Duże problemy z uruchomieniem Blueconnect
Moderator: Moderatorzy
Duże problemy z uruchomieniem Blueconnect
Witam. Po 2 dniach walki z komputerem, poddałem się i prosze o pomoc.
Wszytsko zaczeło się od tego że wysypał się Blueconnect Manager na Win XP. Po uruchomieniu wywalało jakiś błąd, reinstalacja nie pomogła. Jako że na komputerze(laptop Toshiba A200) był zainstalowany XP, piracki, postawnowiłem wrócić do oryginalnego systemu z zestawu czyli Vista Home Premium.
Zainstalowałem Viste i tu moje zdziwienie bo przy instalacji BM pod sam koniec wywalało komunikat że o błędzie i że trzeba zamknąć BM. BM jest w wersji 2.0 czyli teoretycznie dla Visty. Zauważyłem na stronie Ery że do BM jest potrzebny Net Freamwork 2.0. Po tych wszytskich aktualizacjach Visty w panelu sterowania miałem Net Freamwork 3.5 SP1. Odinstalowałem wiec wersje 3.5 aby zainstalować 2.0. Zainstalować się nie dało, był komunikat ze juz jest w systemie. Po instalacji BM wszystko poszło ok i poprosił o restart systemu. Niestety po restarcie i odpaleniu BM znowu mam komunikat o błędzie, pojawia sie tylko okienko ładowania BM, ale znika po kilku minutach.
Po pewnym czasie zrezygnowałem z BM i zacząłem się bawić Mobilink i zwykłym dial-up. Próbowałem wszytskich możliwych konfiguracji, przeczytałem chyba wszytsko na ten temat w FAQ i szukałem na forum. Niestety nie moge sie połączyć z netem. Łączenie kończy się na informacji: Rejestrowanie komputera w sieci...
Po dłuższym czasie jest błąd 600-cos tam. Moj modem do Merlin XU870. Wpisywałem tą specjalną komendę w menadżerze zadan. Modem jest wykryty, sterowniki są. Podczas łączenia miga tylko dioda oznaczająca zasięg EDGE, ale jak juz pisałem nie da się połączyć.
Vista również jest oryginalna, na maxa zaktualizowana.
Co do modemu nie mam go jak sprawdzic bo jest na PCI-Express, a drugiego lapka mam na PCMCIA.
Będę wdzięczny za pomoc. Dziekuje.
Wszytsko zaczeło się od tego że wysypał się Blueconnect Manager na Win XP. Po uruchomieniu wywalało jakiś błąd, reinstalacja nie pomogła. Jako że na komputerze(laptop Toshiba A200) był zainstalowany XP, piracki, postawnowiłem wrócić do oryginalnego systemu z zestawu czyli Vista Home Premium.
Zainstalowałem Viste i tu moje zdziwienie bo przy instalacji BM pod sam koniec wywalało komunikat że o błędzie i że trzeba zamknąć BM. BM jest w wersji 2.0 czyli teoretycznie dla Visty. Zauważyłem na stronie Ery że do BM jest potrzebny Net Freamwork 2.0. Po tych wszytskich aktualizacjach Visty w panelu sterowania miałem Net Freamwork 3.5 SP1. Odinstalowałem wiec wersje 3.5 aby zainstalować 2.0. Zainstalować się nie dało, był komunikat ze juz jest w systemie. Po instalacji BM wszystko poszło ok i poprosił o restart systemu. Niestety po restarcie i odpaleniu BM znowu mam komunikat o błędzie, pojawia sie tylko okienko ładowania BM, ale znika po kilku minutach.
Po pewnym czasie zrezygnowałem z BM i zacząłem się bawić Mobilink i zwykłym dial-up. Próbowałem wszytskich możliwych konfiguracji, przeczytałem chyba wszytsko na ten temat w FAQ i szukałem na forum. Niestety nie moge sie połączyć z netem. Łączenie kończy się na informacji: Rejestrowanie komputera w sieci...
Po dłuższym czasie jest błąd 600-cos tam. Moj modem do Merlin XU870. Wpisywałem tą specjalną komendę w menadżerze zadan. Modem jest wykryty, sterowniki są. Podczas łączenia miga tylko dioda oznaczająca zasięg EDGE, ale jak juz pisałem nie da się połączyć.
Vista również jest oryginalna, na maxa zaktualizowana.
Co do modemu nie mam go jak sprawdzic bo jest na PCI-Express, a drugiego lapka mam na PCMCIA.
Będę wdzięczny za pomoc. Dziekuje.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Duże problemy z uruchomieniem Blueconnect
A PIN do sim jest aktywny?
- Jaco
Jeśli masz wyłączony PIN to karta po uruchomieniu kompa powinna się zalogować do sieci o ile jest prawidłowo zainstalowana. Nie uruchamiaj żadnych menadżerów połączeń tylko spróbuj zająć się samym dial-up. Sprawdź jeszcze czy modem przechodzi kwerendę i po niej spróbuj się połączyć jeśli będzie OK.
Kwerenda chyba ok??ATQ0V1E0 - OK
AT+GMM - Merlin XU870 ExpressCard
AT+FCLASS=? - +FCLASS: (0-1)
AT#CLS=? - POLECENIE NIEOBSŁUGIWANE
AT+GCI? - POLECENIE NIEOBSŁUGIWANE
AT+GCI=? - POLECENIE NIEOBSŁUGIWANE
ATI1 - Manufacturer: Novatel Wireless Incorporated
Model: Merlin XU870 ExpressCard
Revision: 101.9.00.0-03 [2007-08-09 17:18:36]
IMEI: 011057006639659
+GCAP: +CGSM,+DS
ATI2 - Manufacturer: Novatel Wireless Incorporated
ATI3 - Manufacturer: Novatel Wireless Incorporated
ATI4 - Manufacturer: Novatel Wireless Incorporated
ATI5 - Manufacturer: Novatel Wireless Incorporated
ATI6 - Manufacturer: Novatel Wireless Incorporated
ATI7 - Manufacturer: Novatel Wireless Incorporated
Co do łączności z siecią to jest bo miga dioda w kolorze fioletowym/różowym co według instrukcji modemu oznacza zasięg EDGE. Jeśli połącze się z netem to dioda powina być ciągle zapalona.
EDIT:
Działa

Problemem był w sterwonikach do modemu. Wcześniej zainstalował je Windows ze swojej strony. Odinstalowałem sterowniki i zainstalowałem te ze strony producenta modemu. Poszło bez problemu. Choć nie wiem jakie to ma znaczenie bo modem był poprawnie wykryty.
- Jaco
I tak powinno byćhardsql pisze:Działa

To najczęstszy problem z połączeniem.hardsql pisze:Problemem był w sterwonikach do modemu.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
I co nawazniejsze nie korzystaj z tego chlamu jakim jest BC Manager. Na stronie Ery masz soft producenta - jest dizo lepszy...
http://download.era.pl/portal/ML2.02.21.001.zip
http://download.era.pl/portal/ML2.02.21.001.zip

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
Ja już nie wiem co mam robić. Znowu nie działa. Wie ktoś jak skonfigurować tego Mobilinka pod Blueconnect. Znowu jest to samo, a nic nie zmieniałem. Działało i juz nie działa.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
hardsql, Mobilinka specjalnie konfigurowac nie trzeba (tego ze strony Ery). Instalujesz i laczysz sie 

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie