Orange Freedom Pro i limit
Moderator: Moderatorzy
- Digitall
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Orange Freedom Pro i limit
No i mamy limit, tak tak, udało się go szybko osiągnąć na 2 komputery no i kaplica.
Teraz Ci co tak płakali że im strasznie muli dopiero poczują co to znaczy powolny internet, bo limit spokojnie można w kilka dni wykorzystać, szczególnie gdy w domu na routerze podłączonych jest więcej niż jeden komputer.
Teraz Ci co tak płakali że im strasznie muli dopiero poczują co to znaczy powolny internet, bo limit spokojnie można w kilka dni wykorzystać, szczególnie gdy w domu na routerze podłączonych jest więcej niż jeden komputer.
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jest,zgadza się,ale w informatyce przyjęły się jednak duże litery.krystianb pisze:A moim zdaniem jest to zdefiniowane
- czarny
- Stały użytkownik forum
Limit limitem a jest jakas oficjalna informacja
U mnie śmiga i nic mi nie wiadomo

U mnie śmiga i nic mi nie wiadomo

- Digitall
No dobra, po 15 minutach mam dość.. Trzeba będzie rozwiązać umowę..........
Ani Skype, ani radio internetowe, ani cokolwiek......... Tak tak, tylko w reklamie i takie rzeczy tylko w Orange, każą sobie podłączać pod router WiFi kilka komputerów w domu (nie licząc laptopa siostry której teraz nie ma i mojej E51), żeby po 3 dniach usługa padła.
Podejście Orange jest co najmniej śmieszne, zamiast inwestować w infrastrukturę wyszedł na rynek kolejny limitowany gniot. Misja świadczenia usługi tam gdzie to do tej pory było niemożliwe to tylko ściema, bo przecież mogli zezwalać na instalację, tylko tym użytkownikom, którzy nie mogą mieć dostępu do Internetu innymi kanałami, a tak proszę bardzo.. Świta, która chciała zaoszczędzić 10 zł względem Neostrady teraz przynajmniej dostanie po tyłku
Oj ja znam takich genialnych ludzi, znam...
Druga sprawa to limity, można to zrobić inaczej.. Do przeglądania stron i tak wystarczy np. 128kbps, które również pozwoli pobrać jakiś plik od czasu do czasu. Marzenia o pobieraniu najnowszej dystrybucji testowej Ubunty czy OpenSuse to już tylko marzenia i tak. Co pozwoli na podpięcie pod ten sam nadajnik większej ilości użytkowników w zakresie tej prędkości. Ja przez ten cały okres od marca miałem non-stop 3 Mbps, a sieć zwalniała jedynie w szczycie podczas testów na serwerze warszawskim, a na lubelskim nadal prawie 3Mbps, co tylko świadczy o słabej infrastrukturze Orange (takie rzeczy tyko w Orange i Erze).
Skoro nie ma usługodawcy, któremu zapłaciłbym więcej za nielimitowany dostęp przynajmniej 1Mbps to tylko kolejny powód do niskiej oceny aktualnych usługodawców.
Ja wiem, ja wiem, inwestycje, pieniądze bla bla bla.. Monopolista raz że dostał koncesję i UKE ? nie cofnął jej pod warunkiem spełnienia misji udostępniania usługi na terenach zurbanizowanych a dwa ma stosunkowo dobre zaplecze sprzętowe na ziemi, nie jest w stanie wprowadzać innowacyjnych technologii (CDMA było (i jest) już wcześniej w innych państwach). Podobnie ERA, na pytanie o WiMax nie można usłyszeć dobrej odpowiedzi, ponieważ ERA woli wprowadzać usługi w miastach (no to oczywiste, kasa), tylko że tam są już inne kanały dostępu!!..
