Jaki adapter wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Jaki adapter wifi
Witam,
planuję zakup adaptera wifi do komputera stacjonarnego, w związku z czym mam do Was kilka pytań:
1. Jaką kwotę powinienem przeznaczyć na zakup dobrego adaptera?
2. Czy powinienem wybrać adapter na złącze PCI/PCI-E czy na USB? Mi nie robi to większej różnicy, chcę wiedzieć który jest bardziej opłacalny.
3. Co możecie mi polecić?
planuję zakup adaptera wifi do komputera stacjonarnego, w związku z czym mam do Was kilka pytań:
1. Jaką kwotę powinienem przeznaczyć na zakup dobrego adaptera?
2. Czy powinienem wybrać adapter na złącze PCI/PCI-E czy na USB? Mi nie robi to większej różnicy, chcę wiedzieć który jest bardziej opłacalny.
3. Co możecie mi polecić?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Jaki adapter wifi
Edimax EW-7318USgŁukasz pisze:3. Co możecie mi polecić?
-
- Stały użytkownik forum
O to wydaje się być ciekawe a przy tym jest relatywnie tania a może mi ktoś powiedzieć jak się ma zasięg takiej karty w porównaniu do mobilnej karty wifi intela 4965AGN?
Nie znam się na tym a tak bym miał jakieś porównanie i wiedział czy jest to wystarczająca karta.
Nie znam się na tym a tak bym miał jakieś porównanie i wiedział czy jest to wystarczająca karta.
- Jaco
Na otwartej przestrzeni i widzialnym nadajniku z 300m działam z tą kartą.
-
- Stały użytkownik forum
A żadnych problemów, np. z rozłączaniem nie masz?
I jeszcze jedno pytanie - jak mam ustawione zabezpieczenie WPA-PSK to bez problemu się połączę? W opisie jest WPA ale nic nie pisze o PSK.
I jeszcze jedno pytanie - jak mam ustawione zabezpieczenie WPA-PSK to bez problemu się połączę? W opisie jest WPA ale nic nie pisze o PSK.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To jest to samo. WPA-PSK = WPA-PreSharedKey, czyli chodzi o to, że jest to jeden wspólny klucz dla wszystkich klientów.Łukasz pisze:W opisie jest WPA ale nic nie pisze o PSK.
- Jaco
Nie.Łukasz pisze:A żadnych problemów, np. z rozłączaniem nie masz?
Tak jak ci już Jo_gurt napisał. Sam dzielę neta w domu i mam WPA2-PSK i nie mam problemów.Łukasz pisze:jak mam ustawione zabezpieczenie WPA-PSK to bez problemu się połączę?
-
- Stały użytkownik forum
Przypomniałem sobie o jeszcze jednym możliwym problemie - czy ten adapter będzie bez problemów współpracował z vistą 64-bitową?
-
- ### BAN ###
Więc powinienSterowniki Windows 98SE/Me/2000/XP/x64 Edition

-
- Stały użytkownik forum
Nie wiem gdzie to znalazłeś bo na stronie Edimaxa nie znalazłem sterowników ani do Visty x64 ani do XP x64. Za to w internecie udało mi się znaleźć informację, że owszem działa na Viście x64. Mam nadzieję, że jest to prawda.
Jak zakupię ten adapter to sprawdzę to i napisze.
Jak zakupię ten adapter to sprawdzę to i napisze.
- Raciążak
- Użytkownik forum
Czy ww karta bedzie odpowiednia/wystarczająca do podzielenia sygnału z laptopa do PCta w sasiednim pokoju czy polecilibyście na dzień dzisiejszy coś innego?
- Jaco
Tu chyba są: http://www.edimax.pl/pl/support_detail. ... &pl2_id=44Łukasz pisze:Nie wiem gdzie to znalazłeś bo na stronie Edimaxa nie znalazłem sterowników ani do Visty x64 ani do XP x64.
-
- Stały użytkownik forum
Sprawdzałem tu. To są sterowniki do wersji 32-bitowych visity i xp, do 64-bitowej nie ma. Pozostaje mieć nadzieje, że nie będą potrzebneJaco pisze: Tu chyba są: http://www.edimax.pl/pl/support_detail. ... &pl2_id=44

-
- ### BAN ###
Możliwe że Vista ma w sobie te sterowniki.
-
- Stały użytkownik forum
Taką właśnie mam nadzieję, jak sprawdzę jak jest to dam znaćprzemox.1 pisze:Możliwe że Vista ma w sobie te sterowniki.

- Jaco
Masz tu paczkę sterów http://odsiebie.com/pokaz/4968175---70ed.html które ja mam.
-
- Stały użytkownik forum
Jaco, masz system 64-bitowy?
- Jaco
Nie. 32 bitowy. Polecę ci jeszcze tu: http://www.lukman.pl/strona/index.php?id=download To jest strona mojego dostawcy i tam również można pobrać stery.Łukasz pisze:masz system 64-bitowy?
[ Dodano: 2009-09-04, 10:08 ]
http://www.lukman.pl/strona/download/dr ... Vista2.exe Inna wersja Visty .
-
- Stały użytkownik forum
No to nie wiem czy na coś mi się zdadzą Twoje sterowniki bo do 64-bitowego systemu muszą być 64-bitowe sterowniki. No chyba, że te z podpisem Vista (inna wersja) są przeznaczone dla Visty x64.
Najpierw sprawdzę czy Vista sama wykryje adapter a jak nie to będę kombinował. Dzisiaj lub jutro powinienem go mieć więc niedługo zdam relację
Najpierw sprawdzę czy Vista sama wykryje adapter a jak nie to będę kombinował. Dzisiaj lub jutro powinienem go mieć więc niedługo zdam relację

