modem kablowy + wifi PROBLEM kablówka

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tracil
Początkujący użytkownik forum

modem kablowy + wifi PROBLEM kablówka

Post autor: tracil »

Witam,
mam problem ze skonfigurowaniem netu dostarczanego przez telewizję kablową.
Mam od operatora modem kablowy Thompson i puszczony sygnał dla dwóch kompów (ilość limitowana przez operatora). Z modemu wychodzą 2 kable - jeden USB (do 1. komputera) i jeden przez RJ (do 2. kompa) i wszystko działa.
Ale wymyśliłem sobie, żeby drugiego kompa (to laptop) podłączyć przez WiFi. Kupiłem router (Access Pointa?) COMPEX WP11B+, który Rj-ką podpiąłem do Thompsona. I przez chwilę miałem tak jak chciałem (tj. przez USB kablem, a do 2. WiFi). Po czym, po ok. 15 minutach sygnał WiFi zginął :(
No i od wczoraj walczę, próbuję konfigurować routera na różne sposoby, ale bez rezultatu. Niby technicznie wszystko OK, ustawienia przez kompa (tego z kablem) pokazują że OK (jako Access Pointa) lampki świecą, ale sygnału nie widać
Może ktos potrafi mi pomóc?
Z góry dzięki
tracil
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: modem kablowy + wifi PROBLEM kablówka

Post autor: krystianb »

Są 2 możliwości, pierwsza operator wykrył niezarejestowany mac i zablokował go, ale to raczej nie powinno mieć wpływ na widoczność sieci wifi. Możliwość 2 ktos grzebie ci w tym ap po wifi, bardzo marne zabezpiecznia jak na dzisiejsze czasy. Najlepiej jak byś go oddał i kupił normalny router z wifi, wtedy mogłbyś podłączyć i stacjonarny po ethernecie.
Aha dziś jeszcze możesz spróbować resetu AP do ustawień fabrycznych, przyczymanie resetu przez 30s~min przy włączonym zasilaniu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
tracil

Z tym resetem juz próbowałem i z tego nic :-(
Kombinuję dalej, chociaż pomysły mi się już skończyły. Dlatego tu pytam ;-)
Pozdr
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Przecież taki COMPEX to zabytek, jak kupiłeś od kogoś używkę to może jest uszkodzona albo właśnie się uszkodziła.
Nie pomagam na PW!
tracil

Na szczęście jutro poniedziałek i sprawdzę w robocie, czy może tam zadziała. Wtedy będę miał jasność czy to problem ustawień sieci, czy AP.
Chociaż jak wchodzę w jego ustawienia, to wyglada że wszystko jest OK..
ODPOWIEDZ