Skąd takie moje rozgoryczenie? Od kilku lat staraliśmy się o przyłączenie do linii telefonicznej, która przebiega 120 metrów od domu. Ze względów na 'brak warunków technicznych' decyzji odmownych było kilka. Najgorsze jest w tym wszystkim to, że operator nie świadczy usługi dostępu bezprzewodowego dla takich 'trudnych' sytuacji; a regulamin limituje podział Neostrady oraz uniemożliwia montaż poza docelowym miejscem zakończenia usługi. Generalnie ludzie myślą tylko o sobie, fakt; do tego sąsiadów się nie wybiera; co tylko wzmaga napięcia i frustracje. To tak jakby mieszkając w bloku w mieście, nie można było wpiąć się do kablówki którą wszyscy dookoła posiadają.
Nie no nie mam pretensji, w umowie był zapis, że taka sytuacja może nastąpić. Pretensje mam o to, że zamiast ruszyć głową i spróbować problem przepustowości rozwiązać w inny sposób, monopolista raczył przykręcić kurek przez co teraz usługa jest bezużyteczna (mam od 2 do 5 urządzeń końcowych w domu zależnie od pory dnia itd..). A moje zaawansowane hobby to generalnie informatyka, coś czasem sobie tak podzióbię (jak AutoReboot)..
Ani Skype, ani radio internetowe, ani cokolwiek......... Tak tak, tylko w reklamie i takie rzeczy tylko w Orange, każą sobie podłączać pod router WiFi kilka komputerów w domu (nie licząc laptopa siostry której teraz nie ma i mojej E51), żeby po 3 dniach usługa padła.
Podejście Orange jest co najmniej śmieszne, zamiast inwestować w infrastrukturę wyszedł na rynek kolejny limitowany gniot. Misja świadczenia usługi tam gdzie to do tej pory było niemożliwe to tylko ściema, bo przecież mogli zezwalać na instalację, tylko tym użytkownikom, którzy nie mogą mieć dostępu do Internetu innymi kanałami, a tak proszę bardzo.. Świta, która chciała zaoszczędzić 10 zł względem Neostrady teraz przynajmniej dostanie po tyłku

Druga sprawa to limity, można to zrobić inaczej.. Do przeglądania stron i tak wystarczy np. 128kbps, które również pozwoli pobrać jakiś plik od czasu do czasu. Marzenia o pobieraniu najnowszej dystrybucji testowej Ubunty czy OpenSuse to już tylko marzenia i tak. Co pozwoli na podpięcie pod ten sam nadajnik większej ilości użytkowników w zakresie tej prędkości. Ja przez ten cały okres od marca miałem non-stop 3 Mbps, a sieć zwalniała jedynie w szczycie podczas testów na serwerze warszawskim, a na lubelskim nadal prawie 3Mbps, co tylko świadczy o słabej infrastrukturze Orange (takie rzeczy tyko w Orange i Erze).
Skoro nie ma usługodawcy, któremu zapłaciłbym więcej za nielimitowany dostęp przynajmniej 1Mbps to tylko kolejny powód do niskiej oceny aktualnych usługodawców.
Ja wiem, ja wiem, inwestycje, pieniądze bla bla bla.. Monopolista raz że dostał koncesję i UKE ? nie cofnął jej pod warunkiem spełnienia misji udostępniania usługi na terenach zurbanizowanych a dwa ma stosunkowo dobre zaplecze sprzętowe na ziemi, nie jest w stanie wprowadzać innowacyjnych technologii (CDMA było (i jest) już wcześniej w innych państwach). Podobnie ERA, na pytanie o WiMax nie można usłyszeć dobrej odpowiedzi, ponieważ ERA woli wprowadzać usługi w miastach (no to oczywiste, kasa), tylko że tam są już inne kanały dostępu!!..
Skąd takie moje rozgoryczenie? Od kilku lat staraliśmy się o przyłączenie do linii telefonicznej, która przebiega 120 metrów od domu. Ze względów na 'brak warunków technicznych' decyzji odmownych było kilka. Najgorsze jest w tym wszystkim to, że operator nie świadczy usługi dostępu bezprzewodowego dla takich 'trudnych' sytuacji; a regulamin limituje podział Neostrady oraz uniemożliwia montaż poza docelowym miejscem zakończenia usługi. Generalnie ludzie myślą tylko o sobie, fakt; do tego sąsiadów się nie wybiera; co tylko wzmaga napięcia i frustracje. To tak jakby mieszkając w bloku w mieście, nie można było wpiąć się do kablówki którą wszyscy dookoła posiadają.
