Internet Play - co o nim myślicie ?
Moderator: Moderatorzy
- Damiano16
- Stały użytkownik forum
Internet Play - co o nim myślicie ?
Witam,
co myślicie o internecie w Play-u ? Jest dobry ? Nie zrywa połączenia ? Czy 5 GB wystarczy do przeglądanie stron/odtwarzania filmów itp. ? Czy lepiej wziąć limit 10 GB ? I najważniejsze pytanie... Jak jest z pingiem czy jest duży ?
co myślicie o internecie w Play-u ? Jest dobry ? Nie zrywa połączenia ? Czy 5 GB wystarczy do przeglądanie stron/odtwarzania filmów itp. ? Czy lepiej wziąć limit 10 GB ? I najważniejsze pytanie... Jak jest z pingiem czy jest duży ?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Internet Play - co o nim myślicie ?
Internet w Play był tutaj na forum wielokrotnie omawiany, poszukaj trochę.
U jednych działa dobrze z pełną prędkością bez zrywania z normalnym pingiem czyli ok 120-150 ms, a u innych jest zdecydowanie gorzej czyli bardzo słabo. Zależy od lokalizacji.
Najlepsza opcja to przetestowanie przed podpisaniem umowy. To czy 5GB wystarczy to dość indywidualna kwestia, zależy od tego jak często korzystasz z sieci.
U jednych działa dobrze z pełną prędkością bez zrywania z normalnym pingiem czyli ok 120-150 ms, a u innych jest zdecydowanie gorzej czyli bardzo słabo. Zależy od lokalizacji.
Najlepsza opcja to przetestowanie przed podpisaniem umowy. To czy 5GB wystarczy to dość indywidualna kwestia, zależy od tego jak często korzystasz z sieci.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
To ja powiem co ja doświadczyłem z internetem od Play'a
(Tylko testowałem nie posiadam) Hmmm....nadaje się tylko do przeglądania www a nie oglądania youtube itp. I tu może być problem, zależy na jaki nodeB trafisz jeden działa lepiej drugi gorzej
jeden jest mniej obciążony a drugi bardziej co wpływa na jego prędkość (Play ogranicza do 1Mbit/s) i pingi są niestety na poziomie 200-300ms a czasami nawet większe
To zależy jak często przeglądasz www można siedzieć i 10 godzin dziennie i 1 godzinę, co do filmów to się kompletnie nie nadaje bo limit w 5dni albo i szybciej cały wykorzystał a potem transfer 32kb/s <-------------- a zresztą w play'u 10GB nie jest takie drogie
I zresztą play nie jest mobilny a więc zasięg tylko w wybranych miastach
A sprawdzałeś czy jesteś w ogóle w zasięgu Playa???

Kod: Zaznacz cały
Jest dobry ?
Nie zrywa połączenia ?

Czy 5 GB wystarczy do przeglądanie stron/odtwarzania filmów itp. ?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Damiano16, jak masz modem bez simlocka to kup starter Play Online na kartę za 19zł masz 1GB do wykorzystania do wykorzystania w 14 dni (albo więcej jak się przedłuży konto).
Możesz też wziąć na próbę Play Online. Albo 7 albo 14 dni. Nie pamiętam dokładnie.
Możesz też wziąć na próbę Play Online. Albo 7 albo 14 dni. Nie pamiętam dokładnie.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja polecam Play Online . Nie jestem w zasięgu na ich mapie a idzie jak burza. Cały czas ponad 1Mb/s.
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
- Damiano16
- Stały użytkownik forum
Właśnie mój kolega ma Playa mieszka w tym samym osiedlu ma bardzo małe pingi i prędkość 3.6 MB, więc bardzo dobrze.
Tak jestem w zasięgu Playa i to bardzo dobrego zasiegu
HSDPA
Tak jestem w zasięgu Playa i to bardzo dobrego zasiegu

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
3.6 mb/s to jest poloczenie miedzy modemem a stacja bazowa, play ogranicza predkosc lacza do 1mb/s a nie jak inni operatorzy do 7.2 mbit/s
- Damiano16
- Stały użytkownik forum
To znaczy że internet będzie chodził z szybkością 1 mega ... ?!?!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tak,do jednego megabita na sekunde.To znaczy że internet będzie chodził z szybkością 1 mega ... ?!?!
- Damiano16
- Stały użytkownik forum
Ale nie rozumiem.. dlaczego tak Play blokuję... ? Przecież HSDPA jest do 7,2 Mega a oni tylko dają 1 mb ...
A jeszcze..... czy w Playu jest zmienne IP ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ale nie rozumiem.. dlaczego tak Play blokuję... ? Przecież HSDPA jest do 7,2 Mega a oni tylko dają 1 mb ...

