mam radiówkę chciałbym ją rozdzielić na kompy
w domu mam router di-524
co jeszcze byłoby mi potrzebne i jak wtedy to wszytko podpiąć ??
chodzi mi o to żeby nie ciągnąć kabli czyli żeby zrobić wifi

Moderator: Moderatorzy
jak najbardziej, uzywam w sieci, bardzo ładnie smigaja. Ew. ovisy 5460wodz pisze:czy nadałby się do tego np. sparklan wapr-141
Czasami takie wyniki nawet przy braku połączenia mogą dużo mówić.wodz pisze:wyników z pingów nie podaje bo nie mogę uzyskać połączenia z internetem
Tak właśnie jest.zel7 pisze:Z tego co wyczytałem teraz muszę mieć Access Pointa do którego wkręcam antenę następnie z Access Pointa kabel ethernet do Routera Wifi i z niego już internet bezprzewodwy??
Dwa AP zadziałałyby w niektórych sytuacjach. IMO bezpieczniej jest użyć routera. Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.zel7 pisze:Byłem też u mojego dostawcy to on mówił że potrzebuje dwa Access Pointy
Tutaj wyczytałem że potrzebuje AP i router Wifi, to jak to w końcu jest??
Czym się różni Access Point od Routera Wifi??
Tak. Tryb WISP.zel7 pisze:Czy za pomocą samego AP można zrobić sieć przewodowa czyli kabel radiowy do AP i z niego kablami ethernet do laptopa i komputera stacjonarnego
Normalne.zel7 pisze:kable maja być normalne czy scrosowane ...
Niezbyt jeśli nie wklepałeś ręcznie MACa. Musi być ten z karty radiowej z PCta.zel7 pisze:aznaczyłem opcje Enable Mac clone - nie wiem czy dobrze
To w ogóle wyrzuć do śmieci. Loguj się na router i konfiguruj ręcznie.zel7 pisze:odpaliłem płytkę dodaną do routera na komputerze stacjonarnym.
Tzn najprawdopodobniej wystarczy zmienić MACa na AP, ale nie zaszkodzi na obu. A adres tak jak mówisz - przy poprawnej konfiguracji powinien pojawić się sam.zel7 pisze:Z tego co rozumiem na obu urządzeniach muszę ustawić adres Mac ręcznie natomiast adres ip już mi się automatycznie ściągnie??
Zobaczymy w praniuzel7 pisze:Czy jest jeszcze jakiś szczegół o którym powinienem pamiętać??
Disabledzel7 pisze:DHCP i trzy opcje Server,client, disabled
A połączyłeś się z siecią operatora?zel7 pisze:to jest wszystko co ustawiałem na AP