Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg
A nie lepiej na Rudną ? Niby dalej ale po drodze nie ma lasu
-
- Mistrz bezprzewodowy
Najlepiej by było abyś sprawdził obydwie opcje, porównał wyniki i ustawił na ten, z którego będzie lepiej internet chodził. Dużo zależy od zróżnicowania terenu jak i ilości użytkowników podłączonych do danego nadajnika.
- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Przed kilkoma dniami zauważyłem aktualizację mapki zasięgu CDMA na stronach orange.pl, m.in. pojawił się zasięg ze stacji w miejscowości Wierzbica k. Serocka, o którym dyskutowałem w tym wątku z kolegą Tadeusz.
Ale "na oko" wydaje mi się, że uruchomiono sporo stacji bazowych, na Mazowszu ciężko już znaleźć miejsce bez zasięgu. Chyba Centertel wziął się za wyłączanie sieci NMT, na wikipedii znalazłem:
Ale "na oko" wydaje mi się, że uruchomiono sporo stacji bazowych, na Mazowszu ciężko już znaleźć miejsce bez zasięgu. Chyba Centertel wziął się za wyłączanie sieci NMT, na wikipedii znalazłem:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nordic_Mobile_Telephone(...) przyjęto termin migracji do sieci cyfrowej ostatniego abonenta Telekomunikacji Polskiej, korzystającego z łącza sieci NMT-450i, oraz ostateczne wyłączenie sieci analogowej także dla abonentów komórkowych NMT, na sierpień 2009 roku.
-

Ostatnio zmieniony 2009-08-14, 22:50 przez runcacajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witam.
A gdzie ja mogę kierować się z anteną żeby było jak najlepiej, albo jakie opcje są które można wypróbować. Mieszkam w Rusinowie, zachodniopomorskie kod pocztowy to 78-311.
Był u mnie gościu z Orange wcześniej i internet działa na bank...nie ma szału, ale lepiej niż komórkowy i teraz potrzebuje porad o kierunek anteny.
A gdzie ja mogę kierować się z anteną żeby było jak najlepiej, albo jakie opcje są które można wypróbować. Mieszkam w Rusinowie, zachodniopomorskie kod pocztowy to 78-311.
Był u mnie gościu z Orange wcześniej i internet działa na bank...nie ma szału, ale lepiej niż komórkowy i teraz potrzebuje porad o kierunek anteny.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Moglbys lepiej napisac jakie miejscowosci leza niedaleko "Twojego" Rusinowa?
-
- Użytkownik forum
To ja się podłączę pod temat. Planuję kupno anteny, gdzie najlepiej ją skierować.
Miejscowość: Biedrusko, 10km na północ od Poznania. Kod 62-003
http://mapa.szukacz.pl/?&n=52.546035&e= ... nięty punkt
W tej chwili sam router mam skierowany na południe w stronę Poznania, sygnał bardzo słaby, wystarczy, że przejdę z pudełkiem do innego pokoju to sygnał znika.
Miejscowość: Biedrusko, 10km na północ od Poznania. Kod 62-003
http://mapa.szukacz.pl/?&n=52.546035&e= ... nięty punkt
W tej chwili sam router mam skierowany na południe w stronę Poznania, sygnał bardzo słaby, wystarczy, że przejdę z pudełkiem do innego pokoju to sygnał znika.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wg. mnie najlepiej jak byś skierował antenkę w kierunku miejscowości świdwin, lub sławoborze bo tam na 100% stacje przekaźnikowe są już uruchomione
a w przyszłości możesz spróbować nakierować antenkę w kierunku miejscowości starogard oddalonej od Ciebie o ok.5km (na razie jeszcze nie uruchomiony) do bieniek102
[ Dodano: 2009-08-19, 13:18 ]
do mudol Przykro Mi mówić ale niestety jesteś skazany na odbiór sygnału z Poznania, w ostateczności z miejscowości Pamiątkowo ale to tylko za pomocą anteny zewnętrznej bo jesteś dość daleko od tego przekaźnika.