Nie no nie mam pretensji, w umowie był zapis, że taka sytuacja może nastąpić. Pretensje mam o to, że zamiast ruszyć głową i spróbować problem przepustowości rozwiązać w inny sposób, monopolista raczył przykręcić kurek przez co teraz usługa jest bezużyteczna (mam od 2 do 5 urządzeń końcowych w domu zależnie od pory dnia itd..). A moje zaawansowane hobby to generalnie informatyka, coś czasem sobie tak podzióbię (jak AutoReboot)..
Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 09:03 przez Digitall, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No właśnie, i chodzi o to, ze kilo w informatyce to 1024 a nie 1000 tak jak w kilogramie.Patryk_ pisze:Jest,zgadza się,ale w informatyce przyjęły się jednak duże litery.
-
- Użytkownik forum
Przyłączam się do wypowiedzi kolegi. Posiadałem Orange Freedom przez 4 lata w salonie o obiecali mi przejście z free na CDMA co za tym idzie +4gb do limitu. Okazało się jednak że nie można przejść z karty SIM na RUIM. Ok podpisałem nowo umowę i internet okazał się rewelacyjny w mojej BARDZO, BARDZO małej miejscowości. Chociaż ping jest taki jak zawsze
(w planach mam gre w WoW'a) na TP nie mam co liczyć ponieważ u mnie "diabeł mówi dobranoc'. Nasz monopolista okazał się znowu bardzo srogi co do klientów, jedyne co może uratować to sytuacje to konkurencja na rynku
. W Niemczech tani/szybki internet jest oferowany przez satelitę, a mu mamy CDMA od naszego ukochanego monopolisty
. Ja swój limit wykorzystałem w 1 dzień.
ps:

ps:

Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 10:10 przez DagerPL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący użytkownik forum
A nie wiecie czy w okresie próbnym limitują???
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Taak,tani,szybki i może jeszcze bez limitówDagerPL pisze:W Niemczech tani/szybki internet jest oferowany przez satelitę
![:]](./images/smilies/splash.gif)
[ Dodano: 2009-08-29, 11:17 ]
Dokładnie.dlatego jak się napisze dużą to od razu wiadomo,o co chodzi.Jo_gurt pisze:No właśnie, i chodzi o to, ze kilo w informatyce to 1024 a nie 1000 tak jak w kilogramie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
3GB w jeden dzien(i wy sie dziwicie ze sa limity na necie BEZPRZEWODOWYM?)?lol ja 5-7GB robie za caly miesiac na dwoch kompach...ale 3GB to faktycznie malo mogliby wprowadzic wyzsze limity w wyzszych cenach dla OFP np. za 70-75zl 8-10GB i to powinno byc rozsadnym limitem...Chociaz nie wiem czy mozna, ale pewnie tak przejsc na Orange Free Platinium czy Premium(HSPA,CDMA,GSM), tylko ze to jest troszke drogie rozwiazania:)DagerPL pisze:(...)Ja swój limit wykorzystałem w 1 dzień.
-
- Stały użytkownik forum
Tak Digitall ja też zgadzam się z tobą. Od początku OFP był reklamowany jako internet stacjonarny dla użytkowników którzy nie mają możliwości podłączenia np. ADSL. I CDMA sprawdza się w tej roli bardzo dobrze. Niestety okazuje się ża operator pod przykrywką chęci podłączenia do szerokopasmowego internetu wsi, wypuścił na rynek kolejną limitowaną ofertę internetu mobilnego.
Oczywiście umowy mogłyby być podpisywane tylko z użytkownikami rzeczywiście nie mającymi innej sensownej alternatywy dostępu do netu, a także możliwość logowania się do BTS'ow znajdujących się poza miejscem w którym docelowo miałby być użytkowany modem mogłaby być zablokowana, ale po co? Kasa, kasa, chęć dokopania konkurencji, a przy tym brak w rzeczywistości realnej chęci do rozwoju polskiego internetu, to jest prawdziwy powód dlaczego tak się nie stało.
