Da się sieć w sieci?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
satman
Stały użytkownik forum

Da się sieć w sieci?

Post autor: satman »

Mam AP D-Link DWL900AP+ i router Linksys WRT54G lub Conceptronic C54BRS46AC.
Znajomy może mi udostępnić swoją domową sieć bezprzewodową. Wymyśliłem, że zrobię tak: sygnał z jego routera odbiorę swoim AP, następnie wyślę to kabelkiem do routera, a ten rozsieje mi internet po moim mieszkaniu. Da się tak zrobić? Czy jest jakis inny, lepszy sposob? Na pewno musi to byc odbior radiowy sygnału od niego, kabel z pewnych wzgledów odpada. Jak skonfigurowac D_Linka do takiej sytuacji?
A'propos konfiguracji: nie mogę się dostać do strony konfiguracji D-Linka drogą radiową a kabelka (chyba musi byc skrosowany) nie mam. Prosze o opis jaksie dostac do konfiguracji AP-ka i jak go skonfigurować do takiego układu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Da się sieć w sieci?

Post autor: Jo_gurt »

satman pisze:Da się tak zrobić?
Da się. Tylko nie wiem dokładnie jakie szyfrowania obsługuje ten D-Link w trybie Client. Zapewne max WEP.
satman pisze:Czy jest jakis inny, lepszy sposob?
Nie bardzo ;)
satman pisze:Jak skonfigurowac D_Linka do takiej sytuacji?
Tryb Wireless Client.
Potem klikasz Site Survey i wybierasz do połączenia sieć sąsiada. Ale tak jak mówię - może być problem z szyfrowaniem.
satman pisze:nie mogę się dostać do strony konfiguracji D-Linka drogą radiową a kabelka (chyba musi byc skrosowany) nie mam
Nie musi być cross a nawet nie powinien. A radiem trybu Client nie skonfigurujesz. Musi być kablem.
satman
Stały użytkownik forum

Dzięki za konkretną odpowiedź.
Jednak nie mogę połączyć się z D-Linkiem zwykłym kablem, tzn komputer nie wykrywa podłączonego AP, a i w D-Linku nie zapala sie lampka LANu, dlatego zapytałem o kabelek skrosowany, zresztą gdzieś w sieci spotkałem info na forum, że D-Link z niektórymi wersjami firmware wymagaja skrosowanej skrętki do połączenia z komputerem (a więc tym samym do skonfigurowania).
Jednak po podłączeniu D-Linka do routera na obu urządzeniach kontrolki sygnalizują połączenie.
Czy wobec tego jest możliwość dostania sie do konfiguracji D-Linka w układzie laptop-kabel-router-kabel-AP? Mi sie to na razie nie udalo :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

satman pisze:zresztą gdzieś w sieci spotkałem info na forum, że D-Link z niektórymi wersjami firmware wymagaja skrosowanej skrętki do połączenia z komputerem
Przyznam, że o tym nie słyszałem. Ale większość nowych kart sieciowych zintegrowanych z płytami głównymi i w laptopach potrafią same się crossować.
satman pisze:Czy wobec tego jest możliwość dostania sie do konfiguracji D-Linka w układzie laptop-kabel-router-kabel-AP?
Tak, tylko oba urządzenia muszą mieć różne adresy IP.

W ogóle ustawiasz na kompie odpowiedni adres?
satman
Stały użytkownik forum

TU jest informacja o skrosowanych podłączeniach (cross do komputera). U mnie, po podłączeniu APka zwykłym kabelkiem do laptopa brak połączenia.

Połączyłem AP-ka do routera, a ten do lapka. IP AP to 192.168.0.50, IP routera-192.168.1.1. Próbowałem roznych ustawien ale nic z tego: nadal nie moge wejsc do AP z laptopa. Jakie powinny byc ustawienia, aby dotrzec do konfiguracji AP, a potem polaczyc sie z internetem?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Żeby dotrzeć do AP ustaw na kompie:
192.168.0.5
255.255.255.0
brama nieważna
satman
Stały użytkownik forum

Po ustawieniu w komputerze IP ktore mi podales (domyslam sie, ze na koncu mialo byc 50) zmienilo sie o tyle, ze pojawil sie tekst w przegladarce:

"Połączenie zostało zresetowane
Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania strony.
* Witryna może być tymczasowo niedostępna lub zbyt obciążona. Spróbuj ponownie za kilka minut.
* Jeśli nie można otworzyć żadnej strony, należy sprawdzić swoje połączenie sieciowe.
* Jeśli komputer użytkownika jest chroniony przez zaporę sieciową lub serwer proxy, należy sprawdzić, czy program Firefox jest uprawniony do łączenia się z Internetem."

W koncu rozciąłem kabelek, skrosowałem go i wszedłem do konfiguracji (na razie nie podlaczam routera, AP polaczone kabelkiem z lapkiem). Ustawilem go jako Wireless client, wykryl siec do ktorej chce sie polączyc, kanal, wpisalem mu haslo, nie wiem czy trzeba tez wpisac MAC (czy to jest to samo co BSSID pokazane w Site Survey?
W lapku wpisalem IP 192.168.0.100, maska 255.255.255.0, brama 192.168.0.50 ale nie mam polaczenia z internetem. Pingi do AP chodza.
Chyba zle skonfigurowany laptop.
Ostatnio zmieniony 2009-08-11, 23:49 przez satman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ustawienia nie mają nic do rzeczy (oczywiście i lap i AP są podłączone do gniazd LAN?).
satman pisze:Po ustawieniu w komputerze IP ktore mi podales (domyslam sie, ze na koncu mialo byc 50)
Nic podobnego. Ma być cokolwiek poza 50 ;)
satman
Stały użytkownik forum

Heh, napisales w tym samym czasie, co ja edytowalem posta ;) zobacz co naskrobalem powyzej.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

satman pisze:nie wiem czy trzeba tez wpisac MAC (czy to jest to samo co BSSID pokazane w Site Survey?
Tak, to to. Generalnie po tym AP identyfikuje z czym ma się łączyć.
satman pisze:W lapku wpisalem IP 192.168.0.100, maska 255.255.255.0, brama 192.168.0.50 ale nie mam polaczenia z internetem. Pingi do AP chodza.
To akurat normalne. Adres IP AP służy tylko do jego konfiguracji. Jak już się połączysz z siecią docelową to musisz w kompie ustawić taką adresację jaką ma ta sieć (czyli tak jakbyś był bezpośrednio do niej podłączony).
satman
Stały użytkownik forum

(oczywiście i lap i AP są podłączone do gniazd LAN?).

Oczywiscie, ze nie! łączylem caly czas AP do WAN! i tu byl blad, dlaczego nie moglem wejsc do AP.
(W tej chwili mam AP podlaczonego do lapka kabelkiem, bez routera i pingi przechodza, rowniez Site survey w AP wykryl mi siec do ktorej chce sie podlaczyc.
Ale co dalej? Wpisalem MACa, lapa skonfigurowalem jak powyzej i dalej nic: oczekuje na polaczenie :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

satman pisze:Wpisalem MACa
A sam się nie wpisuje po wybraniu sieci w Site Survey?
Sieć ma jakieś szyfrowanie?
satman
Stały użytkownik forum

Tak siec szyfrowana WEP (mam haslo),
MAC sie wczytal.
Co jeszcze i gdzie powinienem ustawic?
satman
Stały użytkownik forum

Odswieżam temat ponieawż problem nie został rozwiązany: nadal nie wiem jak ustawic D-Linka w opisanej wyzej sytuacji.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

satman, nadal "oczekuje na połączenie"?
ODPOWIEDZ