Router Linksys WRT320 N jako AP?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kpwkpw
Początkujący użytkownik forum

Router Linksys WRT320 N jako AP?

Post autor: kpwkpw »

Witam, mam pytanie techniczne

Mam zamontowany w domu dwupiętrowym router Linksys WRT610N. Router jest na piętrze i tu moc/poziom sygnału jest bardzo dobry, jednak na parterze jest o wiele gorzej, a na tarasie syganłu praktycznie nie ma.

Mam w związku z tym pytanie, czy zamiast jednego routera da się zamontować dwa - po jednym na każdym piętrze - konkretnie routery Linksys WRT320N ?

Obrazek

Piętro
1. modem od dostawcy internetu - skrętka
2. Linksys WRT320N
3. NAS- dysk sieciowy QNAP - ze złączem gigabit

Parter
4. Linksys WRT320N

1 będzie połączone z 2
2 będzie połączone z 3 oraz z 4
4 musi być połączone z 3 (poprzez 2)

Zależy mi na tym żeby 4 miał dostęp do 3 ( poprzez 2) łączem przewodowym - szybki backup danych z laptopów.

Oczywiście jeśli macie inne propozycje sprzętu to chętnie się z nimi zapoznam. Warunki jakie musi spełniać sprzęt to obsługa "standardu" N oraz gigabitowe łącza.

Szukałem trochę w sieci i znalazłem takie coś - Edimax BR-6574n ( posiada tryb client AP oraz tryb Universal Repeater)- warto brać się za sprzęt tej firmy?

Trochę namotałem :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router Linksys WRT320 N jako AP?

Post autor: Jo_gurt »

Ogólnie to ty potrzebujesz AP z GE i Draft-N, a nie routera. Jednak o taki sprzęt ciężko, a mieszanie Draft-N różnych firm to średni pomysł.
Ogólnie Edimax robi niezły sprzęt, ale ja bym się już trzymał Linksysa.
Możesz wykorzystać w tej sytuacji drugi router, ale odpowiednio skonfigurowany i podłączony:
1. Wyłączony serwer DHCP.
2. Zmieniony adres LAN (żeby się nie pokrywał z pierwszym).
3. Skonfigurowane WiFi.
Kabelek między routerami musi być podłączony LAN-LAN (WAN w drugim pusty).
kpwkpw
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kpwkpw »

Dzięki za szybką odpowiedź.

Rozumiem, że z tego routera podpiętego na parterze będzie połączenie przewodowe z NAS-em podpiętym na piętrze.

Jutro wymieniam sprzęt, a jak będę miał jakieś problemy w konfigurowaniu to się odezwę :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Rozumiem, że z tego routera podpiętego na parterze będzie połączenie przewodowe z NAS-em podpiętym na piętrze.
Tak. Przewodowe i bezprzewodowe.
ODPOWIEDZ