Witam,
mam problem.
Posiadam kartę PCIMCIA do laptopa ENCORE Wireless-G Card Adapter ENPWI-G.
I sprawa wygląda tak:
Za każdym razem gdy wyłączę komputer i potem go włączę, po włożeniu karty sieci wifi są niedostępne. Nie wyszukuje nic. Kartę komputer widzi. Ale w wyszukiwaniu sieci nic nie znajduje. Więc przeinstalowuję kartę i wszystko działa. Ale robię tak za każdym razem gdy chcę się połączyć z siecią. Czym to jest spowodowane? Jakiś błąd karty? Jak to naprawić?
Posiadam laptopa Dell L400... może to jego wina?
Proszę o szybką pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Paweł.
Problem z kartą ENCORE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z kartą ENCORE
krzyzak0, a np. wyjęcie i włożenie karty nie pomaga?
-
- Początkujący użytkownik forum
Oczywiście, że takie możliwości sprawdzałem. Niestety nie działa. Karta się znajduje, pokazuje "komputerek" z miejscem na wybranie sieci, ale sieci nie można znaleźć.
Jest taki napis (przed chwilą sprawdzałem) - tam gdzie zawsze jest wybór sieci wifi: System Windows nie może skonfigurować tego połączenia bezprzewodowego. Jeśli masz inny program do zarządzania tym połączeniem bezprzewodowym, użyj tego oprogramowania. Jeśli chcesz, aby system Windows skonfigurował to połączenie bezprzewodowe, uruchom usugę konfiguracji zerowej sieci bezprzewodowej (WZC, Wireless Zero Configuration). Aby usyskać więcej informacji o uruchamianiu usługi WZC, zobacz artykuł 871122 w bazie wiedzy Microsoft Knowledge Base w witrynie sieci Web microsoft.com.
To tyle. Ktoś pomoże?
Jest taki napis (przed chwilą sprawdzałem) - tam gdzie zawsze jest wybór sieci wifi: System Windows nie może skonfigurować tego połączenia bezprzewodowego. Jeśli masz inny program do zarządzania tym połączeniem bezprzewodowym, użyj tego oprogramowania. Jeśli chcesz, aby system Windows skonfigurował to połączenie bezprzewodowe, uruchom usugę konfiguracji zerowej sieci bezprzewodowej (WZC, Wireless Zero Configuration). Aby usyskać więcej informacji o uruchamianiu usługi WZC, zobacz artykuł 871122 w bazie wiedzy Microsoft Knowledge Base w witrynie sieci Web microsoft.com.
To tyle. Ktoś pomoże?
- tomek220191
- Stały użytkownik forum
sformatuj laptopa. to samo mialem w ibm t42 musialem wifi odinstalowywac i zainstalowac zeby wyszukiwalo sieci. moze to jakis wirus... nie mam pojecia ale sformatowalem zainstalowalem noda4 i wszystko dziala ok
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Format jest nie potrzebny (już bez przesady...).
Zwyczajnie razem ze sterami do karty instalujesz jakiś soft dorzucony przez producenta. Soft ten domyślnie wyłącza windowsową usługę obsługującą sieci WiFi.
Rozwiązanie to albo skorzystać z softu producenta albo włączyć usługę ręcznie (najlepiej wtedy odinstalować soft).
Zresztą przecież prawie wszystko jest napisane w komunikacie, który przytoczyłeś.
Zwyczajnie razem ze sterami do karty instalujesz jakiś soft dorzucony przez producenta. Soft ten domyślnie wyłącza windowsową usługę obsługującą sieci WiFi.
Rozwiązanie to albo skorzystać z softu producenta albo włączyć usługę ręcznie (najlepiej wtedy odinstalować soft).
Zresztą przecież prawie wszystko jest napisane w komunikacie, który przytoczyłeś.