Uniwersalny zestaw Wi-Fi do odbioru sygnału
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Uniwersalny zestaw Wi-Fi do odbioru sygnału
Chce złożyć mocny uniwersalny zestaw składający się z Karty USB oraz Anteny Dookólnej w cenie do 150zł, do odbierania sieci Wi-Fi.
1. TP-Link TL-WN422G + TP-Link TL-ANT2408C
2. PENTAGRAM 6122-20 9dBi
3. KARTA WUSB54HP RPSMA RTL8187 200mW + ANTENA OMNI 12dBi MAGNES 100cm KABEL
4. Może polecisz inny, lepszy zestaw?
Który zestaw według Was będzie najlepszy pod względem jakości i mocy odbioru?
1. TP-Link TL-WN422G + TP-Link TL-ANT2408C
2. PENTAGRAM 6122-20 9dBi
3. KARTA WUSB54HP RPSMA RTL8187 200mW + ANTENA OMNI 12dBi MAGNES 100cm KABEL
4. Może polecisz inny, lepszy zestaw?
Który zestaw według Was będzie najlepszy pod względem jakości i mocy odbioru?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Uniwersalny zestaw Wi-Fi do odbioru sygnału
Sieci wifi sie nie odbiera,tylko się z nimi łączy...to nie TV.
Do jakich zastosowań to ma służyć ?
Takie patyki z pewnośnią nie mają po 9 dBi zysku,do tego jeszcze ponad metr RG-174...esz...
Takie patyki z pewnośnią nie mają po 9 dBi zysku,do tego jeszcze ponad metr RG-174...esz...

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tu masz zdrowo przesadzone EIRP.CzarnyElo pisze:. KARTA WUSB54HP RPSMA RTL8187 200mW + ANTENA OMNI 12dBi MAGNES 100cm KABEL
-
- Stały użytkownik forum
To ma służyć do łączenia się z pobliskimi sieciami np. dzieleniem Internetu z sąsiadem itp. na odległość 100-200m z przeszkodami 3 do 4 ścian.Patryk_ pisze:Sieci wifi sie nie odbiera,tylko się z nimi łączy...to nie TV.
Pierwszy patyk TP-Linka to niby 8dBi, drugi Pentagrama to 9dBi, a trzeci to rzekomo 12dBi, czemu nie mają tyle ile producent napisał? Ile jest straty na metrze kabla?
Możliwe nie znam się...Jo_gurt pisze:Tu masz zdrowo przesadzone EIRP.CzarnyElo pisze:[...]
Możecie coś lepszego zaproponować?

