[problem] Sferia zerowy transfer
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[problem] Sferia zerowy transfer
Witam.
Ostatnim czasem miałem okazje zetknąć się z internetem w Sferii i są same kłopoty.
Z powodu praktycznie zerowej transmisji danych została dokupiona antena kierunkowa z certyfikatem ministra łączności (lub coś koło tego).
Niestety to praktycznie nic nie dało , strony otwierają się baaardzo powoli (ok 4min Nasza klasa itp).w dzień przy ściąganiu pliku transfer w porywach sięga 2-5kb/s gdzie operator oferuje "do 3,1mb/s". od ok godziny 0:30-1:00 w nocy transfer sięga 150-200kb/s.
Z relacji właściciela wiem że zdarza się że 3-4 razy w miesiącu w dzień internet działa normalnie .
Czy w związku z takim transferem można w jakikolwiek sposób reklamować usługę ? .
na czym polega taka reklamacja.
Jeżeli to pomoże dodam że modem to anydata adu-530c, a kłopot jest w Kampinosie.
bardzo proszę o pomoc w kłopocie
Pozdrawiam.
Ostatnim czasem miałem okazje zetknąć się z internetem w Sferii i są same kłopoty.
Z powodu praktycznie zerowej transmisji danych została dokupiona antena kierunkowa z certyfikatem ministra łączności (lub coś koło tego).
Niestety to praktycznie nic nie dało , strony otwierają się baaardzo powoli (ok 4min Nasza klasa itp).w dzień przy ściąganiu pliku transfer w porywach sięga 2-5kb/s gdzie operator oferuje "do 3,1mb/s". od ok godziny 0:30-1:00 w nocy transfer sięga 150-200kb/s.
Z relacji właściciela wiem że zdarza się że 3-4 razy w miesiącu w dzień internet działa normalnie .
Czy w związku z takim transferem można w jakikolwiek sposób reklamować usługę ? .
na czym polega taka reklamacja.
Jeżeli to pomoże dodam że modem to anydata adu-530c, a kłopot jest w Kampinosie.
bardzo proszę o pomoc w kłopocie
Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: [problem] Sferia zerowy transfer
Kosiakpl, skoro masz antenę spróbuj na inny BTS ją wycelować.
Co do reklamacji. Jak sam zauważyłeś jest "do 3.1Mb/s". Jak działa 2-5kb/s też z umowy się wywiązują.
Ale jedno pytanie. Czy na pewno kb/s czy raczej kB/s?
Limitu nie przekroczyłeś?
Co do reklamacji. Jak sam zauważyłeś jest "do 3.1Mb/s". Jak działa 2-5kb/s też z umowy się wywiązują.
Ale jedno pytanie. Czy na pewno kb/s czy raczej kB/s?
Limitu nie przekroczyłeś?
-
Więc co do celowania to już przerabiałem ten temat, jako że internet jest ulokowany w domku jednorodzinnym wędrowałem na dach z anteną i można powiedzieć że był zerowy efekt :X
co do jednostek to chyba kilobajty(te mniejszy
)
transfer na 100% nie jest przekroczony.
co do jednostek to chyba kilobajty(te mniejszy

transfer na 100% nie jest przekroczony.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak mniejsze to bity. 1kB = 8kb.Kosiakpl pisze:(te mniejszy
Efekt zerowy? A wiesz, że celowałeś w BTS? Na mapce pozwoleń się opierałeś czy "na oko"?
-
o.O mapce ? jak można prosić to byłbym wdzięczny.
opierałem się na oko , komunikując się z 2 osobą przez telefon priorytetem była prędkość pobierania plików
opierałem się na oko , komunikując się z 2 osobą przez telefon priorytetem była prędkość pobierania plików
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kosiakpl, mapka w wersji beta i baza BTSów z 2 miesięcy, ale myślę, że pomoże.
http://www.cdmamaps.yoyo.pl/
Jak masz adblock to wyłącz go bo Ci się mapa nie załaduje.
http://www.cdmamaps.yoyo.pl/
Jak masz adblock to wyłącz go bo Ci się mapa nie załaduje.
-
ok . wielkie dzięki jutro znowu powędruje na dach i sprawdzę jeszcze raz.
Może ktoś się orientuje ile panowie sobie liczą za zerwanie z nimi umowy ?
Może ktoś się orientuje ile panowie sobie liczą za zerwanie z nimi umowy ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A to masz na umowie napisane.Kosiakpl pisze:Może ktoś się orientuje ile panowie sobie liczą za zerwanie z nimi umowy ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czy to aby po prostu nie jest problem limitu? Sferia ma to dość osobliwie skonstuowane, w nocy prędkości podnoszą się, a przynajmniej tak w starszych umowach było.Kosiakpl pisze:Z relacji właściciela wiem że zdarza się że 3-4 razy w miesiącu w dzień internet działa normalnie .
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Oficer
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Czyli limitów nie będzie bo nie wiem o co chodzi z ta sferia. 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W sferii masz limit przesyłanych danych, po którym prędkość jest obniżana, kiedyś było to jakoś dziwacznie zrobione, że limity były w cyklach 7 dniowych, było liczonych ostatnich 7 dni czy jakoś tak, teraz już chyba znormalnieli i jest limit miesięczny, ale w nocy predkość polimitowa nadal jest chyba wyższa.Oficer pisze:bo nie wiem o co chodzi z ta sferia.
Te 3-4 dni w miesiącu sugerują właśnie przekroczenie limitu. Musisz sprawdzić jaka taryfa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W tranSFER swobodny 1GB, tranSFER swobodny 4GB, tranSFER mega i tranSFER giga jest limit 30 dniowy. W tranSFERnightjest 7 dniowy.
-
Ewidentne nieporozumienie i wprowadzanie w błąd.Tadeusz pisze:Z innej beczki, ja akurat jestem zwolennikiem "dziwnego" 7-dniowego cyklu rozliczania z transferu, bo jak przekroczę.... to tylko 7 dni i znów jest ok, a nie trzeba czekać cały miesiąc. Z tego względu nadal korzystam z taryfy, której już oficjalnie nie ma, czyli TranSferXL. 30 dni oczekiwania na nowy okres rozliczeniowy to porażka.
Limit rozładowuje się z każdym kolejnym dniem dzięki czemu "normalność" wraca po dniu lub paru dniach w zależności od tego ile przekroczyło się limit. Należy wyświetlić sobie wykres transferów lub tabelkę ściąganych danych by móc się zorientować o przybliżonym czasie trwania wymuszonego "celibatu".

