Jeśli wisi lub powieszą cdma na tym samy maszcie z którego masz gsm to będzie dużo lepiej, ale nie musi akruat tam wisieć. CDMA mogą pokryć cały prawie kraj dzieki dużemu zasięgowi każdej stacji, przy w miarę przyzwoitych prędkościach. Więc przy mobilnym korzystaniu z netu poza miastami w tej chwili orange to chyba najlepsza propozycja..kabelek pisze:Poza tym GSM nie jest do końca satysfakcjonujące jeżeli chodzi o zasięg - na działce na przykład u mnie jest z tym średnio, tylko niektóre sieci mają sygnał,
Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Moderator: Moderatorzy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Początkujący użytkownik forum
Nareszcie Orange PRO chodzi bez rozłączeń i to z szybkością ca 180 KB/s. Po intrwencji telefonicznej do BOK na drugi dzien nie było połączenia przez parę godzin ale potem jak chwyciło to nie puszcza. W tym czasie sciągnięte ponad 2G. Oby tak dalej to niczego więcej nie oczekuje a nawet przeszło moje oczekiwania. Ale co się "nadenerwowałem" przez pierwsze 2 tygodnie to nie do opisania.
Ps
Okolice Zelowa w łódzkim
Ps
Okolice Zelowa w łódzkim
-
Krystianb: wlasnie dlatego sie pytam. Nie do konca moze miejsce jest odpowiednie, bo to watek o orange freedom, a nie free, ale wazne, ze sie dogadalismy. Dzieki za garsc informacji i ciekawa rozmowe. Ciekawi mnie jeszcze czy ktos z Was z tej technologii juz korzystal. Opinia z pierwszej reki zawsze mile widziana, prawda? 

-
Wczoraj miałem problemy z połączeniem się z internetem .Albo brak sieci ,błędy 721,628 ,rozłączanie się modemu ,skaczący sygnał .
Dziwne ale dziś wszystko działa dobrze,jakaś awaria? Miał ktoś takie problemy ( BTS Pisz na Mazurach) ?
Dziwne ale dziś wszystko działa dobrze,jakaś awaria? Miał ktoś takie problemy ( BTS Pisz na Mazurach) ?
To samo i u mnie-praktycznie cała niedzielę nie było neta -zasięg był,nie świeciła dioda connect. 

-
Witam wszystkich, mam dziwny problem, wszystko ładnie chodzi, ale co godzinę (prawie idealnie) router gubi połączenie, gdy wchodzę na jakąś stronę, długo szuka serwera, po czym nie może wyświetlić strony. Muszę wtedy wyłączyć router, włączyć go ponownie i wtedy po kilku sekundach wszystko działa. Nie jest to typowe gubienie połączenia bo po restarcie działa przez 1h i koniec, tak jakby była to celowa blokada czy coś w tym stylu. Gdzieś widziałem że da się ustawić jakieś odświeżanie, ale nie wiem jak to zrobić. Mój model to MV400.
-
Witam wszystkich...
zakupilem OFP i jest wszystko ok...ale 1 dnia mialem predkosc okolo 100 KB/s testy predkosci pokazywaly mi predkosc download od 900kb do 1,2 Mb/s a juz dalej ak pieknie nie bylo..teraz mam miedzy 200 a 300 kb/s...czemu to moze byc przyczyna??
i jeszcze pytanie odnoscie wifi na mv400?? tez jest wszystko ok ale nie moge zabezpieczyc wifi bo "Wireless Settings" nie jest dostepne...jak wlaczam ta zakladke po zalogowaniu sie na ustawienia routera to pokazuje "nawigacja tej strony zostala anulowana" albo poprostu nic nie wyswietla...biala str...pomozecie.??
z gory dzieki...
pozdro...
zakupilem OFP i jest wszystko ok...ale 1 dnia mialem predkosc okolo 100 KB/s testy predkosci pokazywaly mi predkosc download od 900kb do 1,2 Mb/s a juz dalej ak pieknie nie bylo..teraz mam miedzy 200 a 300 kb/s...czemu to moze byc przyczyna??
i jeszcze pytanie odnoscie wifi na mv400?? tez jest wszystko ok ale nie moge zabezpieczyc wifi bo "Wireless Settings" nie jest dostepne...jak wlaczam ta zakladke po zalogowaniu sie na ustawienia routera to pokazuje "nawigacja tej strony zostala anulowana" albo poprostu nic nie wyswietla...biala str...pomozecie.??
z gory dzieki...
pozdro...
-
Witam
Mam taki oto problem : Łącze się z internetem przez USB, ale mam zamiar kupic telefon z wi-fi dlatego chcialem je skonfigurowac. I tu zaczyna się problem. Podłączyłem kabel lan do komputera i do modemu niby wszsytko ok modem GOTOWY ale nie moge sie połączyc klikam na połącz i nic. I tu pada moje pytanie czy można udostepnić połączenie przez WI-Fi na kablu USB kiedy kabel lan nie działa? i Jak dokladnie skonfigurowac połączenie lan (moze cos robie zle) i wi-fi. (przełącznik przełączałem żeby nie było ) Dziękuje i pozdrawiam
Mam taki oto problem : Łącze się z internetem przez USB, ale mam zamiar kupic telefon z wi-fi dlatego chcialem je skonfigurowac. I tu zaczyna się problem. Podłączyłem kabel lan do komputera i do modemu niby wszsytko ok modem GOTOWY ale nie moge sie połączyc klikam na połącz i nic. I tu pada moje pytanie czy można udostepnić połączenie przez WI-Fi na kablu USB kiedy kabel lan nie działa? i Jak dokladnie skonfigurowac połączenie lan (moze cos robie zle) i wi-fi. (przełącznik przełączałem żeby nie było ) Dziękuje i pozdrawiam
-
Ja mam podpięty przez kabel lan i nic nie konfigurowałem, podpiąłem, wpisałem pin w AM i działa. Coś z szybkością u mnie nie tak, przy ściąganiu jakiegoś pliku osiągam największą prędkość 40 KB/s, w porywach ponad 50. Trochę to dziwne, ponieważ nadajnik znajduje się w mojej okolicy (nie wiem dokładnie jak daleko ale nie więcej niż 5km). Poziom sygnału średnio 70 dBm, nie wiem co się stało się. 

