> krew mnie zalewa jak mam coś szukać na internecie (10 min na stronę)
A z jakiego modemu korzystasz i czy przed podpisaniem umowy czytałeś :faq:
MARIUSZ1

Umowę czytałem i miała być prędkość 1gb ale później dzwoniłem do operatora i stwierdzili, że w mojej okolicy są jakieś inne nadajniki, które mają słabą moc. Korzystam z modemu HUAWEI MOBILE CONNECT model E160 HSDPA USBStick i właśnie nie wiem co z tym zrobić a umowa na 2 lata
WILK
Awatar użytkownika
Jaco

MARIUSZ1 pisze:Umowę czytałem i miała być prędkość 1gb
Jednak nie czytałeś bo żaden operator nie gwarantuje takiej prędkości.
MARIUSZ1 pisze:że w mojej okolicy są jakieś inne nadajniki, które mają słabą moc.
Jesteś z samych Kielc czy jego okolic? Sprawdź tu na mapie gdzie masz u siebie nadajniki: http://mapa.btsearch.pl/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

MARIUSZ1 pisze:i miała być prędkość 1gb
Jeżeli już to prędkość do 1 Mbps, nie wiem skąd wziąłeś jednostkę "gb" i to jeszcze do prędkości.
Nie pomagam na PW!
MARIUSZ1

może coś pokręciłem nie jestem zawodowcem w tej dziedzinie, dlatego szukam pomocy krok po kroku. Nie jestem z samych Kielc tylko z okolic

[ Dodano: 2009-08-05, 12:24 ]
Dlatego też szukam pomocy u fachowców. Słyszałem, że są jakieś urządzenia wspomagające blueconnect, ale nie wiem ile w tym prawdy

[ Dodano: 2009-08-05, 12:34 ]
W tej chwili mam takie rezultaty Download: 158 kbps \Upload: 75 kbps
WILK
Awatar użytkownika
Jaco

MARIUSZ1 pisze:Nie jestem z samych Kielc tylko z okolic
Sprawdzałeś na mapie? Jeśli jesteś z okolic to zapewne przebywasz w zasięgu EDGE i dlatego taka prędkość.
MARIUSZ1 pisze:Słyszałem, że są jakieś urządzenia wspomagające blueconnect,
Tak. Antena zewnętrzna.
MARIUSZ1

Jeśli masz jakieś namiary na taką antenkę to bardzo bym prosił dzięki za pomoc
WILK
Awatar użytkownika
Jaco

MARIUSZ1 pisze:Jeśli masz jakieś namiary na taką antenkę to bardzo bym prosił dzięki za pomoc
Zanim kupisz antenę poczytaj to: Jak wybrać antenę
MARIUSZ1

Znalazłem w necie program Blueconnect Compressor i powiem szczerze ,że trochę przyspieszył otwieranie stron ale o ściąganiu nie ma mowy.

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2009-08-11, 12:50 ]
MARIUSZ1, zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .

Pisanie dużymi literami w necie oznacza krzyk. My tu na forum nie tolerujemy takich zachowań. Pierwsze upomnienie :nienie:
Ostatnio zmieniony 2009-08-11, 11:48 przez MARIUSZ1, łącznie zmieniany 1 raz.
WILK
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

MARIUSZ1 pisze:znalazłem W NECIE PROGRAM BLUECONNECT COMPRESSOR I POWIEM SZCZERZE, żE TROCHĘ przyspieszył OTWIERANIE STRON ALE O ściąganiu NIEMA MOWY
Bo tylko zmniejsza objetosc obrazkow. Nie polecam tego programu - moze zablokowac Ci w ogole dostep do neta.

Druga sprawa - jak oczekujesz pomocy to stosuj sie do prosb osob probujacyh Ci jej udzielic. Czytales FAQ ogolne i jak dobrac antene? Nie podales jak wyglada na mapie sytuacja Twojej okolicy :dobani:
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
Awatar użytkownika
Jaco

yagi pisze:Nie podales jak wyglada na mapie sytuacja Twojej okolicy :dobani:
Dokładnie :ok: Napisz w jakiej miejscowości się znajdujesz korzystając z neta lub wklej tu mapę z zaznaczonym miejscem używania. Jak już pisałem. Skoro mieszkasz w okolicach Kielc dlatego masz zasięg EDGE. Ale jeśli udało by się dla przykładu ustalić miejsce twojego zamieszkania być może z pomocą anteny będziesz mógł korzystać z UMTS/HSDPA

Zobacz sam . Ileż tu nadajników http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.86630 ... 10938/z/11 z UMTS Ery :cwaniak:
MARIUSZ1

Jestem z miejscowości Brzeziny i mam nadajnik ok.1.5 kilometra od siebie. Mam też antenę zamontowaną na dachu po wcześniejszym radiowym necie ale nie wiem jakie ma parametry. Wiem tylko tyle, że była podłączana do ruterka, ale to też nic nie dało, w końcu zrezygnowałem z usług gościa, a antena została, i jest skierowana w kierunku nadajnika w Morawicy. Czy można ją połączyć z modemem za pomocą skrętki komputerowej?, czy trzeba kupić przewód antenowy. Antena jest ponoć b mocna, tak mówił ten gość od poprzedniego netu.
WILK
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

MARIUSZ1, antena od WiFi nie nadaje się do neta komórkowego.
Awatar użytkownika
Jaco

MARIUSZ1 pisze:Jestem z miejscowości Brzeziny i mam nadajnik ok.1.5 kilometra od siebie
I nie było od razu tak napisać. Było by szybciej coś ustalić bo chyba sam tego nie robiłeś. Wolny net dlatego bo wokół siebie masz same nadajniki Ery z EDGE/GPRS. Najbliższy moim zdaniem z UMTS jest jak na tym zrzucie. Gdybyś miał telefon z 3G mógłbyś sprawdzić na zewnątrz lub w którym miejscu kończy się zasięg 3G. Gdybyś go łapał przynajmniej na 1-2 kreski na zewnątrz to z pomocą anteny zewnętrznej dla UMTS mógłbyś mieć szybszy net. Ale warunków jest sporo do spełnienia aby to normalnie działało.

A tu fota:

Obrazek

[ Dodano: 2009-08-12, 10:01 ]
I dlaczego zrezygnowałeś z radiówki na rzecz neta GSM. :zdziwko:
MARIUSZ1

nie mogłem się dogadać z dostawcą, a poza tym to zmienił lokalizację nadajnika i u mnie sygnału niet. A tyle co on się nakombinował to mówi, że jeszcze z żadnym klientem tak nie było - i karty najmocniejsze i anteny ale nic nie dało jeszcze mi wisi 70zł za kartę za którą zapłaciłem pół ceny (70zł). On kartę zwinął i śladu po nim niema. Atu byle jaki ale jest zarazie jestem trochę zagoniony ale za jakiś czas pomyślę jak przyspieszyć neta. Pozdrawiam.
WILK
MARIUSZ1

A jednak poprawia zasięg bo miałem 1-2 kreski a przy tej antenie mam ful
WILK
ODPOWIEDZ