Z resztą już od pewnego czasu obserwując postępowanie Orange, można było wysnuć takie przypuszczenia. Teraz staje się to oczywiste. I to tyle, takie jest moje zdanie.
Oczywiście umowy mogłyby być podpisywane tylko z użytkownikami rzeczywiście nie mającymi innej sensownej alternatywy dostępu do netu, a także możliwość logowania się do BTS'ow znajdujących się poza miejscem w którym docelowo miałby być użytkowany modem mogłaby być zablokowana, ale po co? Kasa, kasa, chęć dokopania konkurencji, a przy tym brak w rzeczywistości realnej chęci do rozwoju polskiego internetu, to jest prawdziwy powód dlaczego tak się nie stało.
Z resztą już od pewnego czasu obserwując postępowanie Orange, można było wysnuć takie przypuszczenia. Teraz staje się to oczywiste. I to tyle, takie jest moje zdanie.
-
I Wasze biadolenie nic nie da chłopaki...nic się nie poradzi, że takie rzeczy się w Polsce dzieję i wiecznie nie ma pieniędzy na rozwój takiego czegoś jak internet...Ci co mieszkają w większych miejscowościach maja duży wybór internetu i im nie powinno się sprzedawać OFP tak jak ktoś już wyżej napisał...ten internet powinien być zarezerwowany tylko dla ludzi którzy nie mogą i nie będą mogli mieć innego internetu (np. dla mnie
) i niechby był ten limit, bo jak się dużo ludzi uzbiera to by się nie dało korzystać tak jak nieraz to było, ale nich przycinają prędkość tak jak już pisałem wcześniej w innym wątku chyba...niech to będzie 128/64...wtedy by im się nie zapychało a człowiek mógłby spokojnie korzystać...
Powiem Wam, że ja to bym wolał nawet takie rozwiązanie...dali by prędkość 512/256 za podwójną cenę, żeby się pijawkom nie opłacało go brać i żeby nie był on limitowany...prędkość by była dobra nawet, nie zapychało by się im, a My, ludzie, że tak powiem pokrzywdzeni brakiem porządnego internetu, mielibyśmy w miarę dobry dostęp do internetu...
Ale to tak sobie można "gdybać"...i tak nic z tego nie będzie...trzeba się cieszyć z tego co się ma bo zawsze mogło być gorzej...dla mnie to i tak OFP jest lepsze od OF...nawet po limicie da się dobrze WWW pooglądać, bo wszystko sprawniej chodzi dzięki małemu pingowi...a radio internetowe to dla mnie głupota, ludziom odbija na jego punkcie...wole sobie swoją poczciwą wierzę ustawić i słuchać radia niż szpanować radiem internetowym...
Zacznijcie co niektórzy myśleć inaczej i szukać innych rozwiązań, a nie "płaczecie" na forum...

Powiem Wam, że ja to bym wolał nawet takie rozwiązanie...dali by prędkość 512/256 za podwójną cenę, żeby się pijawkom nie opłacało go brać i żeby nie był on limitowany...prędkość by była dobra nawet, nie zapychało by się im, a My, ludzie, że tak powiem pokrzywdzeni brakiem porządnego internetu, mielibyśmy w miarę dobry dostęp do internetu...
Ale to tak sobie można "gdybać"...i tak nic z tego nie będzie...trzeba się cieszyć z tego co się ma bo zawsze mogło być gorzej...dla mnie to i tak OFP jest lepsze od OF...nawet po limicie da się dobrze WWW pooglądać, bo wszystko sprawniej chodzi dzięki małemu pingowi...a radio internetowe to dla mnie głupota, ludziom odbija na jego punkcie...wole sobie swoją poczciwą wierzę ustawić i słuchać radia niż szpanować radiem internetowym...
Zacznijcie co niektórzy myśleć inaczej i szukać innych rozwiązań, a nie "płaczecie" na forum...

Ostatnio zmieniony 2009-09-01, 06:44 przez bieniek102, łącznie zmieniany 1 raz.