-
- Użytkownik forum
Konfiguracji można dokonać tylko przez kabel ethernet. Przez USB się tylko połączysz.adiemus36 pisze: czy można udostepnić połączenie przez WI-Fi na kablu USB kiedy kabel lan nie działa? i Jak dokladnie skonfigurowac połączenie lan (moze cos robie zle) i wi-fi
Spróbuj z innym kablem. Mój pochodził kilka godzin i musiałem go wymienić i ruszyło wszystko

www.speedfight.com.pl
Strona poświęcona skuterowi Peugeot Speedfight
Strona poświęcona skuterowi Peugeot Speedfight
-
probowałem z paroma kablami i nic cały czas gdy klikam połącz tylko przycisk sie ugina i nic wiecej.
Edit : Skonfigurować mogę tylko połączyc nie. Kontrolka wifi dziala ale gdy sie łacze laptopem to tylko połączone jest ale internetu niema.(na usb)
Edit : Skonfigurować mogę tylko połączyc nie. Kontrolka wifi dziala ale gdy sie łacze laptopem to tylko połączone jest ale internetu niema.(na usb)
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Słuchajcie...gdzie najlepiej podłączyć antenę? Tzn do którego gniazda...bo jak podłączam do TX/RX 0 to jest bardzo ładny zasię ale ten drugi nie jest zbyt ładny i internet nie ma ładnych prędkości...nie wiem jak to rozwiązać...nie będę przecież wiecznie trzymał modemu za oknem...
-
- Stały użytkownik forum
spróbuj w nocy najprawdopodobniej kilka osob w okolicy cos zasysa p2p itd.Daro13 pisze:Ja mam podpięty przez kabel lan i nic nie konfigurowałem, podpiąłem, wpisałem pin w AM i działa. Coś z szybkością u mnie nie tak, przy ściąganiu jakiegoś pliku osiągam największą prędkość 40 KB/s, w porywach ponad 50. Trochę to dziwne, ponieważ nadajnik znajduje się w mojej okolicy (nie wiem dokładnie jak daleko ale nie więcej niż 5km). Poziom sygnału średnio 70 dBm, nie wiem co się stało się.
-
- Stały użytkownik forum
Rozumiem, że chodzi o antenę zewnętrzną? Antena zewnętrzna nie może być podłączona do innego gniazda niż TX/RX. TX - nadajnik i RX - odbiornik. To jest antena nadawczo odbiorcza. Druga antena (pionowa - helikalna - ta większa) też pomimo podłączenia anteny zewnętrznej musi bys podłączona. Dwie mniejsze anteny to obsługa WiFi.bieniek102 pisze:Słuchajcie...gdzie najlepiej podłączyć antenę? Tzn do którego gniazda..
-
Aha, to już rozumem gdzie mam podłączyć antenę.
A powiedz mi to czego służy to drugie wejście? Bo nie bardzo rozumiem...
A powiedz mi to czego służy to drugie wejście? Bo nie bardzo rozumiem...
-
Faktycznie, sprawdziłem o 3 w nocy, i szedł 180KB/s. Pijawki pierońskiespróbuj w nocy najprawdopodobniej kilka osob w okolicy cos zasysa p2p itd.

