Dwa routery TD-W8901G

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pablito
Początkujący użytkownik forum

Dwa routery TD-W8901G

Post autor: Pablito »

Witam!
Nie chcę Was zanudzać historią, jak to się stało, że zostałem szczęśliwym (??) posiadaczem aż dwóch routerów ADSL Tp-linka (model, jak w temacie). Ani to śmieszna historia, ani ciekawa :/ . W każdym bądź razie jeden z tych routerów rozsyła teraz sieć na I piętrze domu. Internet dostarczany jest przez tk telekom na łączach Tepsy. Sęk w tym, że na parterze tegoż domu, gdzie mieszkam ja, poziom sygnału z tego routera jest zatrważająco niski lub go po prostu brak. I tu przyszedł mi do głowy pomysł, żeby wykorzystać ten drugi router, który łączyłby się bezprzewodowo z tym na piętrze i rozdzielał sygnał na parterze. Byłoby to jeszcze o tyle dobre, że wykorzystałbym porty LAN do podłączenia tunera sat., dysku sieciowego i telewizora lcd. Jest tylko jeden mały problem - nie wiem jak skonfigurować obydwa routery, żeby ze sobą współgrały, podkreślam bezprzewodowo, bo na kable i wiercenie właściciele domu nigdy mi się nie zgodzą. Z góry dzięki za wszelkie sugestie i pomoc.
Pozdrawiam
Brudsien
Stały użytkownik forum

Re: Dwa routery TD-W8901G

Post autor: Brudsien »

Z tego co wiem takiej mozliwosci nie ma bo ten router nie potrafi polaczyc sie z innym po przez wifi
Pablito

Ojojoj :( To mnie zmartwiłeś. Myślałem po cichu, że chociaż uda się ustawić jakiegoś bridge'a, albo coś w tym guście. Ale pomimo kilku moich prób z różnymi ustawieniami, nie przyniosło to żadnego efektu. Może faktycznie nic z tego nie będzie?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

A routery te obsługują WDS w jakimś rodzaju? Jeśli tak to w jakim (jak opisany)?
WDS może pozwoliłby ci poszerzyć zasięg radiowo, ale raczej nie zapewnił łączności na gniazdach LAN drugiego routera, chociaż... kto wie jak to jest zaimplementowane :)
Jak nie ma WDS to nic z tego raczej nie będzie.
Brudsien
Stały użytkownik forum

No ja osobiście posiadam TP-LINKA TD-W8910G i nie obsluguje on wcale WDS
Pablito

Cześć!

Nie wiem, czy w dobrym kierunku idzie moje rozumowanie, ale wiem, że ten router ma w swoich ustawieniach "bridge mode". I teraz pytanie, czy to już można uznać za formę WDS-u? Natomiast przy trybie PPPoE uaktywnia się "bridge interface", który po aktywowaniu wg instrukcji także może obsługiwać tryb mostu. No, ale niestety, jak już wcześniej wspominałem, wszystkie moje starania kończyły się niepowodzeniem, ale wciąż mam nadzieję, że może podsuniecie jakieś rozwiązanie. Bo jeżeli zestawienie tych dwóch routerów nie ma sensu, to może lepiej będzie sprzedać jeden z nich i kupić jakiś AP z opcją Client? Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Pablito, ale to musi być w opcjach radia a nie WANu. Bridge w routerach ADSL nie ma nic wspólnego z radiem i generalnie służy do wyłączania routera i zostawienia samego modemu. Podejrzewam, że o ten chodzi jeśli jest "przyklejony" do PPPoE.
Pablito pisze:Bo jeżeli zestawienie tych dwóch routerów nie ma sensu, to może lepiej będzie sprzedać jeden z nich i kupić jakiś AP z opcją Client? Co o tym sądzicie?
To faktycznie najlepsze rozwiązanie. Szczególnie jeśli będzie to przyzwoity sprzęt. Jak chcesz dodatkowo kilka gniazdek LAN to dobrym wyborem będzie Ovislink WL-5470.
Pablito

Jo_gurt, dzięki bardzo za wszelkie wiadomości dotyczące możliwości związanych z tymi dwoma Tp-linkami. Może nie są zbyt optymistyczne :D , ale za to bardzo pomocne. W takim razie rozpocznę rozglądanie się za najlepszą ceną wskazanego przez Ciebie Ovislinka (rzeczywiście wygląda na solidny sprzęt - jego cena wciąż stoi na stosunkowo wysokim poziomie). Upewnij mnie, proszę, tylko w przekonaniu, że router TD-W8901G będzie łączył się bezprzewodowo z Ovislinkiem WL-5470. Tym samym wyczerpię zestaw pytań do Was... przynajmniej w tym temacie ;) .
Pozdrawiam

PS. Dziękuję również koledze Brudsienowi za zainteresowanie moim tematem :ok: .
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Pablito pisze:Upewnij mnie, proszę, tylko w przekonaniu, że router TD-W8901G będzie łączył się bezprzewodowo z Ovislinkiem WL-5470.
Jeśli nie będzie nieprzewidzianych problemów to będzie się łączył :)
Pablito

Witam!
Nie chcę już drążyć przesadnie tego tematu, ale chciałbym jeszcze zapytać o jeden sprzęcik, ponieważ póki co nie stać mnie na tego Ovislinka :( . I tak sobie przeglądałem forum bez-kabli i trafiłem na różne dyskusje na temat Tp-linka TL-W543g. Doradźcie mi, czy ten AP mógłby być, chociażby minimalną, alternatywą dla Ovislinka? Czy odbierałby sygnał od TD-W8901G? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Brudsien
Stały użytkownik forum

Ale ten router rozni sie od twojego tym ze nie ma modemu ADSL tylko zlacze RJ-45 czyli do dzielenia neta np od UPC
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Pablito, owszem, ten TP-Link ma funkcję Client. Jednak jest to Client-Router, czyli automatycznie włącza się NAT. W konsekwencji np. połączenie z Internetem będzie działać, ale kompy podłączone do jednego i drugiego routera nie będą widziały się w otoczeniu sieciowym.
Pablito

Dzięki chłopaki... po raz kolejny! Przyznam, że patrząc na opis funkcji w tym TL-W543g byłem przekony, że oto znalazłem coś niedrogiego, ale spełniającego moje niewygórowane oczekiwania... dobrze, że sprowadziliście mnie na ziemię i uchronili przed pośpiesznym zakupem. Z każdym dniem cieszę się bardziej z przynależności do tego forum. Pozdrawiam! :super:
ODPOWIEDZ