Jaki modem wybrać z oferty Play?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki modem wybrać z oferty Play?
Jestem kompletnie zielony w wypadku internetu mobilnego, dlatego proszę Was o pomoc przy wyborze najlepszego modemu z czterech tutaj wymienionych (dostępnych w Play): Huawei: E156G, E176G, E160, E169.
Z tego co słyszałem, to najgorzej sprawuje się E160, więc tego chyba nie powinienem brać. Który w takim razie?
Mam jeszcze jedno pytanko (trochę nie do tego działu, ale to tak przy okazji):
Na mapie dostępnej na stronie Play moja miejscowość nie ma zasięgu 3G, ale za to mój telefon od kilku tygodni chodzi w trybie 3G z Play. Mieszkam w Wieruszowie. Jak myślicie, będzie działał mobilny internet z Play?
Z tego co słyszałem, to najgorzej sprawuje się E160, więc tego chyba nie powinienem brać. Który w takim razie?
Mam jeszcze jedno pytanko (trochę nie do tego działu, ale to tak przy okazji):
Na mapie dostępnej na stronie Play moja miejscowość nie ma zasięgu 3G, ale za to mój telefon od kilku tygodni chodzi w trybie 3G z Play. Mieszkam w Wieruszowie. Jak myślicie, będzie działał mobilny internet z Play?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jaki modem wybrać z oferty Play?
loonatic, zależy co Ci potrzeba. W Play i tak jest HSDPA ograniczone do 1Mb/s programowo.
Ja ma E160 z Playa na kartę i nie mam z nim problemów. Bardo sympatyczny modem.
E156G i E160 mają HSDPA do 3.6Mb/s.
E169 ma HSDPA do 7.2Mb/s.
E176G ma HSDPA do 7.2Mb/s i prawdopodobnie (bo nie jestem pewien czy wersja dla Playa ma) HSUPA.
E156G i E176G mają 3G na 2100MHz tylko (w Polsce tylko takie jest).
E160, E156G i E176G mają wyjście antenowe. E169 z tego co wiem niema w tej wersji u Playa.
Wszystkie mają czytnik kart pamięci.
To, że na telefonie masz 3G i napis Play nie znaczy, że to zasięg rodzimy Playa. Play działa na infrastrukturze Plusa tam gdzie niema zasięgu sieci macierzystej.
Najlepiej weź ręczny wybór sieci i jak będzie gdzieś 3G Play, Play lub 260 06 to znaczy, że masz zasięg sieci macierzystej.
Ja ma E160 z Playa na kartę i nie mam z nim problemów. Bardo sympatyczny modem.
E156G i E160 mają HSDPA do 3.6Mb/s.
E169 ma HSDPA do 7.2Mb/s.
E176G ma HSDPA do 7.2Mb/s i prawdopodobnie (bo nie jestem pewien czy wersja dla Playa ma) HSUPA.
E156G i E176G mają 3G na 2100MHz tylko (w Polsce tylko takie jest).
E160, E156G i E176G mają wyjście antenowe. E169 z tego co wiem niema w tej wersji u Playa.
Wszystkie mają czytnik kart pamięci.
To, że na telefonie masz 3G i napis Play nie znaczy, że to zasięg rodzimy Playa. Play działa na infrastrukturze Plusa tam gdzie niema zasięgu sieci macierzystej.
Najlepiej weź ręczny wybór sieci i jak będzie gdzieś 3G Play, Play lub 260 06 to znaczy, że masz zasięg sieci macierzystej.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Daj spokój z tym czytnikiem w modemach, tego się nie da używać ani jako czytnik kart, (bo jakby nie patrzeć obsługuje tylko karty MicroSD), ani jako Pendrive.Wszystkie mają czytnik kart pamięci
W ogóle nie warto na to zwracać uwagi przy zakupie modemu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Telefon Play może się zalogować tylko do 3G sieci macierzystej (Play) i sieci zagranicznych. Nie łączy się do 3G Plusa.ja.michal pisze:To, że na telefonie masz 3G i napis Play nie znaczy, że to zasięg rodzimy Playa. Play działa na infrastrukturze Plusa tam gdzie niema zasięgu sieci macierzystej.
Edit:
Byłem w błędzie, sprawdziłem. Play łączy się do 3G Plusa.
Nadajnik Play jest w Wieruszowie na Bolesławickiej 10.
Oczywiście.loonatic pisze:Jak myślicie, będzie działał mobilny internet z Play?
Edit:
Jeżeli to NodeB Play już działa. Najlepiej przetestować telefonem w trybie ręcznego wyboru sieci.
Ostatnio zmieniony 2009-05-25, 19:50 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
adamos22, może się komuś przydać. Ja tylko informuję, że jest taka opcja.
A swoją drogą to co chcesz od MicroSD(dokładniej to te modemy obsługują MicroSDHC). Jako dodatek do modemu bardzo fajna sprawa.
[ Dodano: 2009-05-25, 16:14 ]
Mi się loguje do 3G Plusa.
A swoją drogą to co chcesz od MicroSD(dokładniej to te modemy obsługują MicroSDHC). Jako dodatek do modemu bardzo fajna sprawa.
[ Dodano: 2009-05-25, 16:14 ]
Jesteś pewien?wojteks pisze:Telefon Play może się zalogować tylko do 3G sieci macierzystej (Play) i sieci zagranicznych. Nie łączy się do 3G Plusa.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nic podobnego.wojteks pisze:Nie łączy się do 3G Plusa.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Chyba tylko stałka i prepaid netowy.wojteks pisze: Telefon Play może się zalogować tylko do 3G sieci macierzystej (Play) i sieci zagranicznych. Nie łączy się do 3G Plusa.
A poza tym w niektórych telefonach gdy Play korzysta z sieci Plusa jest ikonka R.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
wojteks, zobacz sobie. 