Da się coś z tym zrobić? Antena zewnętrzna coś pomorze? Żeby choć te 100KB/s, to bym był zadowolony. A p2p powinno być zablokowane

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Kod: Zaznacz cały
A p2p powinno być zablokowane :dobani:

-
Nikt nie wie co jest z tym moim modemem ?
A mam pytanie jakbym kupil sobie karte wifi to czy dałbym rade udostepnic połączenie axesstela abym mogl korzystac z internetu na laptopie lub moim HTC?
Mógłby ktos dac screena z ustawien sieciowych (podstawowych) Czy ma pap czy chap itd itp jaki login itd itp
A mam pytanie jakbym kupil sobie karte wifi to czy dałbym rade udostepnic połączenie axesstela abym mogl korzystac z internetu na laptopie lub moim HTC?
Mógłby ktos dac screena z ustawien sieciowych (podstawowych) Czy ma pap czy chap itd itp jaki login itd itp
- jarecki55
Witam Szanownych Forumowiczów:)
Przedmowa:
Od tygodnia jestem użytkownikiem OFDP i routera MV410R na moim zacisznym ranczo gdzie ciężko z zasięgiem sieci komórkowych a nie mówiąc o linii TP i neostradzie;] choć do miasta tylko 3km...
fakty:
Zasięgi prędkość: modem MV410R śmiga całkiem nieźle nawet na standardowych antenach(siła syg. 72-80dBi);niezła mobilność w okolicy-pojeździł ze mną w samochodzie.
Awaryjność: tendencja do zawieszania przy włączonym zabezpieczeniu sieci WI-FI- WEP OFF i wszystko OK
ps. zawiesza się nie tylko Wi-FI ale i internet po LAN
Anomalie: dziwne działanie przełącznika zarządzania miedzy USB a LAN - po zmianie pozycji czasem nie ma połączenia z netem po Lanie mimo ze jest zarządzanie po IP:)
Wnioski:
Jak za tą cenę użytkownik bardzo zadowolony
Antena Zewnętrzna w najbliższych dniach będę robił próby z "grabiami" od TV analogowej- jak coś wyjdzie poinformuje
Pozdrawiam i jak coś odpowiem na wszelkie pytania:)
Przedmowa:
Od tygodnia jestem użytkownikiem OFDP i routera MV410R na moim zacisznym ranczo gdzie ciężko z zasięgiem sieci komórkowych a nie mówiąc o linii TP i neostradzie;] choć do miasta tylko 3km...
fakty:
Zasięgi prędkość: modem MV410R śmiga całkiem nieźle nawet na standardowych antenach(siła syg. 72-80dBi);niezła mobilność w okolicy-pojeździł ze mną w samochodzie.
Awaryjność: tendencja do zawieszania przy włączonym zabezpieczeniu sieci WI-FI- WEP OFF i wszystko OK

Anomalie: dziwne działanie przełącznika zarządzania miedzy USB a LAN - po zmianie pozycji czasem nie ma połączenia z netem po Lanie mimo ze jest zarządzanie po IP:)
Wnioski:
Jak za tą cenę użytkownik bardzo zadowolony

Antena Zewnętrzna w najbliższych dniach będę robił próby z "grabiami" od TV analogowej- jak coś wyjdzie poinformuje
Pozdrawiam i jak coś odpowiem na wszelkie pytania:)