-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z WiFi.
Podepnę się pod temat.
Mam problem z połączeniem WiF.
Po każdym restarcie komputera WiFi nie łączy się z routerem, muszę najpierw wejść we właściwości tego połączenia i w zakładce "Sieci bezprzewodowe" zaznaczyć "Użyj systemu windows do konfiguracji ustawień sieci bezprzewodowej" i wtedy dopiero łączy się z routerem.
Taką operację muszę powtarzać po każdym włączeniu komputera ponieważ nie chce zapamiętać tego ustawienia. Na innym komputerze działa to bez problemu. Dodam jeszcze, że ten problem występuje na stacjonarnym PC z podpiętą kartą WiFi do złącza PCI.
Czy ktoś ma jakieś pomysły na rozwiązanie problemu?
Mam problem z połączeniem WiF.
Po każdym restarcie komputera WiFi nie łączy się z routerem, muszę najpierw wejść we właściwości tego połączenia i w zakładce "Sieci bezprzewodowe" zaznaczyć "Użyj systemu windows do konfiguracji ustawień sieci bezprzewodowej" i wtedy dopiero łączy się z routerem.
Taką operację muszę powtarzać po każdym włączeniu komputera ponieważ nie chce zapamiętać tego ustawienia. Na innym komputerze działa to bez problemu. Dodam jeszcze, że ten problem występuje na stacjonarnym PC z podpiętą kartą WiFi do złącza PCI.
Czy ktoś ma jakieś pomysły na rozwiązanie problemu?
- Jaco
Ja mam to tak ustawione. Mam kartę na USB wifi. Łączy się sama za każdym razem przy stracie systemu. Może problem leży w sterownikach. Miałem podobny problem z Vistą. Mam na lapku 3 systemy i gdy przechodziłem z XP na Vistę połączenie niby było a neta brak.Restart kompa lub wstrzymanie systemu rozwiązywało problem.Zmieniłem jednak sterowniki dla karty USB i jak ręką odjął. Teraz łączy się zawsze.

-
- Początkujący użytkownik forum
U mnie problem rozwiązał się właściwie sam. Wszedłem w ustawienia tego odbiornika WiFi i tam najpierw wyłączyłem, a później włączyłem połączenie z routerem. Po restarcie już jest OK.
Chodziło właśnie o te ustawienia z pierwszego zdjęcia, nie chciały się zapamiętać.
Chodziło właśnie o te ustawienia z pierwszego zdjęcia, nie chciały się zapamiętać.
-
- Stały użytkownik forum
Tak jak pisałem wyżej, zdaję relację.
Po podłączeniu urządzenie niestety nie zostało wykryte
Przeniosłem więc komputer do pokoju w którym mam router i podłączyłem kablem w nadziei, że znajdzie odpowiednie sterowniki, niestety nic z tego. Sprawdziłem więc sterowniki zawarte na płytce, w czasie instalacji wyskoczyło, że sterowniki są nie podpisane cyfrowo i urządzenie zostanie zatrzymane 
Jak się jednak okazało, nie stało się tak - urządzenie działa
. Przypuszczam, że zostało wrzucone więcej sterowników i jeden z nich został odrzucony a inny nie. Tak więc adapter działa, jedna rzecz mnie jednak dziwi - wyświetlane są dwa połączenia. Gdy jedno rozłączę rozłącza się całość. No ale internet jest więc już chyba nie będę wnikał dlaczego tak się dzieje 
Po podłączeniu urządzenie niestety nie zostało wykryte

Jak się jednak okazało, nie stało się tak - urządzenie działa

- wojteks
- *** Administrator ***
Wejdź w konfigurację routera i wyłącz UPnP (tak samo możesz w PC wyłączyć tę usługę)Łukasz pisze:jedna rzecz mnie jednak dziwi - wyświetlane są dwa połączenia.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Nie wiem czy to była kwestia włączonego czy nie UPnP ale problem... sam zniknął
W tej chwili już jest wyświetlane tylko jedno połączenie tak jak być powinno. Być może to kwestia którejś z aktualizacji systemu bo system był stawiany wczoraj i co chwilę WU pobierał aktualizacje
PS Serdeczne dzięki wszystkim za pomoc. Jeżeli chcecie to możecie usunąć moje konto bo udzielam już się regularnie na kilku innych Forach i nie będę miał czasu na kolejne

W tej chwili już jest wyświetlane tylko jedno połączenie tak jak być powinno. Być może to kwestia którejś z aktualizacji systemu bo system był stawiany wczoraj i co chwilę WU pobierał aktualizacje

PS Serdeczne dzięki wszystkim za pomoc. Jeżeli chcecie to możecie usunąć moje konto bo udzielam już się regularnie na kilku innych Forach i nie będę miał czasu na kolejne

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
O usuwaniu konta wydzielam tu: >KLIK<Łukasz pisze:Jeżeli chcecie to możecie usunąć moje konto
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stały użytkownik forum
Słuchajcie, znowu zaczęło wyświetlać dwa połączenia. Wygląda to tak, nazwa połączenia którą powinno wyświetlać to "x" a wyświetla dwa: "x" oraz "x 2".
Sprawdziłem UPnP w routerze i jest wyłączone.
Nie jest to problemem ale skoro już tu jestem to postanowiłem o tym napisać
Sprawdziłem UPnP w routerze i jest wyłączone.
Nie jest to problemem ale skoro już tu jestem to postanowiłem o tym napisać