Witam.
Mam jedno pytanie, na które staram się juz odpowiedzieć od okolo 3 miesiecy, lecz nie potrafie znaleźć nigdzie zadnej odpowiedzi.
Zakupiłem sobie dzisiaj na aukcji modem Vodafone K3565, mieszkam w Raciborzu 3,2km od nadajnika Play. Na Mapie BTSearch punkt z nadajnikiem Playa zaznaczony jest jako UMTS, własciwie to wszedzie nawet w Warszawie jest tylko UMTS (a nigdzie nie jest napisane HSDPA) z tego co czytam UMTS pozwala na maksymalną szybkosc tylko do 364kbp/s a HSDPA do 7.2 Mb, z tego co czytałem również w Playu maksymalna szybkosc to 1mb w ofercie Play Online na kartę.
Kartę juz jakiegoś czasu zakupiłem i była włożona w Nokii 6680 (telefon posiada 3G) gdzie transfer na komputerze osiągał maksymalnie 360kbp/s a.
Także moje pytani brzmi, czy na tym nadajniku UMTS w Raciborzu będe mógł osiągnąć szybkosc maksymalną czyli nawet 1mb czy tylko do 364kbp/s, oraz ogólnie jak to bywa z tymi modemami Huawei, jaki jest zasięg, czy gorszy od zwyklego telefonu GSM, w specyfikacji czytalem, że większość modemów ma 250mW a telefony z tego co wiem to nawet ponad 1W
Dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam
HSDPA a 3G
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: HSDPA a 3G
W sumie to powinno być napisane WCDMA a w tym jest i 3G czyli UMTS i HSPA (HSDPA i HSUPA), lub samo HSDPA. Play jak i reszta nie montuje samego 3G. Tylko z HSDPA (czy 1.8, czy 3.6 czy 7.2 to inna sprawa).
Play systemowo blokuje do 1Mb/s.
Z tymi wartościami mW to zależy od tego czy to GSM czy WCDMA. Dla GSM są normy w W, a dla WCDMA w mW. Zwyczajnie jest nowocześniejsze to, inne częstotliwości, większe czułości etc.
Co do 6680 to ma tylko UMTS czy jak kto woli 3G czyli do 384kb/s.
Może być też taka sytuacja, że stacja jest obciążona bądź daleko więc ona zadecyduje, że za słaba jakość dla HSPA i przerzuca na UMTS.
Play systemowo blokuje do 1Mb/s.
Z tymi wartościami mW to zależy od tego czy to GSM czy WCDMA. Dla GSM są normy w W, a dla WCDMA w mW. Zwyczajnie jest nowocześniejsze to, inne częstotliwości, większe czułości etc.
Co do 6680 to ma tylko UMTS czy jak kto woli 3G czyli do 384kb/s.
Może być też taka sytuacja, że stacja jest obciążona bądź daleko więc ona zadecyduje, że za słaba jakość dla HSPA i przerzuca na UMTS.
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki za odpowiedź, więc jeżeli na telefonie łapie sygnał 3G z Play na 7 kresek, więc chyba nie powinno być problemów odebrania HSDPA na tym modemie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Raczej nie.