- Damiano16
- Stały użytkownik forum
A jak ma się ping ? Coś ok. 100 ms ? czy więcej ?
Warto rezygnować z neo 1 mb i się przesiadać na playa ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A jak ma się ping ? Coś ok. 100 ms ? czy więcej ?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Damiano16
- Stały użytkownik forum
Nie że źle działa tylko że płacę 115 zł za net + tel. a tak bym płacił 80 lub 45
A iPLUS też są limity do 1 mega ?
A iPLUS też są limity do 1 mega ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
To dam Ci przykład
Mając neo korzystasz z internetu kiedy tylko Ci się podoba oglądasz filmy, ściągasz pliki, słuchasz radia internetowego itp. A co najważniejsze masz niski ping i łącze w granicach 1Mbit/s
A mając Play'a twoje korzystanie z internetu ogranicza się do www (dlatego ,że jak będziesz zasysał duże pliki to szybko limicik się skończy) i potem co?? A prezencik w postaci łącza poniżej 32kbit/s dodając do tego kosmicznie wysoki ping
Więc co wolisz Neo czy Play'a ??? Szczerze Ci powiem nie ma tu na czym oszczędzać bo możesz się ostro przejechcać (w złym znaczeniu tego słowa) na takim internecie. Nie jestem pewien ale chyba w netii nie trzeba płacić złodziejom za utrzymanie linii
Jeżeli tak jest jak mówie to mógł byś przenieść się do nich i mieć szybki internet za niską cenę zachowując przy tym dobre parametry łącza
Tylko jak coś to wcześniej trzeba się dowiedziec czy są warunki techniczne 

A mając Play'a twoje korzystanie z internetu ogranicza się do www (dlatego ,że jak będziesz zasysał duże pliki to szybko limicik się skończy) i potem co?? A prezencik w postaci łącza poniżej 32kbit/s dodając do tego kosmicznie wysoki ping
![:]](./images/smilies/splash.gif)

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Radio ma swoje ograniczenia,a użytkowników dużo i limity niemałe.Damiano16 pisze:Ale nie rozumiem.. dlaczego tak Play blokuję... ? Przecież HSDPA jest do 7,2 Mega a oni tylko dają 1 mb ...
Poza tym,jak już porównujesz z TP - Play do stacji dosyła zazwyczaj 6-8 Mbit/s łacza,a taki nodeB nierzadko obsługuje wiekszy obszar i więcej klientów,niż jedna centrala PSTN - a TP do każdej centralki ciągnie rure x*155 Mbit/s.
Poziom overbookingu jest nieporównywalny.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To jest prędkość portu między modemem i komputerem.sp6huk pisze:3.6 mb/s to jest poloczenie miedzy modemem a stacja bazowa

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Racja ja.michal coś pokręciłem dzięki za poprawienie 

- valdens
Wszystko fajnie, ale z tą obcinką do 16 kbps po limicie, przesadzili 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A myślałem ,że tylko era i orange ogłupieli i dali ograniczenie transferu do 16kbps,
To teraz Play też do 16kbps ogranicza??
Niech to ktoś potwierdzi.

- Damiano16
- Stały użytkownik forum
Dobrze, w takim razie dziękuję bardzo za odpowiedzi w tym temacie i pomoc 
Jednak zostaję przy Neostradzie

Jednak zostaję przy Neostradzie

- valdens
Ja jestem prawie pewny, że trzeba (jeśli się mylę, to niech mnie ktoś uświadomi).sp6huk pisze:Nie jestem pewien ale chyba w netii nie trzeba płacić złodziejom za utrzymanie linii Jeżeli tak jest jak mówie...
115 zł kontra 45 zł za tą samą prędkość (ale 10 GB limitu), hmm, myślę, że jednak jest to propozycja kusząca. Zwłaszcza, że net śmiga naprawdę przyzwoicie. Nie jest prawdą, że nie da się oglądać youtube itp. Da się oglądać całkiem sprawnie (to pewnie kwestia lokalizacji. u mnie jest ciągle ponad 1 Mbps, a ping koło 150ms) i dużo (bo 10GB to niemało). Tylko te cholerne 16 kbps afterparty...

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- valdens
Tak, ale ja mam jeszcze jeden pomysł. Damiano16, uruchom na tej swojej Neo jakiś program do mierzenia transferu np. NetMeter na okrągły miesiąc i korzystaj z neta po swojemu, normalnie. Dowiesz się, czy przekraczasz 10GB, a jeśli przekraczasz, to dowiesz się po ilu dniach i już będziesz wiedzieć, ile dni cierpiałbyś na 16 kbps. A wtedy zadecydujesz. 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ja nie twierdzę ,że nie da rady oglądać youtube tylko ,że limit szybko się zużyje i puźniej będzie się chłopak męczył z limitemvaldens pisze: Nie jest prawdą, że nie da się oglądać youtube itp. Da się oglądać całkiem sprawnie

-
- Mistrz bezprzewodowy
Z tego co mi wiadomo tylko Era przycina do 16kb/s, Plus z Playem do 32kb/s, a Orange generalnie do 64kb/s(w Orange Free 39,5 zakupione w salonie do 16kb/s:)valdens pisze:(...)a jeśli przekraczasz, to dowiesz się po ilu dniach i już będziesz wiedzieć, ile dni cierpiałbyś na 16 kbps. A wtedy zadecydujesz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Panowie, ale co tu gdybać. Kabel to kabel. I stabilniej i bez limitów.
- Damiano16
- Stały użytkownik forum
O bardzo dobry pomysł, ale jednak zostaję przy Neovaldens pisze:Tak, ale ja mam jeszcze jeden pomysł. Damiano16, uruchom na tej swojej Neo jakiś program do mierzenia transferu np. NetMeter na okrągły miesiąc i korzystaj z neta po swojemu, normalnie. Dowiesz się, czy przekraczasz 10GB, a jeśli przekraczasz, to dowiesz się po ilu dniach i już będziesz wiedzieć, ile dni cierpiałbyś na 16 kbps. A wtedy zadecydujesz.
- valdens
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Dla mnie internet mobilny to jedno wielkie nieporozumienie (po limicie) Jak w 21 Wieku można mieć internet z ograniczeniem po limicie do 16kb/s ???
Przecież przy takiej prędkości to www ledwo co się ładuje.