DHCP Client List -- intruzi?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
DHCP Client List -- intruzi?
Witajcie.
Korzystam w domu z osiedlowej sieci. Do mieszkania dociągniętą mam skrętkę. Dostawca oferuje dostęp do Internetu, przy okazji kilkadziesiąt komputerów połączonych jest w lokalną sieć (tak to nazwijmy).
Chciałem zapewnić sobie większą swobodę i postawić małą sieć domową, aby móc korzystać z Internetu zarówno na stacjonarnym, jak i na laptopie. Zanabyłem router (tani marketoid Belkina).
Podłączyłem. Wszystko zatrybiło bez problemu. Tyle tylko, że kiedy przeglądam routerowe "DHCP Client List", widzę tam informacje o podłączonych do mnie komputerach z osiedlowej sieci -- router informuje, że przydzielono im odpowiednie numery IP.
Domową sieć starałem się zabezpieczyć, jak tylko potrafiłem. Wysyłanie SSID -- wyłączone, WPA2 -- jest, filtrowanie po MACach -- obecne.
Macie może jakieś pomysły, dlaczego tak jest? Dlaczego informacje o tych połączeniach widnieją, skoro MACi ich sieciówek nie powinny być w ogóle przepuszczane przez router?
Pozdrawiam,
d.
Korzystam w domu z osiedlowej sieci. Do mieszkania dociągniętą mam skrętkę. Dostawca oferuje dostęp do Internetu, przy okazji kilkadziesiąt komputerów połączonych jest w lokalną sieć (tak to nazwijmy).
Chciałem zapewnić sobie większą swobodę i postawić małą sieć domową, aby móc korzystać z Internetu zarówno na stacjonarnym, jak i na laptopie. Zanabyłem router (tani marketoid Belkina).
Podłączyłem. Wszystko zatrybiło bez problemu. Tyle tylko, że kiedy przeglądam routerowe "DHCP Client List", widzę tam informacje o podłączonych do mnie komputerach z osiedlowej sieci -- router informuje, że przydzielono im odpowiednie numery IP.
Domową sieć starałem się zabezpieczyć, jak tylko potrafiłem. Wysyłanie SSID -- wyłączone, WPA2 -- jest, filtrowanie po MACach -- obecne.
Macie może jakieś pomysły, dlaczego tak jest? Dlaczego informacje o tych połączeniach widnieją, skoro MACi ich sieciówek nie powinny być w ogóle przepuszczane przez router?
Pozdrawiam,
d.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: DHCP Client List -- intruzi?
Hmm...złamali zabezpieczenie, dodam ,że nie jest to trudneBegadKefat pisze: Macie może jakieś pomysły, dlaczego tak jest? Dlaczego informacje o tych połączeniach widnieją, skoro MACi ich sieciówek nie powinny być w ogóle przepuszczane przez router?
Pozdrawiam,
d.

-
Złamali? Brałem taką możliwość pod uwagę. Czy nie jest trudne? Na pewno wymaga niezłej determinacji.
W tej chwili, router informuje o 5 połączeniach. Na zdrowy rozsądek -- nie wydaje mi się, żeby tylu użytkowników mojej sieci postanowiło nagle włamać się do mnie.
Przynajmniej taką mam nadzieję.
Odpaliłem Anasila. Ten z kolei nie wyświetla żadnych informacji o "obcych" komputerach.
Zachciało mi się routera, heh...
W tej chwili, router informuje o 5 połączeniach. Na zdrowy rozsądek -- nie wydaje mi się, żeby tylu użytkowników mojej sieci postanowiło nagle włamać się do mnie.

Przynajmniej taką mam nadzieję.
Odpaliłem Anasila. Ten z kolei nie wyświetla żadnych informacji o "obcych" komputerach.
Zachciało mi się routera, heh...

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przy włączonym WPA2 nie ma możliwości dostania się po radiu, chyba że klucz to 1234 lub podobnie prosty, jeśli jest niesłownikowy i odpowiednio długi to nie ma szans.sp6huk pisze:Hmm...złamali zabezpieczenie, dodam ,że nie jest to trudne
Jedyne co to może być wyświetlane, to co jest za gniazdkiem wan. Czasem IP zewnętrzne nie jest z tego samego zakresu co wewnętrzne? Do tego na routerze powinna być do włączego funkcja firewall'a sprzętowego.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Klucz jest skomplikowany. Firewall włączony. Zakres wewnętrznych IP -- tak, był ten sam. Zmieniłem, zobaczymy.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Czytałem gdzieś ,że był kurs zabezpieczeń sprzętowych i testowali wszelkie zabezpieczenia i WPA2 zostało złamanekrystianb pisze:Przy włączonym WPA2 nie ma możliwości dostania się po radiu, chyba że klucz to 1234 lub podobnie prosty, jeśli jest niesłownikowy i odpowiednio długi to nie ma szans.sp6huk pisze:Hmm...złamali zabezpieczenie, dodam ,że nie jest to trudne

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jakiej długości hasło i z ilu różnych znaków?sp6huk pisze:WPA2 zostało złamane

BegadKefat, a ten belkin nie ma osobnej listy dla klientów radiowych? Bo mi się coś wydaje, że w ogóle nie tędy droga.
Admin cię nie atakował, że router sieje broadcasty po jego sieci?
Jak masz w ogóle to wszystko podłączone?
-
Osobnej listy? Nie, nie ma. Natomiast wiem, że komputery łączą się kablowo, przy odłączonej sieci nie było takich problemów, więc innej możliwości nie ma.
Jak to wszystko jest podłączone? Skrętka od dostawcy Sieci podłączona pod WAN w routerze. Drugi kabel idzie między routerem do stacjonarnego. Tyle.
Problemów nikt nie zgłaszał. Ale rzeczywiście, po zmianie wewnętrznego adresowania routera ze 192.168.x.x na 10.x.x.x lista "dodatkowych" komputerów łączących się z DHCP zniknęła.
Jak to wszystko jest podłączone? Skrętka od dostawcy Sieci podłączona pod WAN w routerze. Drugi kabel idzie między routerem do stacjonarnego. Tyle.
Problemów nikt nie zgłaszał. Ale rzeczywiście, po zmianie wewnętrznego adresowania routera ze 192.168.x.x na 10.x.x.x lista "dodatkowych" komputerów łączących się z DHCP zniknęła.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
BegadKefat, jaki adres masz od operatora?
-
Jo_gurt, 192.168.0.54.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
BegadKefat, router miał najwyraźniej problem z NATem na tą samą podsieć (to normalne) lub klasę (a z tym bywa różnie). Ale rozumiem, że już ok?
-
Tajest! Wszystko OK. 
Dziękuję serdecznie za pomoc.

Dziękuję serdecznie za pomoc.