[ Dodano: 2009-08-19, 13:18 ]
do mudol Przykro Mi mówić ale niestety jesteś skazany na odbiór sygnału z Poznania, w ostateczności z miejscowości Pamiątkowo ale to tylko za pomocą anteny zewnętrznej bo jesteś dość daleko od tego przekaźnika.
-
- Użytkownik forum
No właśnie tak czytam Twoją wiadomość i się dziwiłem gdzie koło mnie jest Świdwin ;-)
No właśnie, jeszcze pamiątkowo choć tutaj technicznie może być problem z ustawieniem anteny w ten kierunek ale spróbuję coś z tym zrobić. Dzięki za infor:)
No właśnie, jeszcze pamiątkowo choć tutaj technicznie może być problem z ustawieniem anteny w ten kierunek ale spróbuję coś z tym zrobić. Dzięki za infor:)
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A dowiadywałeś się czy nie ma u Ciebie żadnego alternatywnego operatora ??? Który świadczy usługi dostępu do internetu bez limitu transferu???
(W OFP jak na razie nie ma też limitów
)

-
sp6huk,
Już sobie wycelowałem i jest dobrze...
Już sobie wycelowałem i jest dobrze...
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
I w który nadajnik celowałeś ???
-
Ustawiłem antenę w takiej pozycji w której mam najlepszy sygnał...
I tak to jest tymczasowo bo w weekend wyrzucam ją na sam czubek dachu.
I tak to jest tymczasowo bo w weekend wyrzucam ją na sam czubek dachu.
-
- Użytkownik forum
Ja przez ostatnie pół roku użerałem się właśnie z takim jednym alternatywnym operatorem:) Po codziennych tekstach "internet Pana nie dopuszcza" takie coś jak OFP jest dla mnie wieeelkim zbawieniem:) Jest kablówka i neo, ale to w blokach a do bloku mam 100m i żadnemu operatorowi nie spieszy się z podłączeniem osiedla domków jednorodzinnych.
Limity mi nie groźne, ściągam wszystko w pracy
Potrzebny mi tylko dostep do netu i mały ping;-)
Limity mi nie groźne, ściągam wszystko w pracy

-
I to właśnie jest...szybki internet, mały ping w miare...a ściągać można np. w pracy czy pomęczyć kolegę co ma kabelekPotrzebny mi tylko dostep do netu i mały ping;-)

Ostatnio zmieniony 2009-08-22, 15:20 przez bieniek102, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Ktoś ma zasięg cdma z Klimaszewnicy woj podlaskie
[ Dodano: 2009-08-22, 15:33 ]
Czy bts jest uruchomiony .
[ Dodano: 2009-08-22, 15:33 ]
Czy bts jest uruchomiony .
Przepraszam za błędy
-
Ktoś mi powie gdzie na który nadajnik i gdzie mam skierowac antene ? Mieszkam w Chodzieży gm Chodzież (koło Piły), kod pocztowy 64-800
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Możesz spróbować skierować antenkę na stację bazową w Marunowie lub w Miasteczku Krajeńskim i w ostateczności na Kaczory k. Piły, (nie jestem tego pewien ale stacja bazowa w Budzyniu nie jest chyba jeszcze włączona)
-
- Użytkownik forum
Witam. Testuję orange freedom pro od dziś:) Dziś podpisałem umowę. Niestety zauważyłem że w dzień śmiga necik szybko bo przy -93dB mam 145kb/s ale wieczorem to o zgrozo 10kb / s. Szok!!! Jeśli tak dalej pójdzie to rezygnuje. Zastanawiam się nad anteną CDMA, którą umieszcze na kominie:). Czy to poprawi szybkość neta jak jest taki zapchany wieczorami? Do nadajnika mam ok 13km.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Taka godzina. Duże obciążenie. Może antena coś da może nie. Może jest jakiś drugi BTS w okolicy mniej obciążony i to będzie jakieś rozwiązanie.
-
- Użytkownik forum
Mieszkam w miejscu czerwonej kropy. Teren można by powiedzieś obsiany jest nadajnikami. Zobacze z tą anteną. Muszę poszukać sprzedawcy, do którego w razie słabego efektu odeśle antene...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To masz ładny wybór.
Z którym teraz się łączysz?
Dorzucę jeszcze jak radiolinie idą.
Proponuję stację tą na środku (najniżej względem poziomu, ta z największą ilością radiolinii). Dochodzą do niej radiolinie po 155Mb/s.
KLIK
Co do zwrotów przesyłek to zgodnie z prawem masz prawo zwrócić towar zakupiony przez internet w ciągu 10 dni bez podania przyczyny i zostaną Ci zwrócone koszty zakupu (koszty przesyłek nie są zwracane).
[ Dodano: 2009-10-22, 22:00 ]
Jeszcze tak patrzę i chyba z tego BTSa jest światłowód bo do niego rozchodzą się radiolinie o coraz mniejszym przepływie. Więc chyba nie dochodzą tyko się rozchodzą te 155Mb/s.

Dorzucę jeszcze jak radiolinie idą.

KLIK
Co do zwrotów przesyłek to zgodnie z prawem masz prawo zwrócić towar zakupiony przez internet w ciągu 10 dni bez podania przyczyny i zostaną Ci zwrócone koszty zakupu (koszty przesyłek nie są zwracane).
[ Dodano: 2009-10-22, 22:00 ]
Jeszcze tak patrzę i chyba z tego BTSa jest światłowód bo do niego rozchodzą się radiolinie o coraz mniejszym przepływie. Więc chyba nie dochodzą tyko się rozchodzą te 155Mb/s.

