CDMA w Orange Free Optimum
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: CDMA w Orange Free Optimum
Wg mnie modemik jest spory. Powiedziałbym nawet bardzo jak na modem, ale mały jak na to co w sobie ma.
Oglądałem go na żywo w salonie Orange. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że jest co najmniej 2x większy niż AnyDATA ADU-520C ze Sferii.
Oglądałem go na żywo w salonie Orange. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że jest co najmniej 2x większy niż AnyDATA ADU-520C ze Sferii.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pod warunkiem, że podepniemy go do portu który jest zasilany przy wyłączonym laptopie (power usb)marens pisze:Akumulator ładuje się z USB w przypadku braku transmisji, wyłączonego laptopa
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
Dokładniej, laptop musi być podłączony do 230V.
- Biurowiec
- Użytkownik forum
Dzieki marens. Z tego co widac na tych zdjeciach, to chyba nie jest to jakas wyjatkowo klopotliwa sprawa, korzystanie z tego sprzetu. Lezy sobie modem spokojnie na akumulatorku i juz. Mogliby jeszcze jakas koncowke do zapalniczki w samochodzie podrzucic.
Generalnie Orange wie, co robi. Chyba nie maja teraz konkurencji na rynku mobilnego netu. Dziwi mnie tylko, ze nie mowia ciagle o tym CDMA, bo swiadomosc o technologii jest zerowa. Ja sie o niej dowiedzialem jakis miesiac temu, a nie jestem jakims tam ciemniakiem, tylko srednio zorientowanym uzytkownikiem sieci.
Generalnie Orange wie, co robi. Chyba nie maja teraz konkurencji na rynku mobilnego netu. Dziwi mnie tylko, ze nie mowia ciagle o tym CDMA, bo swiadomosc o technologii jest zerowa. Ja sie o niej dowiedzialem jakis miesiac temu, a nie jestem jakims tam ciemniakiem, tylko srednio zorientowanym uzytkownikiem sieci.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dobra reklama jestem pewien napedzila by im mnostwo klientow:)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ale sęk w tym,że oni nie chcą mieć klientów,jak cała TP.adixm pisze:Dobra reklama jestem pewien napedzila by im mnostwo klientow:)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No bo przychodzi ci taki użyszkodnik i ględzi nad uchem. A co gorsza pakuje ci pieniądze w kieszeńPatryk_ pisze:oni nie chcą mieć klientów

Polkomtel się zbliża ze swoją ofertą CDMA, więc będzie ciekawie.Biurowiec pisze:Chyba nie maja teraz konkurencji na rynku mobilnego netu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niech się szybciej zbliża bo w terenie ten GPRS to porażka. A chętnie bym wziął ofertę z hybrydą jak by się pojawiła.Jo_gurt pisze:Polkomtel się zbliża ze swoją ofertą CDMA, więc będzie ciekawie.

- Biurowiec
- Użytkownik forum
O tym Polkomtelu nic nie slyszalem. Fajnie, ze bedzie konkurencyjna oferta. Dla klienta to zawsze dobrze. Ciekawe tylko, czy beda w stanie zagrozic Orange, bo ten juz ma wielka infrastrukture zbudowana.
- Tomaszon
- Stały użytkownik forum
Witam! Jeśli jest się w zasięgu CDMA w Orange Free Pro to jaka jest maksymalna prędkość Internetu???
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Miałeś prawo, dopiero wczoraj kupili (przynajmniej oficjalnie) Co z tego zrobią to jeszcze do końca nie wiadomo. Największym problemem polkomtela będzie dosył, bo nie dysponuje tak jak orange siecią światłowodową.Biurowiec pisze:O tym Polkomtelu nic nie slyszalem. Fajnie, ze bedzie konkurencyjna oferta. Dla klienta to zawsze dobrze. Ciekawe tylko, czy beda w stanie zagrozic Orange, bo ten juz ma wielka infrastrukture zbudowana.
CDMA ma ograniczenie technologiczne do 3,1 Mb/s. Wg umowy orange 1Mb/s (jeszcze tego nie pilnują)Tomaszon pisze:eśli jest się w zasięgu CDMA w Orange Free Pro to jaka jest maksymalna prędkość Internetu???
- Tomaszon
- Stały użytkownik forum
Czyli ile przy dobrym zasięgu CDMA można średnio Mb/s wyciągnąć z Free Pro???krystianb pisze:CDMA ma ograniczenie technologiczne do 3,1 Mb/s. Wg umowy orange 1Mb/s (jeszcze tego nie pilnują)
-
- Guru bezprzewodowy
Udawało mi się 768kbit/s
- Tomaszon
- Stały użytkownik forum
A czy są jakieś anteny zewnętrzne poprawiające sygnał???
[ Dodano: 2009-08-26, 13:15 ]
A czy CDMA jest na częstotliwości 450-470 [Mhz]????
[ Dodano: 2009-08-26, 13:15 ]
A czy CDMA jest na częstotliwości 450-470 [Mhz]????
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
CDMA działa na częstotliwościach 400-470 MHz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie całkiemCDMA działa na częstotliwościach 400-470 MHz.
W Polsce
Orange 450 MHz
Nordisk (wykupiony przez plusa) 420 MHz
Sferia 800 MHz
W usa są sieci 850 a i chyba nawet 1900.
Ostatnio zmieniony 2009-08-26, 12:28 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
od 100 do 2500 kbit/s.Tomaszon pisze:Czyli ile przy dobrym zasięgu CDMA można średnio Mb/s wyciągnąć z Free Pro???
[ Dodano: 2009-08-26, 13:33 ]
Sferia to tzw.pasmo 850,amerykańskie (dokładnie jego przedział 824-830 i 870-876 MHz).krystianb pisze:Sferia 800 MHz
- Tomaszon
- Stały użytkownik forum
Dzięki za info, i jak rozumiem w Orange Free Pro nie ma limitów tak jak w Orange Free, tak???
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Na chwilę obecną nie ma, jednak Orange w każdym momencie może je wprowadzić.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W orange free są już od dłuższego czasu...Tomaszon pisze: jak rozumiem w Orange Free Pro nie ma limitów tak jak w Orange Free, tak???
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Kilka razy bylem pytac w punktach Orange i jak tylko mowilem o Freedom Pro to tylko jeden konsultant nie dostal zadyszki po uslyszeniu nazwyPatryk_ pisze: Ale sęk w tym,że oni nie chcą mieć klientów,jak cała TP.

