Wi-Fi za darmo z biblioteki gminnej-pytanie o sprzęt

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
paluch_p
Początkujący użytkownik forum

Wi-Fi za darmo z biblioteki gminnej-pytanie o sprzęt

Post autor: paluch_p »

Z pobieżnej lektury wyszło mi że albo sam AP albo AP z routerem -skłaniam sie ku temu drugiemu...bo będzie kilka odbiorników sygnału ....więc chyba AP i router (wybrałem tp link TL - WR 543G) i chciałbym podłączyć do niego antenę zewnętrzną umiejscowioną wysoko na dachu domu (jakieś 10 m nad ziemią).
...a wracając do pierwotnego zapytania- czy mógłby ktoś z Was pomóc mi w rozwianiu moich niemałych wątpliwości co do sprzętu?

...o dzizas...myślałem że zacytuję ...a wyszło że wykasowałem wszystko :((

...no więc w skrócie chodzi o darmowy sygnał wifi w bibliotece odległej o 200 metrów ....i który to sygnał mój laptop łapie jeszcze w połowie odległości - chciałbym go wzmocnić/ściągnąć poprzez zewnętrzną antenę (jaką?) i rozsiać w domu przy pomocy AP lub AP z routerem (mam w domu 3 odbiorniki sygnału wifi i nie wiem czy zwykły AP wystarczy) - to tak wskrócie mój wykasowany przed chwilą pierwotny post
Ostatnio zmieniony 2009-08-18, 21:39 przez paluch_p, łącznie zmieniany 3 razy.
lukasz18dg
Użytkownik forum

Re: Wi-Fi za darmo z biblioteki gminnej-pytanie o sprzęt

Post autor: lukasz18dg »

Muszę cię ostrzec jeśli próbujesz podłączyć się do niezabezpieczonej sieci czy nawet łamiąc zabezpieczenie ty chyba łamiesz prawo ( nie jestem do końca pewny )

Co do tematu
1 Zapytaj się czy możesz korzystać właściciela tej owej bezprzewodowej sieci ?(zapytaj się czy nie prowadzi Hot - Spotu chyba tak się pisze ) może ci pozwoli i za niewielką opłatą pozwoli korzystać z internetu
2 Cóż jeśli on ci nie pozwoli to jeśli chcesz w ogóle inwestować jakiś sprzęt sprawdź czy nie ma filtrowania MAC ( może filtrować adresy fizyczne komputerów ) { jak sprawdzić ? weź sobie laptopa czy palmtopa do biblioteki jeśli ci się uda połączyć np z nasza klasa , Google , z tym forum i przeczytać ten wątek nie ma filtrowania MAC }

No i tyle ja na sprzęcie się nie znam to ci nie doradzam :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

lukasz18dg pisze:Muszę cię ostrzec jeśli próbujesz podłączyć się do niezabezpieczonej sieci czy nawet łamiąc zabezpieczenie ty chyba łamiesz prawo ( nie jestem do końca pewny )
Nie łamie się prawa jeśli jest to publiczny hot-spot dostępny dla wszyskich. I nie trzeba na to jakiego kolwiek zezwolenia czy opłaty.
Niestety korzystanie z niezabezpieczonej sieci niesie za sobą pewne ryzyko, takie jak kradzież haseł dostępu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
paluch_p

lukasz18dg pisze:Muszę cię ostrzec jeśli próbujesz podłączyć się do niezabezpieczonej sieci czy nawet łamiąc zabezpieczenie ty chyba łamiesz prawo ( nie jestem do końca pewny )
internet jest dostępny dla wszystkich, nie ma ograniczeń jeśli chodzi o połączenie - pytałem :)

...zmartwiła mnie natomiast wiadomość o możliwości wykradzenia haseł - czyli jeśli będę się podłączać przy pomocy publicznie dostępnego internetu (można by powiedzieć hot spot) to ktoś się do mnie włamie ????...a czy nie mogę wtedy założyć sobie jakiegoś filtra w AP żeby tylko konkretne urządzenia mogły z mojego AP korzystać ???
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

paluch_p pisze:o ktoś się do mnie włamie
Do zabezpieczenia przed włamaniem to trzeba porządny firewall, filtorwanie MAC na ap niewiele daje, co najwyżej kompletnych amatorów powstrzyma.
Co do haseł to podsłuchanie wszyskich które są przesyłane bez szyfrowania, choćby gg (nie wiem jak w najnowszej wersji, w starszych można podsłuchać wszysko, i hasło i rozmowy), niektóre portale także nawet przy logowaniu do poczty nie stosują szyfrowania, takie konto tez ktoś może bardzo łatwo przejąć.
paluch_p

Co do haseł to podsłuchanie wszyskich które są przesyłane bez szyfrowania, ....
Rozumiem że strony szyfrowane to te zwykle zaczynające się https ...czyli np strony banków?
Ostatnio zmieniony 2009-08-16, 14:57 przez paluch_p, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

paluch_p pisze:zwykle zaczynające się https
Tak.
lukasz18dg
Użytkownik forum

Post autor: lukasz18dg »

krystianb pisze:
Nie łamie się prawa jeśli jest to publiczny hot-spot dostępny dla wszyskich. I nie trzeba na to jakiego kolwiek zezwolenia czy opłaty.
Niestety korzystanie z niezabezpieczonej sieci niesie za sobą pewne ryzyko, takie jak kradzież haseł dostępu.
Ale chyba na pewno łamię prawo kiedy łamię zabezpieczenia ustawione( WEP,WPA WPA 2, filtrowanie Maca ) przez administratora lub podłancza się bez zgody administratora do takiej sieci niezabezpieczonej.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Chodziło mi o ten konkretny przypadek użyłem konkretnego sformuowania "hot-spot publiczny", bibioteka publiczna to i internet publiczny dla wszystkich, a nie podkradany od sąsiada co nie chce mu się włączyć zabezpieczeń, a jak ktoś ma szczęście mieszkać w pobliżu to czemu ma nie korzystać. Tak samo ludzie mieszkający dookoła wrocławskiego rynku mają(na pewno mieli) neta za free. Był też projekt warszawskiego neta za free ale gdzieś go zakopali na dnie szuflady.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

krystianb pisze:Tak samo ludzie mieszkający dookoła wrocławskiego rynku mają(na pewno mieli) neta za free.
Albo w Pszczynie,Czechowicach-Dziedzicach,ostatnio na dwóch ważniejszych placach w Bielsku-Białej pojawiły sie też miejskie hotspoty,a że to miasto to jedna wielka budowa to UM kładzie światło gdzie popadnie,do zastosowań internetowo-monitoringowych.
No i oczywiście Rynek główny w Krakowie - bodajże pierwszy publiczny H-S w Polsce.
ODPOWIEDZ