podział netii, potrzebny sprzęt

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maniek070
Stały użytkownik forum

podział netii, potrzebny sprzęt

Post autor: maniek070 »

Sprawa ma się tak, mam zamiar zamówić internet w Netii 1 mb na lini TPSA, i chciałbym go później podzielić na PC kablem lan i dwa laptopy po wi-fi, z tego co się orientuję to tym modemem co oferuje Netia nie ma możliwości żadnego podziału, więc czy jest sens go kupować? Zakładam że nie i chciałbym się dowiedzieć jakim urządzeniem można by to najlepiej wykonać, Netia pisze tak:

Kod: Zaznacz cały

Chcę podzielić łącze na kilka komputerów. Jak mogę to zrobić?

Dzielenie sygnału internetowego na kilka komputerów jest dopuszczalne tylko w lokalu, w który usługa jest świadczona.
Aby tego dokonać, należy zakupić dodatkowe urządzenie tzw. router, który posiada następujące właściwości:

* dla linii kablowych : 

* modemo-router ADSL z ANNEX A w przypadku linii analogowej
    * modemo-router ADSL z ANNEX B w przypadku linii cyfrowej 
    * obsługa PPPoE (dla linii Netii) lub PPPoA (dla linii TP)
    * dla linii radiowej WiMax 

* router Ethernetowy z klientem PPPoE 
no tylko że mi to za wiele nie mówi, więc kieruje się do specjalistów, najlepiej żeby to wszystko załatwiło jedno urządzenie w przystępnej cenie, dodam że obecnie mam internet radiowy który rozdzielam za pomocą TP-LINK WR 543G, może to się do czegoś przyda? w PC mam też kartę radiową, nie wiem czy to by tak mogło być ale jak by się dało to ewentualnie w PC może być też internet po wi-fi
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: podział netii, potrzebny sprzęt

Post autor: Jo_gurt »

maniek070 pisze:może to się do czegoś przyda?
Nie bardzo.
Raczej celuj w coś z tych:
- TP-Link TD-W8901G/TD-W8910G/TD-W8920G
- Linksys WAG200G

Generalnie interesuje cię Annex A.
maniek070
Stały użytkownik forum

Re: podział netii, potrzebny sprzęt

Post autor: maniek070 »

Ok to już coś, a które z nich najlepsze? I jak to by się miało do zasięgu, między routerem a laptopem na przeszkodzie był by strop, a między drugim strop i 2 ściany, i jeszcze jedno, wystarczy tylko to jedno urządzenie?? Nie ma potrzeby kupować modemu z netii?
ODPOWIEDZ