- lcud
- Użytkownik forum
Dokładnie nie ma w europie taniego bez limitowego internetu satelitarnego, siedzę już w tym ze dwa lata.Patryk_ pisze:Taak,tani,szybki i może jeszcze bez limitówDagerPL pisze:W Niemczech tani/szybki internet jest oferowany przez satelitę![]()
Jeszcze rok temu za 90 Euro było można kupić bez limitów net jednokierunkowy od eutelsata który miał download na poziomie 50-60KB/s
Teraz o ile dobrze pamiętam za 90Euro dostanę 50GB limitu na miesiąc potem masakra 8KB/s
Na net bez limitu w europie trzeba bulnąć ze 500zł+
Orange Freedom Pro :-)
PS2, Dreamcast, XBOX 360 Premium + Panasonic Viera 32"
PS2, Dreamcast, XBOX 360 Premium + Panasonic Viera 32"
-
Przekroczyłeś 3GB transferu i usługa jest limitowana do 64kbps download / 32 kbps upload. W normalnych warunkach gdy nie przekroczyłeś 3Gbajtów sciągniętych danych to prędkość w żaden sposób jest ograniczana czyli możesz osiagnąć 3.1 Mbps DL, 1.7 UL. Dokładnie jak w umowie.Digitall pisze:No dobra, po 15 minutach mam dość.. Trzeba będzie rozwiązać umowę..........
Usługa Orange Freedom PRO będzie sprzedawana też w innych opcjach - droższych - ale z większymi limitami . Niestety ale świadczenie usługi kosztuje. Przyjmimy chociażby koszt łączy do internetu ,średnio w zależności od dostawcy koszt łącza operatorskiego do internetu (np. Telia) około 30 zł ZA każdy 1 Mbps pasma. Dodaj do tego koszty stacji, systemów min. bilingu, koszty utrzymania (bo przecież jak się stacja zepsuje po piorunie to trzeba ją naprawić). A ty chcesz mieć nielimitowany dostęp 3,1 Mbps constant za 60 zł.
I to jest cała filozofia. Biznes po prostu musi się opłacać i już. Poza tym to nie jest oferta dla zasysaczy tylko dla normalnych ludzi którzy chcą ściągnąć maila i poglądać strony WWW.
Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 13:49 przez mcore, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli zasysacz nie ma żadnego alternatywnego operatora to i na OFP będzie zasysał tylko z mniejszą prędkością po limicie. ;)Wkońcu ma takie prawo, w umowie nie jest wyszczególnione to czego internet jest przeznaczony a więc może nawet cały miesiąc ciągnąć peer-to-peer.mcore pisze:Poza tym to nie jest oferta dla zasysaczy tylko dla normalnych ludzi którzy chcą ściągnąć maila i poglądać strony WWW.
- Digitall
mcore, człowieku, o co Ci chodzi?, pracujesz dla Orange? Ja już powiedziałem znajomym z Orange, co sądzę na temat polityki tej firmy. I czytaj najpierw to co napisałem, a potem się wypowiadaj..
Napisałem przecież że chętnie zapłacę więcej za działającą 'normalnie' usługę to raz. Niech Orange pozwoli zapłacić sobie np za 16 GB limitu na miesiąc 99 zł, nie ma problemu.. Widać nie zależy.
Dwa, to podstępna i 'nieuczciwa' kampania reklamowa jest nieadekwatna do jakości i dostępności usługi.
Trzy, normalny człowiek również aktualizuje Windowsa, Linuxa, antywirusa, przegląda yt/dailymotion, rozmawia przez Skype itd..
IMO 128/64 jest lepszym rozwiązaniem niż 3GB limitu na miesiąc, co jest śmieszne w dzisiejszych czasach, ale tak właśnie miało być. Zresztą właściwie to miało być dla mnie rozwiązanie tymczasowe i właśnie takim się stanie może już wkrótce (oby.. WiMax nadchodzi, a i może przeprowadzka się szykuje). A Orange gdyby faktycznie pomyślało o biznesie, to byłoby w stanie świadczyć usługę (dynamicznie dzieląc) z odpowiednią jakością jak również zamiast CDMA, wymusić na użytkownikach zwykłe kablowe rozwiązania zamiast radia jeśli jest możliwość.. Ale skoro tylko na kasie zależy, to teraz się dobrze beknie, bo taka inwestycja w CDMA krótkotrwała to tylko strata kasy. Max za 2 lata liczba userów spadnie drastycznie i Orange pozostanie z ręką w nocniku, bo koszt wdrożenia usługi może okazać się wyższy niż zysk netto z jej świadczenia.