Ostatnio zmieniony 2009-08-13, 08:17 przez CzarnyElo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Kolego czasem nie baw sie w tego typu anteny http://www.allegro.pl/item701591883_sup ... kabel.html bo wyrzucisz tylko kase w bloto.Moj kumpel tym handlowal na allegro i skutek taki ze na 100 sprzedanych anten prawie wszystkie do niego wrocily.Powod tania podrobka z chin.Tez raz wzialem na probe od niego ta antenke z ciekawosci jaki to ma zasieg.Podlaczylem ja do Ovislinka 5470 i wywalilem za okno wsiadlem w autko i przed siebie.Wynik taki ze po ok.300 metrach moglem pomarzyc o necie.
Jak to koledzy mowia tutaj zadnego badziewa z allegro
Jak to koledzy mowia tutaj zadnego badziewa z allegro
Ostatnio zmieniony 2009-08-13, 07:53 przez PapaSmerf82, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
CzarnyElo, generalnie sprzęt WiFi dobiera się do konkretnego zastosowania. Tak jak nie kupujesz TIRa do jeżdżenia do najbliższego supermarketu tak i tutaj trzeba wiedzieć dokładnie do czego ma co służyć.
-
- Stały użytkownik forum
Jo_gurt to ma służyć do wyłapywania pobliskich sieci Wi Fi, tak jak mam np. na laptopie Toshiba A300-1LT, ale nie mogę się doszukać jakie zestawy są tam montowane...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
CzarnyElo, ale co to za sieci? W jakiej odległości?
-
- Stały użytkownik forum
Np. sieć od kolegi - sąsiada oddalonego ode mnie o 50m + 3 ściany, z mojego okna widać jego dom.
Tylko tak jak mówię, chciałbym postawić na mobilność, gdzie nie pojadę czy do kumpla, czy do laski i potrzebuję coś sprawdzić to zawsze złapię jakąś niezabezpieczoną sieć i mam taką możliwość. Dlatego nie chcę precyzować dokładnie na jaki użytek to ma być i napisałem, że chodzi bardziej o uniwersalne rozwiązania. W drugim lapku nie mam Wi Fi i chciałbym to także wykorzystywać w nim.
Tylko tak jak mówię, chciałbym postawić na mobilność, gdzie nie pojadę czy do kumpla, czy do laski i potrzebuję coś sprawdzić to zawsze złapię jakąś niezabezpieczoną sieć i mam taką możliwość. Dlatego nie chcę precyzować dokładnie na jaki użytek to ma być i napisałem, że chodzi bardziej o uniwersalne rozwiązania. W drugim lapku nie mam Wi Fi i chciałbym to także wykorzystywać w nim.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Korzystnie z czyjejś sieci bez zgody właściciela jest karane. A to forum nie popiera takich działań.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
-
- Stały użytkownik forum
OK. Wszędzie mam zgodę właściciela sieci, który celowo nie zabezpiecza sygnału, abym mógł od czasu do czasu korzystać z jego zasobów jak będę w danej lokalizacji.
Jako, że lokalizacje są różne, odległości 50-200m, czasami 1 ściana, a czasami 5 ścian to poszukuję uniwersalnego, wystarczająco mocnego i mobilnego zestawu. Pod pojęciem mobilności zestawu chodzi mi o to, aby można było go łatwo przenosić i podpinać to tu to tam do kompa stacjonarnego lub starszego laptopa bez WiFi. Odpadają więc anteny kierunkowe oraz inne np. panele, które wymagają montażu. Odpadają także karty PCI, bo to wiązałoby się z rozkręcaniem kompa, wpinaniem i stratą czasu. Naczytałem się trochę o technologii WiFi i z tego co wywnioskowałem moje wymagania spełniają tylko karty USB + anteny Dookólne, chyba, że się mylę??
Możecie coś konkretnego doradzić, lub ocenić zestawy które zaproponowałem?

Jako, że lokalizacje są różne, odległości 50-200m, czasami 1 ściana, a czasami 5 ścian to poszukuję uniwersalnego, wystarczająco mocnego i mobilnego zestawu. Pod pojęciem mobilności zestawu chodzi mi o to, aby można było go łatwo przenosić i podpinać to tu to tam do kompa stacjonarnego lub starszego laptopa bez WiFi. Odpadają więc anteny kierunkowe oraz inne np. panele, które wymagają montażu. Odpadają także karty PCI, bo to wiązałoby się z rozkręcaniem kompa, wpinaniem i stratą czasu. Naczytałem się trochę o technologii WiFi i z tego co wywnioskowałem moje wymagania spełniają tylko karty USB + anteny Dookólne, chyba, że się mylę??

Możecie coś konkretnego doradzić, lub ocenić zestawy które zaproponowałem?

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To powiedz właścicielom, żeby zabezpieczyli sieci i dali Ci hasła, jeśli nie chcą wizyty kominiarzy o 6 rano i konfiskaty kompów na dobrych kilka miesięcy.CzarnyElo pisze:OK. Wszędzie mam zgodę właściciela sieci, który celowo nie zabezpiecza sygnału, abym mógł od czasu do czasu korzystać z jego zasobów jak będę w danej lokalizacji.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
krystianb sprawa zabezpieczeń jest już ich prywatną sprawą, która mało mnie interesuje. Dlaczego nikt nie pomoże mi w konkretnym temacie tylko piszecie o czymś innym? To forum jest o technologiach bezprzewodowych, sprzęcie itp. czy o niebezpieczeństwach jakie grożą lub o tym jak prawo w Polsce do tego podchodzi? Każdy rozgarnięty wie o tym o czym cały czas piszecie, pytam o konkretną rzecz, dałem nawet przykłady zestawów i o tym zero komentarza, zero rady...