Acer Extensa 5220

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomi 25
Stały użytkownik forum

Acer Extensa 5220

Post autor: Tomi 25 »

Może ktoś z forumowiczów posiada laptopa Acer Extensa 5220.Nagrywarka dvd zakończyła u mnie żywot( nie pomogło ani czyszczenie ani wgrywania nowszego Biosu do nagrywarki).Chciałbym zaopatrzyć się w nową lecz nie za bardzo wiem jaka mogła by podejść do tego Acera.Nie jestem za bardzo za oryginalnym napędem Slimtype-LiteOn,chciałbym coś bardziej trwalszego i porządniejszego.Może coś doradzicie?
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Acer Extensa 5220

Post autor: lubczyk »

Ja posiadam. Wyrzuć to ścierwo albo komuś sprzedaj ;]
Co do nagrywarki moja też szybko poszła się, tylko że mam go na gwarancji i dali nową.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
Tomi 25
Stały użytkownik forum

lubczyk ja też mam na gwarancji ale za bardzo nie uśmiecha mi się wysyłać go do Czech czy na Słowację tam gdzie oni mają serwis.A długo czekałeś na laptopa jak oddałeś go do serwisu?A jeśli bym go wysłał do serwisu to muszę swoje wszystkie dane i pliki poprzenosić z komputera np.na dysk zewnętrzny czy nic nie robić tylko oddać tak jak jest? Chodzi mi szczególnie o Filmy,muzykę itp...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tomi 25 pisze:za bardzo nie uśmiecha mi się wysyłać go do Czech czy na Słowację tam gdzie oni mają serwis.
Brno (Czechy).
Tamtejszy serwis działa bardzo sprawnie. Także IMO nie ma co kombinować.
Tomi 25 pisze:A jeśli bym go wysłał do serwisu to muszę swoje wszystkie dane i pliki poprzenosić z komputera np.na dysk zewnętrzny czy nic nie robić tylko oddać tak jak jest? Chodzi mi szczególnie o Filmy,muzykę itp...
Dogadaj się zgłaszając usterkę, powinni się zgodzić na to, żebyś wyjął dysk i wysłał lapka bez niego. Usterka ewidentnie nie ma z nim (dyskiem) związku, więc nie zrobią raczej problemu.
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Nic Ci nie skasują. Miałem lapka dwa razy w naprawie. Za pierwszym razem siedział z przesyłką 10 dni. A za drugim razem.. 27 dni. Tzn wczoraj wrócił mi z gwarancji ;). Siedział tak długo za drugim razem bo nie mieli części, co jak dla mnie jest paradoksalne. Skoro naprawiają laptopy, to powinni mieć części. Ale ja na twoim miejscu bym wysłał. Nie umrzesz jak komputera nie będzie, a jak wróci, to będziesz miał sprawniejszy :).

A! I jeszcze tak fajnie pachniał jakąś pastą po powrocie do mnie :hyhy:.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

lubczyk pisze:Wyrzuć to ścierwo albo komuś sprzedaj ;]
Chwila chwila, mam tego lapka dobre 2 lata. Co prawda wymieniałem już napęd DVD-RW jednak jestem zadowolony. Jak się dba o sprzęt to spokojnie wytrzymuje.

Nie jest zrobiony z materiałów, z górnej półki więc jest dosyć nieźle porysowany.
Zawiasy nie są specjalnie wyrobione, myślę jak na 2 lata to całkiem nieźle. Bateria wytrzymuje jakieś 30-45min.

Powinien spokojnie wytrzymać jeszcze u mnie jakiś czas .
Jak padnie sprawię sobie coś ze stajni IBMa (T43/X30/X40).
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Mój akurat po 1,5 roku wcale nie jest porysowany... bo na gwarancji wymienili mi całą obudowę :].

No ja akurat marens, dużo jeżdżę PKP z nim i ogólnie często używam go w terenie, i widzę że nie jest to świetny sprzęt, aczkolwiek jakoś wytrzymuje moje wymagania. A dlaczego tak krótko bateria Ci wytrzymuje ? Moja śmiga (zależnie co robię koło 1 godziny z wyłączonym WI-FI i podłączonym modemem pod HSDPA).
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

lubczyk pisze:No ja akurat marens, dużo jeżdżę PKP z nim i ogólnie często używam go w terenie
Korzystam z niego w weekendy, w miejscach gdzie jest zasięg 12V oraz 230V.
lubczyk pisze:A dlaczego tak krótko bateria Ci wytrzymuje ?
Wytrzyma godzinę przy skręconej matrycy do minimum, WiFi. Bez modemu HSDPA.
Wkładamy modem, podkręcamy matrycę 30-45min

Od początku bateria trzymała jakąś godzinę, ten typ tak ma.
Leżą sobie pieniążki gotowe, na nowego lapka ale czekam aż ten odmówi współpracy całkowicie. Sprzedawać za 500zł to średni interes.

Baterię mogę zawsze zregenerować, ale płacić za gwarantowane powiększenie do 2 godzin 250zł mija się z celem.
Awatar użytkownika
Tomi 25
Stały użytkownik forum

Dzięki wszystkim za rady :)
ODPOWIEDZ