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak od VHF, to nie nadaje się. Jeśli od UHF to już bliżej (koło 680MHz), ale też nie jest to dobre rozwiązanie.jarecki55 pisze:w najbliższych dniach będę robił próby z "grabiami" od TV analogowej- jak coś wyjdzie poinformuje
Antena 10-elementowa ATK 10/400-470 MHz + 10 m przewodu + gniazdo FME to koszt koło 60zł.
-
Juz rozwiązalem swoj problem.Dzięki za brak pomocy ;(
-
Korzysta ktoś z OFP pod Linuxem? Np. Ubuntu albo Debian bo takie posiadam i mam zamiar wybrać któryś z nich jako drugi system obok Visty tylko ciekawi mnie czy nie ma problemów z OFP pod tym systemem.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
bieniek102, jeśli łączysz się przez Ethernet/WiFi to nie będzie problemów.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
System nie ma znaczenia,przecież łączysz się po Ethernecie albo wifi jak z każdym innym routerem.bieniek102 pisze:Korzysta ktoś z OFP pod Linuxem?
-
- Użytkownik forum
Witam korzystam z OFP rowniez pod ubuntu, łącze się przez wifi, powiedział bym że internet działa nawet lepiej iż pod winda, przy ściąganiu aktualizacji prędkość nawet do 345kB/s. Pozdrawiambieniek102 pisze:Korzysta ktoś z OFP pod Linuxem?
-
Dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam!

To ładnie...kurdeprzy ściąganiu aktualizacji prędkość nawet do 345kB/s

Pozdrawiam!
-
Witam,
mam problem z zainstalowaniem modemu na komp. stacjonarnym. Na laptopie net dziala bez zarzutu ( wi-fi). Jak podłaczam router przez kabelek ethernet to nie wykrywa urzadzenia ( wykrywanie... urzadzenie niedostepne). dzwonilam na BOK ale nie umieja pomoc, karta sieciowa w kompie chyba w porzadku ( nie ma żadnych zółtych znakow zapytania) wiec sterowniki ok. Jak wlacze Akcess'a to wejscie w menu jest niedostepne, a w polaczeniach sieciowych nie utworzylo mi sie nowe polaczenie ( orange) (a chyba powinno?) czy ktos moze wie jak mi pomoc??
mam problem z zainstalowaniem modemu na komp. stacjonarnym. Na laptopie net dziala bez zarzutu ( wi-fi). Jak podłaczam router przez kabelek ethernet to nie wykrywa urzadzenia ( wykrywanie... urzadzenie niedostepne). dzwonilam na BOK ale nie umieja pomoc, karta sieciowa w kompie chyba w porzadku ( nie ma żadnych zółtych znakow zapytania) wiec sterowniki ok. Jak wlacze Akcess'a to wejscie w menu jest niedostepne, a w polaczeniach sieciowych nie utworzylo mi sie nowe polaczenie ( orange) (a chyba powinno?) czy ktos moze wie jak mi pomoc??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
patty2, jak łączysz się przez Ethernet to na kompie nie powinno wręcz być żadnego softu/sterowników związanych z Orange. Tylko karta sieciowa i jej sterowniki. Nic wiecej.
-
nie wgrywalam zadnych sterownikow, tylko tego managera Axess, i nie wykrywa urzadzenia
Qrcze nie znam sie za bardzo na tych sprawach, ale skoro działa na lapie a na stacjonarnym nie, no to chyba musi jednak byc cos z ta moja karta sieciowa, moze nie ta, albo nie te sterowniki ?? hmmm, pewnie bede musiala kogosc wziac do pomocy bo sama za chiny do tego nie dojde ...

-
Jeżeli masz wszystkie sterowniki do karty sieciowej i działa on normalnie to wystarczy, że wtykniesz kabelek RJ-45 do kompa i do modemu i powinno działać...
Spróbuj odinstalować AxsessMenager'a i zainstalować jeszcze raz...potem zobacz jak z pinem...wprowadź go i potem zaznacz żebyś nie musiała go jeszcze raz wprowadzać...
Ja tak popróbowałem pare razy i mi wszystko zadziałało...pin wziąłem właśnie żeby nie wprowadzać za każdym razem i od tamtej pory nie włączam tego programu w ogóle...
Korzystałem z niego tylko żeby zobaczyć jaki jest poziom sygnału przy ustawianiu anteny bo innego sposobu nie znam...
Spróbuj odinstalować AxsessMenager'a i zainstalować jeszcze raz...potem zobacz jak z pinem...wprowadź go i potem zaznacz żebyś nie musiała go jeszcze raz wprowadzać...
Ja tak popróbowałem pare razy i mi wszystko zadziałało...pin wziąłem właśnie żeby nie wprowadzać za każdym razem i od tamtej pory nie włączam tego programu w ogóle...
Korzystałem z niego tylko żeby zobaczyć jaki jest poziom sygnału przy ustawianiu anteny bo innego sposobu nie znam...