Internet na komorce.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Internet na komorce.
Jak skonfigurowac internet na komórce, zeby korzystac z wbudowanej przegladarki ( mam motorole V235). Boje sie sam probowac bo nie chce potem placic dodatkowych kosztow. Czy za wap nie trzeba dodatkowo placic? Pola jakie sa do wypelnienia to:
nazwa: no tu rozumiem ze nazwa
strona domowa: ??
typ uslugi: wap/http ??
proxy: ?
port: ?
domena: ?
dns: ?
csd nr: *99***1# ??
nazwa uzytkownika: (puste prawda?)
haslo: (puste prawda?)
typ lini: modem/isdn ??
gprs apn: plusgsm.pl ??
Dzieki za pomoc.
nazwa: no tu rozumiem ze nazwa
strona domowa: ??
typ uslugi: wap/http ??
proxy: ?
port: ?
domena: ?
dns: ?
csd nr: *99***1# ??
nazwa uzytkownika: (puste prawda?)
haslo: (puste prawda?)
typ lini: modem/isdn ??
gprs apn: plusgsm.pl ??
Dzieki za pomoc.
- Curunir
- Stały użytkownik forum
Re: Internet na komorce.
W iPlusa, Blueconnect itp. wliczają się wszystkie transpisję danych więc niczego nie musisz w komórcę zmieniać i nie ma co się bać 

-
- Użytkownik forum
wszytskie transmisje?? A jakbym wybral numer dostepowy np. blueconnekt tez by mi wliczyli?? cos mi sie wydaje ze chyba nie. 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Najlepiej wejść na stronę plusa i wysłać sobie konfigurację SMSem.
LINK. Wybierasz producenta telefonu, model, usługę (w Twoim przypadku Internet GPRS, ewentualnie WAP). Podajesz numer telefonu i już. Przyślą Ci smsa, który sam wszystko skonfiguruje.
LINK. Wybierasz producenta telefonu, model, usługę (w Twoim przypadku Internet GPRS, ewentualnie WAP). Podajesz numer telefonu i już. Przyślą Ci smsa, który sam wszystko skonfiguruje.
Back to the Future 

-
- Użytkownik forum
najlepiej pokasuj numery dostepowe do transmisji CSD HSCSD,bo to jest rozliczane za kazda minute polaczenia...chyba ze chcesz sie przez to laczyc 

-
- Początkujący użytkownik forum
A jak to wyglada w Busines Ewerywhere? jak bym przelozyl karte z modemu ED77 to tez miał bym za darmo GPRS? no wlasnie mam Nokie 3120 i jak przegladać normalne strony?idzie tak? Piszą ze ma przeglądarke xhtml... ale jestem w tych sprawach kompletnie zielony
- klisza
- Specjalista bezprzewodowy-junior
TAK! Z internetu komórkowego można korzystać na: komputerze PC, laptopie, palmtopie, palmfonie, smartfonie, telefonie komórkowym, tablecie... nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Polskich operatorów NIE OBCHODZI na czym bedziemy z tego internetu korzystać i do czego bedziemy go uzywać (wiadomo, że nie wolno się wlamać do pentagonu itp.
). Operator daje nam kartę sim, którą możemy wsadzić gdzie chcemy i mówi tylko z jakich punktów dostępowych możemy korzystać w ramach abonamentu przy pomocy pakietowej transmisji (bez csd/hscsd, bo to jest analogowa transmisja).
Są ludzie, którzy chcąc korzystać z internetu w telefonie biorą słynny"blueconnect w telefonie" i są wyzyskiwani przez operatora, bo za te same pieniądze dostają o wiele gorsze warunki.
"Oczywiście szanujemy ich..."

Są ludzie, którzy chcąc korzystać z internetu w telefonie biorą słynny"blueconnect w telefonie" i są wyzyskiwani przez operatora, bo za te same pieniądze dostają o wiele gorsze warunki.
"Oczywiście szanujemy ich..."