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- Biurowiec
- Użytkownik forum
Patryk_: od 100 do 2500 kbps? Chyba do 3072.
Tomaszon: Orange nie ma uslugi Free Pro
, ma albo Freedom Pro (internet stacjonarny), albo Free Optimum, Premium (Internet mobilny). Oczywiscie mowie tutaj tylko o ofertach z CDMA.
Tak w ogole, to jak uwazacie, Plus dlugo bedzie musial doganiac Orange z infrastruktura CDMA?

Tomaszon: Orange nie ma uslugi Free Pro

Tak w ogole, to jak uwazacie, Plus dlugo bedzie musial doganiac Orange z infrastruktura CDMA?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Pytanie było o średnią prędkosćBiurowiec pisze:od 100 do 2500 kbps? Chyba do 3072.

- Raciążak
- Użytkownik forum
Jaki z niego mobilny skoro ktoś pisze, ze nie wystarcza samo zasilanie usb tylko potrzebne zewnetrzne.adixm pisze:Na pewno to jest najlepszy internet mobilny w Polsce...
Mam jeszcze pytanie: Da się za pomocą modemu ADU 635 lub tego, który mam w opisie podzielic sygnał na 2 laptopy bez dodatkowego sprzętu jeżeli jeden z tych laptopów będzie udostępniał sieć drugiemu ?
-
- ### BAN ###
Raciążak, no a czym chcesz PC'ta zasilać ?
Chyba prądem logiczne
Może jemu chodziło że w każdym miejscu polski gdzie masz komputer i prąd go uruchomisz
[ Dodano: 2009-08-29, 17:31 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> tek się to nazywa 
Chyba prądem logiczne

Może jemu chodziło że w każdym miejscu polski gdzie masz komputer i prąd go uruchomisz

[ Dodano: 2009-08-29, 17:31 ]
Tak np. przez Wi-FI ale to trochę nie wygodne bo ten komputer co udostępnia musi też działaćRaciążak pisze:Mam jeszcze pytanie: Da się za pomocą modemu ADU 635 lub tego, który mam w opisie podzielic sygnał na 2 laptopy bez dodatkowego sprzętu jeżeli jeden z tych laptopów będzie udostępniał sieć drugiemu ?

- Raciążak
- Użytkownik forum
Mowa była chyba o zasilaniu modemu a nie kompa. Nie musze miec laptopa podlaczonego do sieci zeby korzystac ze sferii z ADU-E100D.
- Mistrz bezprzewodowy
Pobór prądu przez ADU 635 chyba nie różni się z poborem prądu przez ADU E100D.
To już zależy od indywidulej konfiguracji laptopa.Raciążak pisze:Nie musze miec laptopa podlaczonego do sieci zeby korzystac ze sferii z ADU-E100D.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, myślę że to najlepsze miejsce dla pytania o zewnętrzną antenę kierunkową do modemu ADU 635, z założenia modem jest do mobilnego internetu, ale będę wykorzystywał go wyłącznie stacjonarnie.
-
- Początkujący użytkownik forum
Sz.P.
Czy jest możliwość sprawdzenia u operatora ilości wykorzystanych jednostek w OF Optimum?
W ofercie Free E-mail wysyła się sms o treści ILE DANE pod nr 1111, ale w OFO to nie działa.
Czy jest możliwość sprawdzenia u operatora ilości wykorzystanych jednostek w OF Optimum?
W ofercie Free E-mail wysyła się sms o treści ILE DANE pod nr 1111, ale w OFO to nie działa.
- Biurowiec
- Użytkownik forum
Raciazak, z tego co pisal Marens kilka postow wczesniej, to mozesz pracowac przez 12 godzin na akumulatorze, czyli bez uzycia sieciowego pradu. Watpie, abys mial takiego laptopa, ktory wytrzyma dluzej bez ladowania. Takze, tak - CDMA w Orange jest internetem mobilnym.