Napisałem przecież że chętnie zapłacę więcej za działającą 'normalnie' usługę to raz. Niech Orange pozwoli zapłacić sobie np za 16 GB limitu na miesiąc 99 zł, nie ma problemu.. Widać nie zależy.

Dwa, to podstępna i 'nieuczciwa' kampania reklamowa jest nieadekwatna do jakości i dostępności usługi.

Trzy, normalny człowiek również aktualizuje Windowsa, Linuxa, antywirusa, przegląda yt/dailymotion, rozmawia przez Skype itd..

IMO 128/64 jest lepszym rozwiązaniem niż 3GB limitu na miesiąc, co jest śmieszne w dzisiejszych czasach, ale tak właśnie miało być. Zresztą właściwie to miało być dla mnie rozwiązanie tymczasowe i właśnie takim się stanie może już wkrótce (oby.. WiMax nadchodzi, a i może przeprowadzka się szykuje). A Orange gdyby faktycznie pomyślało o biznesie, to byłoby w stanie świadczyć usługę (dynamicznie dzieląc) z odpowiednią jakością jak również zamiast CDMA, wymusić na użytkownikach zwykłe kablowe rozwiązania zamiast radia jeśli jest możliwość.. Ale skoro tylko na kasie zależy, to teraz się dobrze beknie, bo taka inwestycja w CDMA krótkotrwała to tylko strata kasy. Max za 2 lata liczba userów spadnie drastycznie i Orange pozostanie z ręką w nocniku, bo koszt wdrożenia usługi może okazać się wyższy niż zysk netto z jej świadczenia.

-
Moze bedzie taka oferta, tylko nie sadze aby to było aż 16GB, liczyłbym raczej na połowe tej wartości. Wartosc z pewnoscia bedzie taka jak cenowo u konkurencji np. Nordisk 100zl 8gb.Digitall pisze:mcore, człowieku, o co Ci chodzi?, pracujesz dla Orange?
Co do aktualizacji to oczywiscie mozna ja wylaczyc albo sciagnac całą paczkę na raz gdzieś indziej zamiast codziennie pozwalać komputerowi nabijac kilobajty. Zgadzam sie z tym ze powinno byc 128kbps, tylko pytanie jakby to wplynęło na sieć więc policzmy :
najczesciej jest w sektorze okolo 30 userow, niech kazdy z nich sciaga non-stop 128kbps (typowy ssacz non stop sciaga). Na sektor CDMA jest dostepne 3.1 Mbps. 30 x 0.128 = 3,8 Mbps czyli przekracza pojemnosc sektora i nie zostawia mozliwosci uzytkownikom ktorzy jeszcze maja troche KB do przekroczenia limitu. Juz teraz wiesz dlaczego jest 64kbps a nie 128kbps. A skype powinno pojsc na CDMA i 64kbps, ma adaptacyjny kodek dzwieku oparty na CELP.
Uwazam ze i tak jest luksusowo, bo porownaj 64kbps na GPRS /EDGE z 64kbps na CDMA. Roznice widac na pewno.
Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 16:49 przez mcore, łącznie zmieniany 2 razy.
-
mcore, Skąd wiesz o możliwości zwiększenia limitu na większy? Mówił Ci to ktoś kto się tym zajmuje czy to wiadomość od kolegi? 

-
Marketing pewnie przygotowuje takie oferty. Usluga jest w sumie od niedawna, a oni maja duza "bezwladnosc". Z pewnoscia bedzie mozna zmigrowac na drozszy plan (z wiekszym limitem GB) bez problemu, natomiast downgrade w momencie trwania cyrografu pewnie nie bedzie mozliwy.bieniek102 pisze:mcore, Skąd wiesz o możliwości zwiększenia limitu na większy? Mówił Ci to ktoś kto się tym zajmuje czy to wiadomość od kolegi?
Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 16:51 przez mcore, łącznie zmieniany 3 razy.
-
A wiesz kiedy będą dostępne te nowy oferty?
- Digitall
mcore, fakt, zapomniałem o tych ograniczeniach na sektor.. Ale 96kbps już się da 
Zresztą przeglądałem prezentację Orange CDMA, tam miało być szybciej wkrótce.. coś koło 5Mbps..
Tylko jeszcze jednej rzeczy nie rozumiem... Gdy powiedzmy jestem sam na sektor (prawdopodobnie jestem sam) i ja też mam limit 64/32, to jest to dla mnie po prostu trochę nie do zrozumienia............ BTS CDMA, na mój gust powienien się adaptować do warunków otoczenia (ktoś studiuje informatykę? agenci adaptacyjni itd.. mówi to coś????), a skoro tak nie jest to stoimy w średniowieczu.
Ja dla siebie widzę rozwiązanie, być może da się wkrótce... WiMAX, bez nalotu, bez kłopotu...

Zresztą przeglądałem prezentację Orange CDMA, tam miało być szybciej wkrótce.. coś koło 5Mbps..
Tylko jeszcze jednej rzeczy nie rozumiem... Gdy powiedzmy jestem sam na sektor (prawdopodobnie jestem sam) i ja też mam limit 64/32, to jest to dla mnie po prostu trochę nie do zrozumienia............ BTS CDMA, na mój gust powienien się adaptować do warunków otoczenia (ktoś studiuje informatykę? agenci adaptacyjni itd.. mówi to coś????), a skoro tak nie jest to stoimy w średniowieczu.
Ja dla siebie widzę rozwiązanie, być może da się wkrótce... WiMAX, bez nalotu, bez kłopotu...
-
Moznaby zrobic inaczej te limity ( w pierwszej kolejnosci powinno byc 64kbps w gore a nie 32kbps - to troche nietrafione bylo). Jest tylko jeden problem - w umowie zostalo to zapisane do jakich wartosci ciete, jak zmienisz umowe to moze ja klient zerwac i tu jest blocking point. Co do 5 Mbps, to owszem bedzie upgrade z EVDO Rev.A do EVDO Rev.B. Bedzie w dol kompatybilne, tylko do Rev B. beda potrzebne lepsze terminale. Na razie i tak bylo duzo problemu ze zrobieniem terminala dualnego (HSPA/CDMA), chipset robi tylko jedna firma na swiecie a i tak terminal uwazam (moim skromnym zdanie) dupny troche. Problem taki ze w zwiazku z tym zasiegiem 30km na jednej komorce, potrzebna jest wieksza moc. A wez tu wycisnij z portuDigitall pisze:mcore, fakt, zapomniałem o tych ograniczeniach na sektor.. Ale 96kbps już się da
USB gdzie jest standard 5V / 1A wiecej niz 3Waty mocy (nie tylko koncowke mocy radiowa zasilasz ale tez chipset do sterowania i takie tam). Stad terminal ma ta baterie na spodzie... Wszystko to czysta fizyka i elektronika...
Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 17:09 przez mcore, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Standard usb przewiduje 500mA (0.5A).mcore pisze:USB gdzie jest standard 5V / 1A wiecej
Po zlikwidowaniu NMT będą mieli teoretycznie 3x3,1Mb/sDigitall pisze:Zresztą przeglądałem prezentację Orange CDMA, tam miało być szybciej wkrótce.. coś koło 5Mbps..
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Tutaj sa w zasadzie 3 problemy :Digitall pisze:mcoreBTS CDMA, na mój gust powienien się adaptować do warunków otoczenia (ktoś studiuje informatykę? agenci adaptacyjni itd.. mówi to coś????), a skoro tak nie jest to stoimy w średniowieczu.