- wojteks
- *** Administrator ***
Nie zdążyłem sam tego potwierdzić ale skoro tak piszecie/pokazujecie to pewnie PlayOnline się zasugerowałem które działa tylko z NodeB Play'a.ja.michal pisze:wojteks, zobacz sobie.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To się zgadza.wojteks pisze:PlayOnline się zasugerowałem które działa tylko z NodeB Play'a.

Taryfy głosowe w Playu jadę w roamingu plusa po czym się da. Czy 2G czy 3G.

To np. we włoskich Three mają roaming we włoskim Orange tylko po 2G a w swojej sieci 3G.
-
Po prostu uważam, ze większość sprzedawców wprowadza użytkowników w błąd pisząc, że modem posiada czytnik i może służyć jako pendrive. Idea pendrive'a zakłada, że działa na zasadzie plug&play, bez instalowania sterowników.A swoją drogą to co chcesz od MicroSD(dokładniej to te modemy obsługują MicroSDHC). Jako dodatek do modemu bardzo fajna sprawa.
Tutaj tak nie jest, żeby komp zaczął widzieć pamięć trzeba zainstalować sterowniki. Można też wyłączyć wirtualny napęd CD, ale wtedy trzeba przy każdym podłączaniu 10 razy klikać anuluj gdy komp wykrywa modem, a później widzimy napis, że sprzęt może nie działać prawidłowo, innymi słowy korzystanie z modemu jako czytnik kart jest bardzo utrudnione i ograniczone.
Myślę że warto o tym wspominać żeby uniknąć rozczarowania nabywców/użytkowników.
- guteq
Niekoniecznie. Jeśli dany NodeB ma kiepski backhaul (łącze do rdzenia sieci) to sieć może nie zezwalać na logowanie SIMów PlayOnline do tego NodeB - jest on niejako "zarezerwowany" dla usług głosowych. Niestety przećwiczyłem taki scenariusz w praktyce w Przemyślu... na telefonie pojawił mi się zasięg 3G Playa, odpalam PlayOnline a tu nic... "dostęp zabroniony"wojteks pisze:Oczywiście.loonatic pisze:Nadajnik Play jest w Wieruszowie na Bolesławickiej 10. Jak myślicie, będzie działał mobilny internet z Play?

