Dialup przez komórkę z pominięciem własnego operatora

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Infotimes
Początkujący użytkownik forum

Dialup przez komórkę z pominięciem własnego operatora

Post autor: Infotimes »

UWAGA - Nie wiem ile komu nabije, więc korzystasz na własne ryzyko. U mnie jak poniżej

Ciekawe rozwiązanie internetu wdzwanianego przez komórkę dla osób:

- które mają dużo niewykorzystanych minut w abonamencie,

- ich operator kasuje za internet przez komórkę, dodatkowe pieniądze za transfer.

Właśnie ja miałem taki problem. Mam internet stacjonarny a czasami chcę skorzystać z neta w miejscu gdzie nie ma kabla. Pozostaje wykupienie internetu bezprzewodowego lub łączenie przez komórkę.

Bezprzewodowy mi na gwałt niepotrzebny a gdy łączę się przez komórkę to operator siecigdzie mam abonament, nalicza mi, dodatkowo do abonamentu, opłaty za transfer danych (chyba 10gr za 100kB).

Mam w abonamencie dużo niewykorzystanych minut więc wolałbym żeby mi za ten transfer kasował z abonamentu. No ale jeśli nie, to poszukam konkurencji.

Poszukałem i znalazłem, pomimo tego że wydawało mi się że połączenia wdzwaniane (dial up) dawno przeszły do historii.

KOSZT POŁĄCZENIA

Pomimo tego co pisze poniżej, łącząc się z netem przez komórkę w piątek przed południem, przez 4:38m, policzyło mi 5 minut i taką ilość minut odjęło mi z abonamentu. Czyli to koszt połączenia abonamentowego z numerem stacjonarnym.

Szybkość nie jest rewelacyjna 9,6Kb/s. Ale to tyle co normalny EDGE, więc w moim przypadku (zwykle jestem poza zasięgiem UMTS/HSDPA ) na jedno wychodzi..

Szczegóły konfigu:

tel: 0257817777

W dni powszednie w godzinach 8-18 impuls jest liczony co 3,5 minuty, w godzinach 18-8 co 7 minut, a w soboty, niedziele i święta przez całą dobę co 7 minut.

Nazwa użytkownika: sokol

Hasło: sokol

Numer: 0257817777

Szczegóły pod tym linkiem: http://www.telefonypodlaskiesa.pl/index ... cle&sid=25

artykuł pochodzi ze strony: Infotimes_artykuł

Będę też chyba testował sobie zrobienie sobie tego numeru jako bezpłatnego w abonamencie :)

Jakby ktoś znał podobne numery to proszę o info.
Esencją wiedzy jest: mieć ją po to, aby jej używać - Konfucjusz
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Dialup przez komórkę z pominięciem własnego operatora

Post autor: krystianb »

Infotimes pisze:Szybkość nie jest rewelacyjna 9,6Kb/s. Ale to tyle co normalny EDGE,
Normalny edge to jest pomiędzy 100 a 200 Kb/s.
Infotimes pisze:W dni powszednie w godzinach 8-18 impuls jest liczony co 3,5 minuty, w godzinach 18-8 co 7 minut, a w soboty, niedziele i święta przez całą dobę co 7 minut.
To jest cennik telekomunikacji, przy połączeniu przez komórke jest rozliczanie jak w obonamencie.
Infotimes pisze:Jakby ktoś znał podobne numery to proszę o info.
Najpopularniejszy nr do telekomuny 0 20 21 22 (jest jeszcze wielu innych operatorów, nawet gg ma(lub miało) swój nr dostępowy (nie gwarantuje, że nie są płatne poza abonamnetem, ani tego że da się z nimi połączyć)
Choc gra raczej nawet świeczki nie warta, nawet poczte tym cieżko sprawdzić. :dobani:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Infotimes pisze:połączenia wdzwaniane (dial up) dawno przeszły do historii.
"Przeszły do historii"? To źle Ci się wydawało. Cały internet mobilny opiera się na dial up.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

ryba825 pisze:Cały internet mobilny opiera się na dial up.
:rotfl:
Człowiek uczy się całe życie. Ja byłem święcie przekonany że opierają się na transmisji pakietowej :] (wyjątkiem jest CSD, które faktycznie jest połączeniem wdzwanianym)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ryba825 pisze:"Przeszły do historii"? To źle Ci się wydawało. Cały internet mobilny opiera się na dial up.
Co za bzdury wygadujesz. *99***1# i wszyskie kombinacje, to tylko komenda która trafia do modemu (też i w telefonie), aby połączył sie z transmisją pakietową z APN zapisanym pod nr 1 w telefonie. Nie ma to nic wspólnego z dostępem wdzwanianym, jaki to kiedys był na modemach analogowych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Myląca może być nazwa windowsowego programu do ustanawiania połączeń PPP, czyli DialUp ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ryba825 pisze:"Przeszły do historii"? To źle Ci się wydawało. Cały internet mobilny opiera się na dial up.
Chodzi o prawdziwe dial-up,z komutacją łącza - CS.
Dial-up w mobilnym internecie to tylko interfejs między modemem a komputerem,użytkownikiem :)

[ Dodano: 2009-08-28, 12:49 ]
Infotimes pisze:W dni powszednie w godzinach 8-18 impuls jest liczony co 3,5 minuty, w godzinach 18-8 co 7 minut, a w soboty, niedziele i święta przez całą dobę co 7 minut.
To z sieci telefonów podlaskich :]
Liczy się tylko taryfa Twojego operatora,w końcu to zwykły numer stacjonarny.
W Tepisie jest 0202122,ale to tylko alias,i z innej sieci niż TP sie na niego nie dodzwonisz,ale jak znasz prawdziwy numer do lokalnego węzła,który kryje się pod aliasem,to dozdzwonisz się od dowolnego opa,o ile TP nie blokuje dostępu z innych sieci.
Tak samo jest z 0700 - jak dzwonisz normalnie,płacisz 10 zł za minutę,ale jak znasz prawdziwy numer stacjonarny,który się kryje pod danym 0700,i nie jest on zablokowany,to dzwonisz po taryfie lokalnej :cfaniak:
ODPOWIEDZ