Problem z połączeniem sieciowym Gigabit

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kpwkpw
Początkujący użytkownik forum

Problem z połączeniem sieciowym Gigabit

Post autor: kpwkpw »

Witam

Mam taki mały problem, a może zagadkę :)

Mam router Linksys WRT610N. Kiedy podpinam do niego komputer z sieciówką Gigabit router wyświetla że połączenie jest 10/100Mbit. Tak się dzieje na przewodzie dostarczonym razem z routerem oraz kilku innych przewodach. Dopiero kiedy podepnę przewód o długości ok. 30 metrów router wskazuje że połączenie jest Gigabit.

Dodam jeszcze, że jak komputer jest wyłączony to router pokazuje połączenie Gigabit. Jak włączam komputer to sieciówka na początku pokazuje 100Mbit, a router Gigabit. Następnie podczas ładowania systemu sieciówka "przeskakuje" na Gigabit, a router na 10/100 Mbit.

Czy to jest normalne zachowanie?, a jeśli nie to co z tym zrobić :)

Edit:

Dzwoniłem do Linksys-a i nie wiedzą w czym problem - mają zrobić jakieś testy w laboratorium i zadzwonić :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z połączeniem sieciowym Gigabit

Post autor: krystianb »

Spróbuj ustawić na sztywno gigabit we właściwośćiach karty i zobaczyć co się stanie.
Czasem ten długi kabel nie jest wyższej klasy? (Nadruk na kablu UTP 5e czy 6)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
kpwkpw
Początkujący użytkownik forum

Re: Problem z połączeniem sieciowym Gigabit

Post autor: kpwkpw »

krystianb pisze:Spróbuj ustawić na sztywno gigabit we właściwośćiach karty i zobaczyć co się stanie.
Czasem ten długi kabel nie jest wyższej klasy? (Nadruk na kablu UTP 5e czy 6)

Karta ma ustawione gigabit, a ten długi kabel jest z tej samej szpuli co krótki i jest UTP 5e.
Trzeba poczekać i zobaczyć co odpisze Linksys :)
ODPOWIEDZ