Iplus huawei mod-169 , problem z VNC serwer - Pomocy!!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Iplus huawei mod-169 , problem z VNC serwer - Pomocy!!
Witam...
Mam na laptopie zainstalowaną usługę VNC, łączę sie z internetem przez IPlus (huawei 169) chcę sobie zaglądać z pracy na domowy komp. Na stacjonarnym w domu zainstalowałem też VNC, tam nawet avast zapytał się czy dodać to do wyjątków, na laptopie też avast, ale nie pytał więc dodałem adresy serwerów i VNC i laptopa i stacjonarnego do wyjątków. Mój problem polega na tym że po kliknięciu na "test" w okienku VNC, kiedy testuje na laptopie połączenie VNC wychodzi komunikat "If you are running any firewall software on this computer, check that you have enabled VNC Server and/or port 5900 as an exception.".. port też dodałem do wyjątków. I nawet potem wywaliłem avasta, komp był goły.. i nic... prz próbie połączenia ze stacjonarnym wpisałem w okienko "VNC serwer" adres pełny serwera - http://83.211.133.197:5800 (numerki pozmieniałem dla was) zwraca błąd " getaddrinfo: Nieznany host.(11001)" a potem obciąłem "http" i wkleiłem "83.211.133.197:5800" i otrzymałem info " failed to connect: Connection timed out(10060). Czy ktoś może spróbować uporządkować moje poczynania, bym mógł się połączyć z tamtym stacjonarnym kompem?.. i jak wygląda taka procedura łączenia. Domyślam się że na stacjonarnym włączony jest VNC serwer.. pewnie jakoś nasłuchuje tego momentu. Czy tam ktoś musi coś potwierdzić bym mógł uzyskać full wejście?... uuufff może ktoś z Państwa mnie zrozumie i pomoże..
pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2009-08-23, 16:43 ]
Ale co to ma wspólnego z Internetem satelitarnym?
Mam na laptopie zainstalowaną usługę VNC, łączę sie z internetem przez IPlus (huawei 169) chcę sobie zaglądać z pracy na domowy komp. Na stacjonarnym w domu zainstalowałem też VNC, tam nawet avast zapytał się czy dodać to do wyjątków, na laptopie też avast, ale nie pytał więc dodałem adresy serwerów i VNC i laptopa i stacjonarnego do wyjątków. Mój problem polega na tym że po kliknięciu na "test" w okienku VNC, kiedy testuje na laptopie połączenie VNC wychodzi komunikat "If you are running any firewall software on this computer, check that you have enabled VNC Server and/or port 5900 as an exception.".. port też dodałem do wyjątków. I nawet potem wywaliłem avasta, komp był goły.. i nic... prz próbie połączenia ze stacjonarnym wpisałem w okienko "VNC serwer" adres pełny serwera - http://83.211.133.197:5800 (numerki pozmieniałem dla was) zwraca błąd " getaddrinfo: Nieznany host.(11001)" a potem obciąłem "http" i wkleiłem "83.211.133.197:5800" i otrzymałem info " failed to connect: Connection timed out(10060). Czy ktoś może spróbować uporządkować moje poczynania, bym mógł się połączyć z tamtym stacjonarnym kompem?.. i jak wygląda taka procedura łączenia. Domyślam się że na stacjonarnym włączony jest VNC serwer.. pewnie jakoś nasłuchuje tego momentu. Czy tam ktoś musi coś potwierdzić bym mógł uzyskać full wejście?... uuufff może ktoś z Państwa mnie zrozumie i pomoże..
pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2009-08-23, 16:43 ]
Ale co to ma wspólnego z Internetem satelitarnym?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Iplus huawei mod-169 , problem z VNC serwer - Pomocy!!
megaagem, jak jest podłączony komp stacjonarny do neta?
-
aster pl modem kablowy - stałe łącze, zewnętrzne pryw IP, stałe IP.
w iPlus zmienne IP (laptop). Dziś znowu z tym walczyłem i lipa...
w iPlus zmienne IP (laptop). Dziś znowu z tym walczyłem i lipa...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jedno wyklucza drugie. Masz wykupiony publiczny adres IP?megaagem pisze:zewnętrzne pryw IP
-
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na PC dodany wyjątek do zapory systemowej?
Ping w ogóle idzie na adres kompa?
Ping w ogóle idzie na adres kompa?
-
no tu sie zaczyna jazda. Użyłem polecenia ping i wyszło że :pakiety wysłane 4 odebrane 4 strat = 0... co to znaczy?
[ Dodano: 2009-08-24, 01:04 ]
tak we wszystkich zaporach windowsa wpisałem wyjątki nawet na "usługi zdalne"
[ Dodano: 2009-08-24, 01:04 ]
tak we wszystkich zaporach windowsa wpisałem wyjątki nawet na "usługi zdalne"
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
megaagem, masz możliwość przetestowania z innego kompa? Może przez iPlusa nie chce przeliźć.
-
- Stały użytkownik forum
Radzę ci nie pokazuj nigdzie swojego IP bo ktoś może go wykorzystac do zabawy 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Patrz wyżej:STALKER52 pisze:Radzę ci nie pokazuj nigdzie swojego IP bo ktoś może go wykorzystac do zabawy
Zresztą mało prawdopodobne, żeby coś się stało.megaagem pisze:numerki pozmieniałem dla was