Więc lepiej kup prepaida i sprawdź, zanim podpiszesz umowę - zwłaszcza że na oficjalnej mapie Playa w Twoim mieście brak zasięgu dla PlayOnline, najbliższy jest w Praszce, Kluczborku i Sieradzu...
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
Dzięki wszystkim za pomoc
.
Jeśli będę brał, to wezmę sobie E176G. Jak się nie przyda w przyszłości, to zawsze można sprzedać na allegro, bo takich w ogóle nie widzę tam - nie będzie konkurencji ;P.
.
Prawdopodobnie dzięki temu, że jest tam NodeB Playa zamontowali też oświetlenie nocne tych kominów (czerwone światełka), a dzięki niemu po zapadnięciu zmroku znaleźliśmy drogę powrotną
.
.
Inne 3G to w Wieruszowie ma chyba tylko i wyłącznie ERA. Plus ma GSM...
Na razie mam jeszcze umowę na osiedlową radiówkę w miejscu, gdzie miałby być używany PLAY, więc czekam.
Tak przy okazji sprawdziłem, że dla kogoś, kto ma modem i pobiera miesięcznie do 2,7 GB danych, to PLAY online na kartę jest jedną z najlepszych (najlepszą?) ofert na rynku. Wychodzi 27,16 PLN miesięcznie za 2,7GB (doładowania za 50 PLN co 56 dni, które dają 5GB transferu). W razie nagłej potrzeby zawsze można doładować wcześniej...

Jeśli będę brał, to wezmę sobie E176G. Jak się nie przyda w przyszłości, to zawsze można sprzedać na allegro, bo takich w ogóle nie widzę tam - nie będzie konkurencji ;P.
Dodam jeszcze, że jest to świetne umiejscowienie (kominy fabryki PROSPAN). Zasięg jest w całym mieście i prawie wszędzie w okolicznych lasach, całkiem daleko od nadajnika, a inne sieci mają tylko w mieście i najbliższej okolicy miastawojteks pisze:Nadajnik Play jest w Wieruszowie na Bolesławickiej 10.

Prawdopodobnie dzięki temu, że jest tam NodeB Playa zamontowali też oświetlenie nocne tych kominów (czerwone światełka), a dzięki niemu po zapadnięciu zmroku znaleźliśmy drogę powrotną

NodeB PLAY na pewno działa, bo w dniu, kiedy PLAY miał darmowe videorozmowy, to testowałem i wyszło bardzo fajniewojteks pisze:Jeżeli to NodeB Play już działa. Najlepiej przetestować telefonem w trybie ręcznego wyboru sieci.

Inne 3G to w Wieruszowie ma chyba tylko i wyłącznie ERA. Plus ma GSM...
Na razie mam jeszcze umowę na osiedlową radiówkę w miejscu, gdzie miałby być używany PLAY, więc czekam.
Tak przy okazji sprawdziłem, że dla kogoś, kto ma modem i pobiera miesięcznie do 2,7 GB danych, to PLAY online na kartę jest jedną z najlepszych (najlepszą?) ofert na rynku. Wychodzi 27,16 PLN miesięcznie za 2,7GB (doładowania za 50 PLN co 56 dni, które dają 5GB transferu). W razie nagłej potrzeby zawsze można doładować wcześniej...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Są podpisane e176 (bez g)loonatic pisze:to zawsze można sprzedać na allegro, bo takich w ogóle nie widzę tam - nie będzie konkurencji ;P.
Co do samego play'a to jeśli jesteś w stanie zaakceptować kiepski poziom usług, typu 100 czy 200kilobitów/s w szycie to ok. Bo często tak play z powodu cen i niedostatecznej ilości nodeB działa. Nawet jeśli teraz działa dobrze nie oznacza, że za pół roku będzie dobrze działał.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
loonatic, możesz też wziąć Play Online na próbę w promocji Sprawdź i kup , przetestować i pomyśleć co dalej.
Off topic:
Ostatnio zauważyłem, że na moim telefonie w Nowogardzie nie pojawia się już roaming wew. z Plusa, ale normalny zasięg 3G z Play i zastanawiam się na zakupem Play Online. Mam tylko małą wątpliwość, gdyż nadal na oficjalnej mapie Play Nowogard jest poza zasięgiem Play Online. Macie może jakieś informacje nt. NodeB i dostępności usługi w tej miejscowości?
Off topic:
Ostatnio zauważyłem, że na moim telefonie w Nowogardzie nie pojawia się już roaming wew. z Plusa, ale normalny zasięg 3G z Play i zastanawiam się na zakupem Play Online. Mam tylko małą wątpliwość, gdyż nadal na oficjalnej mapie Play Nowogard jest poza zasięgiem Play Online. Macie może jakieś informacje nt. NodeB i dostępności usługi w tej miejscowości?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jak jest zasieg 3g bez roamingu to na 99,9% net będzie działać. Jesteś na miejscu i masz najlepsze informacje, żadnej tajnej bazy danych o wszyskich działających nodeb nie mamy. Co najwyżej ktoś mógł już go dodać do btsearch.pl Mapą play się nie sugeruj, zasieg play na niej pojawi sie jakieś 3 miesiące.DawidMisiak pisze:. Mam tylko małą wątpliwość, gdyż nadal na oficjalnej mapie Play Nowogard jest poza zasięgiem Play Online. Macie może jakieś informacje nt. NodeB i dostępności usługi w tej miejscowości?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Jak pisze guteq, czasami obecność NodeB może być niewystarczająca do tego by działał Internet. Na co dzień nie bywam w Nowogardzie, ale mam tam rodzinę, dlatego zainteresowałem się Play Mobile (z myślą o nich).
Będę musiał kupić starter i zwyczajnie przetestować działanie usługi, bo jest już stacja Playa. Musiała powstać niedawno, bo żadna mapa bts'ów nie uwzględnia jeszcze tego nadajnika. Jest natomiast decyzja UKE - UMTS/4/2813/1/09, w której się pojawia.
Dzięki za odpowiedź i już kończę mojego off topa.
Będę musiał kupić starter i zwyczajnie przetestować działanie usługi, bo jest już stacja Playa. Musiała powstać niedawno, bo żadna mapa bts'ów nie uwzględnia jeszcze tego nadajnika. Jest natomiast decyzja UKE - UMTS/4/2813/1/09, w której się pojawia.
Dzięki za odpowiedź i już kończę mojego off topa.
-
witajcie.
Obecnie używam w PLAY E220.
Kończy mi się umowa i biorę nowy modem.
Play z E220 sciąga simlocka na koniec umowy za free.
W każdym bądź razie stoję przed wyborem modemu.
Nigdy nie wiadomo jak bedzie póxniej czy w jakiej sieci bedę go używać, tak wiec pod uwage brac tylko 7,2 mbps?
Z tego co sie orientuję to te wszystkie z G w symbolu pracuja tylko na czestotlisci 2100mhz a gdzies tez mignął mi się artykuł gdzie pisali że inne czestotliwosci bedą wykorzystywane w przyszłosci.
Prosze o poradę który modem wybrać
z góry dziękuję i pozdrawiam
oto lista z oferta play:
-Modem Huawei E156G HSDPA
-Modem Huawei E176G HSDPA
-Modem Huawei E160 HSDPA
-Modem Huawei E169 HSDPA
- Modem ZTE MF 626
Obecnie używam w PLAY E220.
Kończy mi się umowa i biorę nowy modem.
Play z E220 sciąga simlocka na koniec umowy za free.
W każdym bądź razie stoję przed wyborem modemu.
Nigdy nie wiadomo jak bedzie póxniej czy w jakiej sieci bedę go używać, tak wiec pod uwage brac tylko 7,2 mbps?
Z tego co sie orientuję to te wszystkie z G w symbolu pracuja tylko na czestotlisci 2100mhz a gdzies tez mignął mi się artykuł gdzie pisali że inne czestotliwosci bedą wykorzystywane w przyszłosci.
Prosze o poradę który modem wybrać
z góry dziękuję i pozdrawiam
oto lista z oferta play:
-Modem Huawei E156G HSDPA
-Modem Huawei E176G HSDPA
-Modem Huawei E160 HSDPA
-Modem Huawei E169 HSDPA
- Modem ZTE MF 626
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Bierz E176G jesli bedzie dostepny...

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
Tez myslalem o play - ja bym bral E176G (chwilowo brak) + router D100.