-
- Użytkownik forum
Dzięki za info. W takim razie trzeba upolować antenkę, natępnie na dach z nią i testować. Bo te 10kb/s jak dziś to dla mnie dno i wodorosty. Byłem przyzwyczajony do stałego łącza przez rok to teraz się wpieniam:P. Te speedtesty też są dobre. Pokazują ze pobieranie mam 66kb a w netlimiterze nie przekracza 20kb. Podkreślam jest 22:53 a predkość nadal słaba chociaż lepiej niż o 18:00.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie mylisz jednostek?
kb/s czy kB/s. Jak kb/s to tragedia.
Co do antenki to dipol sprzedaje takowe do CDMA.
http://www.dipol.com.pl/anteny-450-mhz,4382.htm
Chyba w Axesstelu jest gniazdo TNC z tego co pamiętam.
Tylko uważaj z tym BTSem co jest w prawym, górnym rogu mapki bo niedaleko za nim jest drugi CDMA i przy mocniejszej antenie można "przestrzelić" pierwszy i do drugiego się podłączyć co jeszcze nie byłoby straszne, ale prawdopodobnie zaczęło by skakać między nimi powodując niestabilność połączenia.
Ale jak napisałem. Ten środkowy wygląda na to, że ma najlepsze połączenie ze światem.
[ Dodano: 2009-10-22, 23:00 ]
Tak. Wtyk TNC jest do Axesstela.
http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6911.htm

Co do antenki to dipol sprzedaje takowe do CDMA.
http://www.dipol.com.pl/anteny-450-mhz,4382.htm
Chyba w Axesstelu jest gniazdo TNC z tego co pamiętam.
Tylko uważaj z tym BTSem co jest w prawym, górnym rogu mapki bo niedaleko za nim jest drugi CDMA i przy mocniejszej antenie można "przestrzelić" pierwszy i do drugiego się podłączyć co jeszcze nie byłoby straszne, ale prawdopodobnie zaczęło by skakać między nimi powodując niestabilność połączenia.
Ale jak napisałem. Ten środkowy wygląda na to, że ma najlepsze połączenie ze światem.
[ Dodano: 2009-10-22, 23:00 ]
Tak. Wtyk TNC jest do Axesstela.
http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6911.htm
-
- Użytkownik forum
Naturalnie chodzi o kilobajty (KB/s). Sory, za niejasność. Mówiąc środkowy to mowa o nadajniku nieopodal Dołubowa? A w prawym górnym rogu nie ma nadajnika tylko w lewym górnym. Fakt, zaraz za nim jest CDMA w Szepietowie. Można przestrzelic...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Fakt, lewy górny.
Zmęczenie.
A ten drugi to ten najbardziej na południe.

A ten drugi to ten najbardziej na południe.
-
- Użytkownik forum
-
Mieszkam we wski w wojewódstwie lubuskim.
Miezkam 15 km od nadajnika.
Mam świetny sygnał.
Miezkam 15 km od nadajnika.
Mam świetny sygnał.
-
Witam wszystkich chciał by się doradzić was odnośnie zasięgu OFP otóż bez anteny zasięg trzyma się około 90 dBm ale prędkość natomiast jest raczej cienka

I tu pojawia się pytanie czy zewnętrzna antena coś pomoże dodam ze na początku internet popierniczał aż m miło a teraz kicha wg strony http://mapa.btsearch.pl/ jestem w zasięgu 4 nadajnków

Ale czy to nie dziwne że skoro do nadajnika mam 15km w lini prostej to bez anteny zewn mam 90dBm

Chyba że jest jeszcze jakiś o którym ta strona nie wie

I tu pojawia się pytanie czy zewnętrzna antena coś pomoże dodam ze na początku internet popierniczał aż m miło a teraz kicha wg strony http://mapa.btsearch.pl/ jestem w zasięgu 4 nadajnków

Ale czy to nie dziwne że skoro do nadajnika mam 15km w lini prostej to bez anteny zewn mam 90dBm

Chyba że jest jeszcze jakiś o którym ta strona nie wie

Nie ma w tym nic dziwnego
W mojej okolicy mam też 4nadajniki i przy antenie zewnętrznej najlepsze osiągi mam z tego który jest ''najgorzej''usytuowany -dookoła mam las-a ten nadajnik z którego korzystam jest po drodze miasteczko.Czasami zastanawiam się czy dało by coś rozwiązanie z dwoma antenami?? Teraz mam 75/77 dBm.