Problem z przeskokiem z GPRS na EDGE

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rooney
Stały użytkownik forum

Problem z przeskokiem z GPRS na EDGE

Post autor: Rooney »

Witam
Założyłem osobny temat dotyczący mojego problemu.
Dzisiaj przetestowałem zasięg, w domu chodził 3-4 KB/s max, w roznych czesciach osiedla 15-20KB/s , wrocilem do domu i transfer w niektórych miejscach rowniez do 20 KB/s . Dziwne jest to , ze z tego miejsca co wlasnie nadaje poczatkowo mi wykryl 156 kb/s a teraz 36 kb/s mierzylem roznymi programami.
ANtenka nic nie daje, nie wiem moze nie jest nastawiona na edge? jak ja przestawic zeby lapala edge?

EDIT:
Najgorsze jest to ze jak wlaczam neta to non stop diody migaja a netmeter szaleje jakbym cos wielkiego sciagal a przeciez wlaczam opere z pusta kartą!
jak to sprawdzic co on czyta i laduje w tle? netemter daje znaki ze szaleje non stop DL i UL a przeciez nic nie robie!
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Problem z przeskokiem z GPRS na EDGE

Post autor: Vipera »

Zacznij od gruntownego skanu kompa jakimś dobrym programem antywirusowym.
Cosik sie Ci chyba zainstalowało i rozrabia
Rooney
Stały użytkownik forum

Post autor: Rooney »

Dzieki...wytropil jakies dialery, juz jest czysto:)

mam jeszcze pytanie dotyczace tej antenki dookolnej...jest jakas mozliwosc wyznaczenia dla niej najblizszego BTSa? nie wiem skad mi pobiera sygnal..jak to mozna sprawdzic? mimo ze antenka jest na balkonie raz jest 160 kb/s a teraz np 30 kb/s nie wiem co jest nie tak...
pozatym w mobility manager w opcji ustawienia 900mhz europa jest wyblakle i nie moge nic wybrac..
goroxik
Początkujący użytkownik forum

Post autor: goroxik »

witam mam podobny problem a mianowicie po polączeniu nagle cos zaczyna sie dziac nic nie jest zalączone ani zadna stronka ani gg kompletnie nic ylko polączenie z netem i zaczyna i wysyłac i pobierac i tow duuuzym tempie to pewnie jakies wiruski albo cos ale jaki najlepszy jest antyvir zeby sie tego pozbyc?? nie chce zakladac nowego topica a nie moge cos znalezc tematu podobnego... z góry dziekuje i pozdrawiam...
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Czasami niestety tak jest szczegolnie w miastach jak siec ma blisko siebie btsy i jak jestes na granicy pokrycia 2 roznych bts o takim samym sygnale w danej lokalizacji to mozesz co nawet kilkanascie sekund sie do roznych logowac :/ najgorzej wlasnie jak jest przejscie umts/GPRS zle takze jak jest edge/gprs :/ ja tak mam czasami lapie umts z lodzi a potem na gprs z aleksandrowa mnie wywala - koszmarne sa te przejscia gprs/umts przestoje w danych nawet do 30sek czasami dochodza a czasami sesje zerwie.
ODPOWIEDZ