- iPlus - Motorola v235 Rz?dzi - Firefox -
-
- Użytkownik forum
Nie korzystalem nigdy z iPlusa. Czy rzeczywiscie laczac sie przez punkt dostepowy WAP bede mial to polaczenie wliczone w abonament iPlus ?? Ze internet to wiem. W Orange licza to osobno. Nie korzystalem nigdy z uslug Plusa a na stronie www Plusa nie moge znalezc tego info.
- klisza
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W iPlusie masz do wyboru następujące punkty: internet, www.plusgsm.pl, wap.plusgsm.pl, m2m.plusgsm.pl, pro.plusgsm.pl. Poza tym internet to internet. Nie ma internetu www i internetu wap, są strony www i strony wap. Możesz przglądać strony www używając punktu wap.plusgsm.pl i równie dobrze strony wap przez punkt internet. Jedynie portale wapowe operatorów komórkowych sprawdzają twój APN i mogą cię nie wpuścić jeśli kożystasz z nie tego co trzeba.
I jestem prawie pewien, że w orange też możesz korzystać z punktu wap.orange.pl
I jestem prawie pewien, że w orange też możesz korzystać z punktu wap.orange.pl
- iPlus - Motorola v235 Rz?dzi - Firefox -
-
- Użytkownik forum
Mam Licencje GPRS i korzystanie z wap.orange.pl jest osobno taryfikowane. Na szczescie obecne fony umozliwaja wejcie na WAP po profilu netowym. To mnie Plus mile zaskoczyl !! Tego nie wiedzialem.
-
miniOpera
polecam też zainstalowanie ''mini Opery'' działa lepiej niż wbudowana przeglądarka w motce V235.. łatwo znajdziesz przez google. najwygodniej wejść wbudowaną przeglądarką na google znależć i pobrać. mam ''przeczucie'' że zajmuje większość miejsca w pamięci przeznaczonej pod JAVĘ w V235 ale działa ładnie. ja przed instalacją wywaliłem wszystko z JAVY <czyli wykasowałem gry>.
fajnie by było gdyby ktoś podał tę konfigurację o którą pytał kolega..
u mnie (motka V235) wygląda to tak (,,menu->internet->sesje web->'tustworzyłemnowepołączenie'''):
Nazwa: www.plusgsm.pl
Typ usługi: HTTP
Port1: 2901
DNS: 212.002.096.051
DNS2: 212.002.096.052
Limit czasu: 15min. (to maximum)
Szybkość: 14400 b/s (to maximum)
Typ linii: Modem (nie wiem czy nie powinno byś ISDN)
GPRS APN: www.plusgsm.pl
..nie wiem czy mam dobrze czy żle nie mam czasu wejść do salonu plusa ani zerknąć w rachunki - jak się upewnię że jest ok dam znać.
kolejna sprawa to w ustawieniach wysyłania wiadomości SMS jest opcja ''SMS przez GPRS'' pan z informacji iPlusa powiedział że jeśli ją włączę to teoretycznie SMS powinien pójść w ramach ryczałtu za GPRS czyli bezpłatnie - ale że PLUS ma tę funkcję zablokowaną i przy takim ustawieniu SMS sie nie wyślę -ustawiłem to i wysyłają się SMSy
pewnie itak za nie płacę ale pewien nie jestem..
fajnie by było gdyby ktoś podał tę konfigurację o którą pytał kolega..
u mnie (motka V235) wygląda to tak (,,menu->internet->sesje web->'tustworzyłemnowepołączenie'''):
Nazwa: www.plusgsm.pl
Typ usługi: HTTP
Port1: 2901
DNS: 212.002.096.051
DNS2: 212.002.096.052
Limit czasu: 15min. (to maximum)
Szybkość: 14400 b/s (to maximum)
Typ linii: Modem (nie wiem czy nie powinno byś ISDN)
GPRS APN: www.plusgsm.pl
..nie wiem czy mam dobrze czy żle nie mam czasu wejść do salonu plusa ani zerknąć w rachunki - jak się upewnię że jest ok dam znać.
kolejna sprawa to w ustawieniach wysyłania wiadomości SMS jest opcja ''SMS przez GPRS'' pan z informacji iPlusa powiedział że jeśli ją włączę to teoretycznie SMS powinien pójść w ramach ryczałtu za GPRS czyli bezpłatnie - ale że PLUS ma tę funkcję zablokowaną i przy takim ustawieniu SMS sie nie wyślę -ustawiłem to i wysyłają się SMSy

iPlus EDGE /motka V235 /IBM T23 P3-1200 //
,,...close the world open the next....''
-
potwierdzenie
yep - przy tych ustawieniach na bank nie płaci się w plusie za korzystanie z internetu czy to z wbudowaniej w moja motkę v235 przeglądarki WAP czy też z doinstalownej do niej MiniOpery <niestety nie obsługującej wyskakujących okienek - potrzebnych np przy WWW-GG
>

iPlus EDGE /motka V235 /IBM T23 P3-1200 //