Inna sprawa to limit 7-dniowy. Ewidentnie korzystniejszy niż 30-dniowy, i to ok. 4 razy

-
Dla mnie oczywistym było, że tak podając swoją informację nie zrobiłeś tego celowo i złośliwie.Tadeusz pisze:Mocne słowa. Jeżeli kogoś wprowadziłem w błąd to nieumyślnie, kolego.
Uznałem jednak za właściwe sprostowanie tak istotnej dla użytkowników Sferii informacji. Stąd początek mojej odpowiedzi podkreślający jedynie wagę sposobu rozliczania transferów.
Nie pisałem większej recenzji wypowiedzi bo i po co. Była OK.

-
Przepraszam za zwłokę ale nie miałem dostępu do internetu
więc taryfa giga
od 23 sierpnia do dziś nie korzystałem z internetu
mógłby ktoś mi objaśnić wykres ? o.O
wg mnie wynika z tego że codziennie transfer jest używany mimo że od 23 komputer nie był włączmy tak ?
więc taryfa giga
od 23 sierpnia do dziś nie korzystałem z internetu
mógłby ktoś mi objaśnić wykres ? o.O

wg mnie wynika z tego że codziennie transfer jest używany mimo że od 23 komputer nie był włączmy tak ?
-
Sprawa jest prosta. Porównaj wykres z tabelą transferów gdzie masz rozpisane każdy dzień osobno i podsumowania z ostatnich 30 dni. Na wykresie transfery dzienne pokazane są w postaci pomarańczowych słupków. Podsumowania z 30 dni to słupki niebieskie przechodzące w kolor czerwony w dniach gdy przekroczony był limit.
Jeśli chcesz uniknąć niespodzianek z przekraczaniem limitów musisz regularnie zaglądać na tę stronę i pilnować się by dzienny transfer zachować w granicach ok. 150 MB. Ewentualnie oszczędzaj na dni gdy zapragniesz więcej zassać.
Wydaje mi się, że jest to bardzo dobre narzędzie do kontroli swego konta.
Jeśli chcesz uniknąć niespodzianek z przekraczaniem limitów musisz regularnie zaglądać na tę stronę i pilnować się by dzienny transfer zachować w granicach ok. 150 MB. Ewentualnie oszczędzaj na dni gdy zapragniesz więcej zassać.
Wydaje mi się, że jest to bardzo dobre narzędzie do kontroli swego konta.
-
Witam! nie wiem na ile mam rację bo słabo się znam ale do monitorowania transferu danych używam programy netmeter, i mam tabelkę z wykresami transferu i jak jest włączony axes manager to cała na całej powierzchni tabelki jest wykres tak jakby transfer ciągle był używany mimo że nic nie ściągam a przeglądarka wyłączona, gdy zamykam axes'a z tabelki znika wykres... net oczywiście dalej działa... czy mam rację żę axes zżera transfer??
- wojteks
- *** Administrator ***
On nie zżera transferu zewnętrznego, on tylko ciągle monitoruje router i stąd transmisja po LAN do routera która nie wychodzi na zewnątrz. Inna sprawa że to nie powinien być jakiś duży transfer. Jeżeli jest duży to użyj tcpview i zobacz który proces z czym się łączy.THOMAS pisze:czy mam rację żę axes zżera transfer?
Nie pomagam na PW!