1. To jest chinski BTS (nie znaczy ze gorszy od innych, ale w kwestii CDMA 450 to chinczycy dyktuja kierunek rozwoju)
2. System bilingowy ktory przycina pasmo (wysyla nowy profil dla usera) absolutnie nie wie ile jest userow w sektorze, co gorsza - nie ma mozliwosci wyciagniecia tych danych online z BTSa
3. Liczba userow w sektorze moze sie zmieniac i zazwyczaj sie zmienia. Stad ciezko byloby nadazyc z adaptacja warunkow.
Innymi slowy trzeba bylo przygotowac wariant dla najgorszego scenariusza jakim jest liczna 40-60 userow w sektorze (w niektorych miejscach juz tak jest)
[ Dodano: 2009-08-29, 15:17 ]
Dokladnie 2x3.1Mbps bo centertel ma dwie nosne, trzecia to Nordisk. Co do USB - no to juz wiadomo dlaczego modem ma "plecki" - takie zycie z pustego i Salomon nie nalejekrystianb pisze: Standard usb przewiduje 500mA (0.5A). Po zlikwidowaniu NMT będą mieli teoretycznie 3x3,1Mb/s
Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 16:51 przez mcore, łącznie zmieniany 1 raz.
- Digitall
mcore, cieszę się, że przynajmniej z Tobą można zamienić konstruktywnie słowo i dowiedzieć się co nieco więcej.. Bo generalnie operator nie chce rozmawiać, nie chce tłumaczyć swoim klientom dlaczego jest tak a nie inaczej.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dzwoniąc do BOK nie koniecznie nie chce w BOK-u może poprostu nie wiedzą. Najlepiej dorwać kogoś z działu technicznego to może Ci pomoże.Digitall pisze:operator nie chce rozmawiać, nie chce tłumaczyć
-
- Początkujący użytkownik forum
Jedno mnie ciekawi. Wejdzie w http://192.168.0.1 i klikajcie ciagle np w zakladke basic setup i spojrzcie na transfer w dumeterze lub innym programie tego typu.
maniu141
-
Wszystkie limity i ustawienia maja swoje uzasadnienia (najczesciej biznesowe - generowany koszt, lub techniczne - pojemnosc radia na nosnej co wynika z technologii) stad w uslugach mobilnych zawsze bedzie jakis tam limit, nawet jak wejdzie LTE (przed 2012 na pewno bedzie pilot w PL). Co do rozmowy operatora z klientem - tutaj najczesciej jak dzwonisz do biura obslugi klienta - rozmawiasz z mlodymi ludzmi, ktorzy czesto sa swiezo po przeszkoleniu i nie maja wiedzy technicznej. Ciezko jest pracowac w BOK, zwlaszcza gdy dzwonia zdenerwowaniu ludzie ktorym cos nie dziala, albo rachunek przyszedl za duzy - stres sie rzuca na glowe. W tym dziale jak sam rozumiesz rotacja pracownikow jest spora.Digitall pisze:Bo generalnie operator nie chce rozmawiać, nie chce tłumaczyć swoim klientom dlaczego jest tak a nie inaczej.
Jezeli masz mozliwosc wziecia WiMAX - to jest zdecydowanie lepsze rozwiazanie niz CDMA. To drugie z zalozenia mialo byc do pokrycia bialych plam na mapie, tam gdzie "diabel mowi dobranoc" jak ktos na forum napisal
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Centertel ma trzy nośne,Nordisk ma dwie w zupełnie innym paśmie !mcore pisze:Dokladnie 2x3.1Mbps bo centertel ma dwie nosne, trzecia to Nordisk.
- ffsapher
- Użytkownik forum
Wiesz może kiedy to nastąpi, lub na kiedy jest to planowane?mcore pisze: Co do 5 Mbps, to owszem bedzie upgrade z EVDO Rev.A do EVDO Rev.B.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Z czego mało kto będzie mógł skorzystać,bo rev.B to przede wszystkim wprowadzenie modulacji 64QAM,a ta jak zapewne wiesz wymaga prawie idealnych warunków w łączu radiowym (co widać w Wimaxie najlepiej).mcore pisze:Co do 5 Mbps, to owszem bedzie upgrade z EVDO Rev.A do EVDO Rev.B